to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 13.08.2015

Πολιτική

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ή πως μπορεί να γίνει Μπαρτσελόνα;

Η ιστορική πορεία της Μπαρτσελόνα, η φιλοσοφία της, η δημοκρατική της λειτουργία σε συνδυασμό με την κοινωνική και πολιτιστική δράση της και δικτύωση εμπνέουν και συγκινούν εκατομμύρια φιλάθλους και πολλούς αριστερούς Έλληνες.


Πολλοί παρακολουθούν και αποθεώνουν την μεγαλειώδη ομάδα της Μπαρτσελόνα για τους τίτλους που κατακτά, τα ρεκόρ που σπάει, σε συνδυασμό με το υπέροχο θέαμα που μας προσφέρουν οι ποδοσφαιριστές της.

Δεν συλλαμβάνονται και δεν αναδεικνύονται όμως επαρκώς τα ουσιαστικότερα στοιχειά που συμβάλλουν καθοριστικά  και εξηγούν την 116χρονη πορεία αυτού του συλλόγου. Η F.C. Barcelona είναι σύλλογος με 150.000 μελή, από όλο τον πλανήτη που εκλέγουν και ελέγχουν τους  διοικούντες. Τα τελευταία χρόνια  δύο πρόεδροι  οδηγηθήκαν σε παραίτηση για λόγους οικονομικών ατασθαλιών μετά από παρέμβαση μελών του συλλόγου. Δεν είναι Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (Π.Α.Ε) όπως η μεγάλη πλειοψηφία  των  άλλων  μεγάλων  ευρωπαϊκών ομάδων που αγοράζονται και πωλούνται σε Αμερικανούς καζινάρχες, ρώσους ολιγάρχες, ασιάτες και άραβες πολυεκατομμυριούχους.

Η ιστορική πορεία της Μπαρτσελόνα, η φιλοσοφία της, η δημοκρατική της λειτουργία σε συνδυασμό με την κοινωνική και πολιτιστική δράση της και δικτύωση εμπνέουν και συγκινούν εκατομμύρια φιλάθλους και πολλούς αριστερούς Έλληνες.

Ο Αλέξης Τσίπας σε πολλές συνεντεύξεις  και ομιλίες του δεν κρύβει την συμπάθεια του για την Μπαρτσελόνα και ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον σύλλογο της Καταλονίας. Από το βήμα της  Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης  του ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2009, ο τότε βουλευτής του Περικλής Κοροβέσης είχε αναφέρει «οφείλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ να γίνουμε διακριτή δύναμη, μια Μπαρτσελόνα»!  Ο  νυν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και τότε Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ διαδεχόμενος τον Π. Κοροβέση στο βήμα αναφέρθηκε στο γνωστό σλόγκαν που προσδιορίζει την F.C. Barcelona, mes que un club,  δηλαδή «κάτι παραπάνω από μια απλή ομάδα».  Κάλεσε τους συνέδρους  λέγοντας, «ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κάτι πάρα πάνω από μια εκλογική συμμαχία».

Πριν λίγες μέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση  με την  γερμανίδα Πρωθυπουργό Α. Μέρκελ. Στο επιχείρημα που της έθεσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, για την επιτυχή αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς προσκρούουν στα εμπόδια που βάζουν η ιδία και οι συνεργάτες της, είναι σαν να αποκλείουν από τους αγώνες της Μπαρτσελόνα τους Μέσι, Νέιμαρ και Σουάρεθ κάτι που η ποδοσφαιρόφιλη Μέρκελ το κατάλαβε πλήρως.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Μπαρτσελόνα, αλλά και το ποδόσφαιρο γενικώς, χρησιμοποιούνται μόνο επικοινωνιακά από τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης. Δυστυχώς οι σύντροφοι δεν κατανοούν και δεν εφαρμόζουν στις εσωκομματικές και κυβερνητικές διαδικασίες την φιλοσοφία που εκφράζεται και στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα: σκληρή προπόνηση, ομαδικό πνεύμα, αξιοκρατία, υπευθυνότητα, αλληλοκατανόηση και  αγάπη  μεταξύ των συμπαικτών, σεβασμό στους φιλάθλους-μέλη του Συλλόγου (εν προκειμένω, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ: σωστή προετοιμασία του εκάστοτε πολιτικού σχεδίου, συλλογική λήψη αποφάσεων, τοποθέτηση ικανών στελεχών στα καίρια και νευραλγικά πόστα, σεβασμό στη βάση και τα απλά μέλη του κόμματος). Μόνο με τέτοιες αρετές επιτυγχάνεται το αρμονικό πνεύμα που οδηγεί στο καλό και ουσιαστικό ποδόσφαιρο στις καλά αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2,5-3% και την Γ΄ Εθνική κατηγορία στην οποία έπαιζε μπάλα για πολλά χρόνια, να που, χάρις σε πολλές ευνοϊκές συγκυρίες (ηθικά, οργανωτικά, κοινωνικά και πολιτικά διαβρωμένοι αντίπαλοι, εγκαταλειμμένοι από τους οπαδούς τους  οι οποίοι προσχωρήσαν  μαζικά στο ελπιδοφόρο κόμμα με τους παικταράδες Τσίπρας, Βαρουφάκη, Ζωή και τόσα άλλα αστέρια νίκησε στις εκλογές  τον Ιανουάριο και πήρε πρωτάθλημα χωρίς αντίπαλους.

Από το καλοκαίρι του  2012 όμως ως αξιωματική αντιπολίτευση πήρε αέρα και άρχισε να παίζει Champions League στα πολιτικά γήπεδα της Ευρώπης και όχι μόνο, με τους βιρτουόζους Τσίπρα, Βαρουφάκη, διεκδικώντας το Κύπελλο. Δυστυχώς όπως φαινόταν και όπως απεδείχθη  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε φτιάξει ομάδα με το πνεύμα και τα χαρακτηριστικά της Μπαρτσελόνα με αποτέλεσμα να χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια μπαίνοντας σε μια γενικευμένη κομματική και κυβερνητική κρίση με κίνδυνο να οδηγηθεί πάλι στη Γ’ Εθνική.

Τέλος στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, της ευρύτερης Αριστεράς  και γενικότερα του λαού υπάρχουν αξιόλογοι κι έμπειροι «προπονηταράδες», «παικταράδες», «φίλαθλοι» που βλέπουν μπάλα και ξέρουν να φτιάχνουν και να καθοδηγούν ομάδες με φιλοσοφία και στόφα πρωταθλητή· να διαμορφώνουν νικηφόρα τακτική και στρατηγική όχι για έναν μόνο αγώνα αλλά για ολόκληρο πρωτάθλημα. Η ανασύνθεση κι ο εμπλουτισμός του κόμματος και της κυβέρνησης με την συμμέτοχη και έμπειρων προπονητών, καλλιτεχνών,  ποδοσφαιριστών και οπαδών-φιλάθλων, φορέων ενός πνεύματος κριτικής αλλά και αυτοκριτικής, υπέρμαχων της αξιοκρατίας και της ομαδικότητας στην πράξη, ίσως και να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης, προκειμένου να η Αριστερά να μην καταλήξει μια ηττημένη κι αμφιλεγόμενη  παρένθεση. Έναν τέτοιο σκόπελο κατάφερε να ξεπεράσει κι η Μπαρτσελόνα, όταν, με την προ τριετίας αποχώρηση του πολυνίκη Πεπ Γκουαρδιόλα από την θέση του προπονητή, η ομάδα περιέπεσε σε διοικητική και αγωνιστική κρίση.

* Ο Νίκος Μάλλιαρης είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής,

Μέλος του Τμήματος Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ,

Μέλος της F. C. Barcelona

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)