to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 25.07.2022

Οικονομία

Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στον χρυσό

Ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε υψηλά 40 ετών, ένα από τα παραδοσιακά καταφύγια των επενδυτών σε περιόδους ανατιμήσεων εξακολουθεί να βλέπει "θολωμένη" τη λάμψη του. Ο λόγος για τον χρυσό, που μέσα στον Ιούλιο έχει δει την τιμή του να μειώνεται κατά 4,4% ή 79,90 δολάρια στα 1.727,40 δολάρια ανά ουγκιά.


Εάν η τάση δεν αλλάξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ο χρυσός θα έχει βιώσει τον τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώσης. Πρόκεκιται για το μακροβιότερο αρνητικό σερί από τον Νοέμβριο του 2020, το οποίο και αποδίδεται στις άκρως επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχωρά η Fed προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Αν και αρκετοί αναλυτές συνιστούσαν αγορά χρυσού για το 2022, ως βασικό μέσο προστασίας έναντι του πληθωρισμού, οι επενδυτές δεν άκουσαν τις συμβουλές τους. Με την πεποίθηση, όπως φαίνεται, ότι η Fed αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες θα κερδίσουν τη μάχη των τιμών καταναλωτή, το πολύτιμο μέταλλο όχι μόνο δεν έχει ενισχυθεί, αλλά καταγράφει απώλειες 5,5% από τις αρχές του έτους. Και πάλι βέβαια η επίδοσή του είναι πολύ καλύτερη εκείνης των μετοχών. Ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, καταγράφει πτώση 17% στο ίδιο διάστημα.

Να θυμίσουμε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 9,1%, ενώ και στην Ευρωζώνη κινείται στο ιστορικό υψηλό του 8,6%. Αλλά αυτό δεν κάμπτει το ηθικό των hedge funds που ποντάρουν σε πτώση του χρυσού.

Πλήγμα έχουν δεχθεί και οι μετοχές ομίλων εξόρυξης χρυσού. Μόνο τον Ιούλιο (και ενώ ο S&P τον συγκεκριμένο μήνα ανακάμπτει) οι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη μετοχές της Barrick Gold Corp. έχουν υποχωρήσει 13% και εκείνες της της Newmont Corp παρουσιάζουν απώλειες 14%.

Η UBS την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον χρυσό στα 1.650 δολάρια ανά ουγκιά από 1.700 δολάρια ανά ουγκιά για τον Ιούνιο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο οι τιμές του χρυσού ήταν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, περίπου 15% υψηλότερα από τα υφιστάμενα επίπεδα, αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ενισχύσει τη λάμψη του μετάλλου ως καταφυγίου.

naftemporiki.gr

tags: χρυσός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)