to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές της 15ης Μαΐου

Οι εκλογές της Κυριακής συνιστούν ένα πολιτικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν τη συλλογική ηγεσία. Είναι μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί ζωντανό πολιτικό οργανισμό


Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής πυροδοτεί με τη σειρά της πρόσθετα πολιτικά γεγονότα.

Πρώτα απ’ όλα γιατί, όπως έχει πολλάκις λεχθεί, η συμμετοχή στη διαδικασία στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι ο χρόνος της τελειώνει. Εκφράζει με πολιτικούς όρους τη σωρευμένη κοινωνική οργή, την αγανάκτηση για μια πολιτική που έχει προκαλέσει γενικευμένη ασφυξία. Δηλώνει τη συλλογική ανάγκη αλλαγής μιας πολιτικής όχι απλώς άκρως αποτυχημένης ως προς την υπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας σε περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, αλλά πολιτικής κυριολεκτικά επικίνδυνης για τη χώρα σε όλα τα μέτωπα. Από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση μέχρι την κρίση ακρίβειας και την εξωτερική πολιτική, οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης αποδεικνύονται ανίκανες να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον στοιχειώδους ασφάλειας για τους πολλούς. Τα δε συνεχή φαινόμενα διαφθοράς, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και η απροσχημάτιστη περιστολή βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν διαμορφώσει συνθήκες εκτροχιασμού και ανωμαλίας.

Συμμετέχουμε λοιπόν στις εκλογές γιατί μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι είναι επείγουσα ανάγκη να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση, είναι επείγουσα ανάγκη η πολιτική αλλαγή.

Δεν είναι όμως μόνο η εναντίωση στα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική της κυβέρνησης η συγκολλητική ουσία όλων όσοι θα προσέλθουμε στις εκλογές της Κυριακής. Συμμετέχουμε στις εκλογές διότι μοιραζόμαστε την πίστη στην ύπαρξη εναλλακτικής διαδρομής. Συμμετέχουμε γιατί βλέπουμε τις δυνατότητες και την προοπτική που γεννά μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση για τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τους ανθρώπους που δημιουργούν στην οικονομία και τον πολιτισμό, τους ανέργους, τους επιστήμονες, τους συνταξιούχους.

Συμμετέχουμε γιατί μοιραζόμαστε ένα σχέδιο άμεσης ενεργοποίησης για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και γιατί συνομολογούμε ένα κοινό πρόγραμμα προόδου που θα επιτρέψει ριζοσπαστικές τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία. Συμμετέχουμε για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες όλων αυτών που για το σημερινό κυρίαρχο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό σύστημα είναι αόρατοι. Συμμετέχουμε όχι για να τους συνδράμουμε, αλλά για να καταστήσουμε αυτούς κυρίαρχους.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη, η πλέον κρίσιμη ερμηνεία αυτής της συμμετοχής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής συνιστά μια συλλογική δέσμευση. Δεσμευόμαστε σε ένα πλαίσιο αρχών, ιδεών και διεκδικήσεων, αλλά και σε μια απόφαση δράσης. Λειτουργούμε ως αγωγός ενός σώματος αξιών και πεποιθήσεων που έχουν διαμορφωθεί στην πορεία του χρόνου και σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ: τα ιδανικά της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού που ως πυρήνα έχουν τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν ψηφίζουμε για να αναθέσουμε σε ένα κόμμα να γίνει ο διαχειριστής των προβλημάτων μας. Ψηφίζουμε για να δεσμευτούμε στη δική μας ενεργοποίηση, στη δική μας παρέμβαση στους χώρους που ζούμε, εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, αλληλεπιδρούμε. Συμμετέχουμε στις εσωκομματικές εκλογές και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε παρόντες όχι μόνο στις μεγάλες κεντρικές μάχες, αλλά και στα «μικρά» και «καθημερινά», θα γίνουμε οι ίδιοι παρεμβατικοί υπέρ των δίκαιων διεκδικήσεών μας.

Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής συνιστά μια σημαντική στιγμή σε μια μακρά και επίπονη πορεία αντιστοίχισης του οργανωμένου κόμματος με την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αποτελεί μια εγερτήρια πρόταση συμμετοχής. Ας τη μετατρέψουμε σε αφετηρία κοινωνικής αντεπίθεσης.

*Βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρώην υπουργός

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)