to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 11.10.2017

Διεθνή

Γιατί ο Τίλερσον αποκάλεσε «βλάκα» τον Τραμπ;

Τον χαρακτηρισμό φέρονται να άκουσαν τρεις αξιωματούχοι, τους οποίους το NBC δεν κατανομάζει, με αποτέλεσμα να γίνει πρώτο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο Τίλερσον υποχρεώθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ενώ, πρόσφατα, ο Τραμπ τον προκάλεσε… να συγκρίνουν τους δείκτες νοημοσύνης τους.


Το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστάσιου της χώρας ήταν η αιτία - ή έστω η αφορμή - για τον χαρακτηρισμό «βλάκας» που φέρεται να απέδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στον Τραμπ.

Σύμφωνα με το NBC, κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης με το στρατιωτικό επιτελείο, στις 20 Ιουλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξοργίστηκε από την σταθερή μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960, όπως προέκυπτε από τους στατιστικούς πίνακες που του έδειχναν και ζήτησε να δεκαπλασιαστούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, αφήνοντας άναυδους τους επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτή η προεδρική απαίτηση, σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, προκάλεσε την επίσης οργισμένη αντίδραση του Τίλερσον, ο οποίος τον αποκάλεσε «βλάκα».

Τον χαρακτηρισμό φέρονται να άκουσαν τρεις αξιωματούχοι, τους οποίους το NBC δεν κατανομάζει, με αποτέλεσμα να γίνει πρώτο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο Τίλερσον υποχρεώθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ενώ, πρόσφατα, ο Τραμπ  τον προκάλεσε… να συγκρίνουν τους δείκτες νοημοσύνης τους.

«Νομίζω ότι είναι fake news», δήλωσε ο Τραμπ στο Forbes αναφερόμενος στο σχόλιο του υπουργού του. «Αλλά αν όντως το έκανε, φαντάζομαι πώς θα πρέπει να συγκρίνουμε τα τεστ IQ μας. Και μπορώ να σας πω ποιος θα νικήσει».

Πάντως, ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη αύξηση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου θα πυροδοτούσε μια νέα κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία και πιθανότατα την Κίνα, ενώ θα μπορούσε να ωθήσει κι άλλες χώρες να επιδιώξουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Κι επισημαίνουν ότι το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι σήμερα ισχυρότερο και ασφαλέστερο από ποτέ λόγω των τεχνολογικών βελτιώσεων από τη δεκαετία του 1960.

Ο Τραμπ έχει διατάξει το Πεντάγωνο να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ ενόψει των εξελισσόμενων απειλών. Η τελευταία αναθεώρηση είχε γίνει το 2010 επί Ομπάμα, με εκπεφρασμένο στόχο τη μείωσή του. Πληροφορίες που κυκλοφορούν στα αμερικανικά ΜΜΕ λένε ότι η κυβέρνηση Τραμπ μελετά τη δημιουργία μικρότερων και πιθανώς «πιο εύχρηστων» πυρηνικών όπλων.

(πηγή: tvxs)

UPD: «Απολύτως ψευδείς» χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει να δεκαπλασιαστεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε σε αυτήν την πιθανότητα σε σύσκεψη, τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία συμμετείχε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

(πηγή: naftemporiki.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)