to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γίνεται πάρκο η παραλία Μοσχάτου

Μια μεγάλη νίκη για το Μοσχάτο


Με τη δέσμευση του ποσού των ενενήντα εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής ξεκινά η δεύτερη φάση των έργων στον Φαληρικό Όρμο για την δημιουργία οικολογικού πάρκου στα διακόσια σαράντα στρέμματα στην παραλία Μοσχάτου. Ένα Πάρκο στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του υγροτοπικού οικοσυστήματος του δέλτα των Ιλισού και Κηφισού,που οι άφρονες πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών κατέστρεψαν.

Υπενθυμίζουμε ότι η εγκαταλελειμμένη παραλία στο Μοσχάτο επί σαράντα και χρόνια, μαζί με την παραλία στην Καλλιθέα με νόμο παραχωρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, (δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση,) για σαράντα χρόνια, όπως γνωμοδοτούσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος κ. Δεκλερής και διεκδικούσαν οι ενεργοί πολίτες, με την αίρεση η Περιφέρεια να εκτελέσει το έργο.

Ήδη με την πρώτη φάση των βαριών έργων υποδομής, που με γρήγορους ρυθμούς εκτελείται, δημιουργείται ένα γραμμικό πάρκο, το αντιπλημμυρικό κανάλι μήκους 1200 μέτρων και 40 πλάτους στην θέση της υπερυψωμένης λεωφόρου, που γκρεμίζεται και μεταφέρεται περίπου 80 μέτρα προς νότο, προς θάλασσα ταπεινωμένη στο +1 μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας, από το +4 μέτρα, που είναι σήμερα. Για τις ανάγκες διάβασης προς παραλία γίνεται ένας λόφος ύψους στο μέγιστο σημείο 9 μέτρων , μήκους 300 μέτρων και πλάτους περίπου 50 μέτρων πάνω από τον νέο δρόμο, για να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στο Πάρκο. Ο λόφος θα είναι φυτεμένος, ώστε το πάρκο της παραλίας και το αντιπλημμυρικό κανάλι, που θα φυτευτεί και διαμορφωθεί σε κοιλάδα, να είναι σε συνέχεια. Ο υπόλοιπος δρόμος των χιλίων μέτρων παραμένει ακάλυπτος. Το καλύτερο – γιατί φυσικά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο - θα ήταν να μην υπήρχε καθόλου ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, αλλά οι πολεοδομικές επιλογές έγιναν από την δεκαετία 1960 – 70..


Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που οι προκηρύξεις των κινημάτων γίνονται εφαρμογή χάρη στην Περιφέρεια Αττικής και στην παράταξη της πλειοψηφίας της Ρένας Δούρου.
Μετά από δεκαετίες καταστροφικών επιλογών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (πχ. Σχέδιο μεταολυμπιακής αξιοποίησης, γήπεδο με εμπορικές χρήσεις, μεγάλο λιμάνι κρουαζιέρας ...μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού, Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, που παρέπεμπαν σε ιδιωτικοποίηση ) και αδράνειας των προηγούμενων περιφερειακών αρχών Η Παραλία Μοσχάτου γίνεται δημόσιο Πάρκο.
Μια μεγάλη νίκη για το Μοσχάτο .

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)