to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιατί οι χιμπατζήδες έχουν μεγάλους όρχεις

Οι χιμπατζήδες μπορεί να ζηλεύουν τον τεράστιο ανθρώπινο εγκέφαλο, όμως και οι άνθρωποι δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάζονται από τους όρχεις των συγγενών τους.


To μέγεθος των όρχεων στους χιμπατζήδες έχει αλλάξει αρκετές φορές στην πορεία της εξέλιξης (Φωτογραφία: Associated Press)

Ακόμα και στους πιο προικισμένους άνδρες, οι όρχεις σπάνια ξεπερνούν τα 50 γραμμάρια. Στους χιμπατζήδες, όμως, συχνά φτάνουν τα 170. Και οι χιμπατζήδες δεν είναι το μόνο είδος που υπερτερεί -ακόμα και σε σχέση με τα ποντίκια, οι ανθρώπινοι όρχεις είναι αναλογικά μικροί.

Από εξελικτική άποψη, η διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και το χιμπατζή ή τα ποντίκια πιστεύεται ότι οφείλεται στις διαφορετικές συνήθειες ζευγαρώματος. 

Στα πολυγαμικά είδη, τα αρσενικά πρέπει να παράγουν περισσότερο σπέρμα για να καταφέρουν να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό και να γονιμοποιήσουν τη σύντροφο. Ο άνθρωπος είναι (πιο) μονογαμικός από το χιμπατζή, όπως συμβαίνει και με το γορίλα, οπότε τα δύο αυτά είδη αρκούνται σε μικρότερα μεγέθη.

Ερευνητές στην Τουρκία και την Κίνα αναφέρουν τώρα ότι η διαφορά μεγέθους οφείλεται σε διαφορετική έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος. Εξετάζοντας τα σύνολο των μορίων RNA στα κύτταρα των όρχεων, διαπίστωσαν ότι στα πολυγαμικά είδη οι όρχεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται για περισσότερο χρόνο μετά τη γέννηση, ενώ στον άνθρωπο η ανάπτυξή τους σταματά πιο νωρίς, και τερματίζει περίπου στα επίπεδα ενός έφηβου χιμπατζή.

Αυτό, περιέργως, δεν συνέβαινε πάντα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, στην πορεία της εξέλιξης οι αναπαραγωγικές συνήθειες των χιμπατζήδων πιστεύεται ότι έχουν αλλάξει τουλάχιστον έξι φορές. Επομένως το ίδιο πρέπει να έχει συμβεί με το μέγεθος των όρχεων.

Η μελέτη, την οποία υπογράφουν ερευνητές του Μεσανατολικού Τεχνικού Πανεπιστημίου στην Άγκυρα και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, είναι διαθέσιμη στην υπηρεσία προδημοσίευσης bioRxiv.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)