to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 10.07.2020

Πολιτική

Γιατί ζητούν την αποπομπή Χρυσοχοΐδη: Πώς ανέβηκαν οι τόνοι χθες το βράδυ στη Βουλή (βίντεο)

Αντιπαράθεση Χρυσοχοΐδη - Βούτση - Τζανακόπουλου - Παφίλη χθες στη Βουλή όσο διαρκούσαν τα επεισόδια στο Σύνταγμα και η επέμβαση διάλυσης της πορείας από την ΕΛ.ΑΣ.


Υψηλοί τόνοι καταγράφηκαν στη Βουλή λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, με αφορμή τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μίλησε για προβοκάτσια κατά των όσων διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο, μάλιστα κατέθεσε ως ύποπτη μια φωτογραφία όπου δείχνει άνθρωπο, πιθανώς αστυνομικό με πολιτικά, να συντονίζει μέσω ασυρμάτου εντός του χώρου της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε εικόνες από το μέλλον  τα όσα εκτυλίχθηκα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ κατήγγειλε «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση.

Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να «ενημερώσει» το σώμα, προφανώς υιοθετώντας παραπλανητική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ότι «1.000 άτομα, πέραν του μεγάλου συντεταγμένου μπλοκ 7.000 ανθρώπων που διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ, επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έριξαν 15 μολότοφ». Όπως είπε, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγιναν 9 συλλήψεις «από αυτούς που επιτέθηκαν με μολότοφ», 8 προσαγωγές, «υπήρξαν τραυματίες αστυνομικοί», ενώ στον πέριξ χώρο «βρέθηκαν μη χρησιμοποιημένες μολότοφ». Όπως είπε ο υπουργός, υπήρχε σχέδιο να διαλύσουν τη διαδήλωση, να τραυματίσουν αστυνομικούς και να κάνουν ζημιά σε περιουσίες.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως, με βίαιη και καλά οργανωμένη επίθεση των δυνάμεων καταστολής αντιμετώπισε η κυβέρνηση τα μεγάλα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας εικόνες από το αυταρχικό μέλλον που προετοιμάζει το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση (επί της ουσίας) των διαδηλώσεων, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή.

Για μαφιόζικο χτύπημα του συλλαλητηρίου από την αστυνομία έκανε λόγο στο «Κόκκινο» και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, περιγράφοντας την επίθεση με χημικά και κρότου - λάμψης καθώς και με περικύκλωση (και αναίτιες προσαγωγές) διαδηλωτών από μηχανές των (αφιονισμένων) ομάδων ΔΕΛΤΑ.

Δείτε ένα μικρό μόνο δείγμα από τα βίντεο που έκαναν χθες τον γύρο του διαδικτύου και αποκαλύπτουν τις πρακτικές ΕΛ.ΑΣ. - υπουργείου:

«Παραιτηθείτε εάν σας υπερβαίνουν τα γεγονότα»

Παραιτηθείτε εάν σας υπερβαίνουν τα γεγονότα, είπε προς τον Μ. Χρυσοχοΐδη ο Ν. Βούτσης σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο να ασπάζεται ο υπουργός την ενημέρωση που του έδωσαν. Διαλύσατε τη συγκέντρωση σε κλίμακα 200 μέτρων, είπε ο Ν. Βούτσης ο οποίος κατήγγειλε αναίτιο χτύπημα αστυνομικών της Δέλτα σε ειρηνικούς διαδηλωτές της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουκουρεστίου.

«Είμαι αναγκασμένος να ζητήσω τον λόγο από τους δύο υπουργούς για αυτό που γίνεται τώρα έξω στην Αθήνα», τόνισε στη αρχή της παρέμβασής του ο Νίκος Βούτσης.

Όπως συνέχισε ο Ν. Βούτσης:

Με ποιο δικαίωμα χτυπήσατε την σημερινή διαδήλωση; Πού το βρήκατε το δικαίωμα κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Οικονόμου; Διότι εσείς εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις καταστολής που προσχεδιασμένα χτύπησαν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είχαν οργανώσει την εκδήλωση.

«Δεν υπάρχουν προσχήματα για το αν υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες ενδεχομένως κινήσεις ατόμων ή έγινε ενδεχομένως οποιαδήποτε ρίψη μιας πέτρας και μιας μολότοφ». «Νομίζετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να είστε σε αυτά τα έδρανα κ. Χρυσοχοϊδη και κ. Οικονόμου;», είπε ακόμα.

Βρείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Ν. Βούτσης, εδώ.

«Πρόβα τζενεράλε ενός νεοφασιστικού νομοσχεδίου»

«Σήμερα ζούμε την πρόβα τζενεράλε του νεοφασιστικού νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Χρυσοχοϊδη», τόνισε ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνοντας μετά την νέα τοποθέτηση του υπουργού, ο οποίος και αποπειράθηκε να καλύψει και να δικαιολογήσει την αστυνομική βία που είχε λάβει χώρα λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας.

«Δεν θέλετε να ρυθμίζετε δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά λευκή επιταγή για να διαλύετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος συγκεκριμένα στον υπουργό για τα όσα είπε, αναρωτήθηκε «ποιος την έκανε την επίθεση στην ΕΛΑΣ, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που δάρθηκε ανηλεώς;».

«Οργανώσατε επιχείρηση προβοκάτσιας και πρέπει να παραιτηθείτε», ήταν το μήνυμα που άφησε προς τον Μ. Χρυσοχοΐδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα όσα είπε ο Δημ. Τζανακόπουλος, εδώ.

Δεν πάτησε τη μπανανόφλουδα του Χρυσοχοΐδη το ΚΚΕ

Στις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΚΚΕ για χημικά στους ίδιους και σε διαδηλωτές, ο Μ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι «έφαγαν» χημικά αλλά... ότι οι «άνθρωποι του μπλοκ του ΠΑΜΕ ήταν υποδειγματικοί».

Θαν. Παφίλης: Προβοκατόρικο και οργανωμένο σχέδιο κατά των διαδηλωτών

Για «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των μαζικών φορέων έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Χαρακτήρισε τα επεισόδια που προκάλεσαν οι «γνωστοί προβοκατόρικοι μηχανισμοί» σαν ζωντανή απόδειξη για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς οι ομάδες αυτές «σπρώχτηκαν» από την Αστυνομία πάνω στους διαδηλωτές με διπλό στόχο: να διαλύσουν το μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του νομοσχεδίου και να δώσουν στην κυβέρνηση τα γνωστά επιχειρήματα συκοφάντησης των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Αποπομπή Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Οι αθλιότητες αυτές είχαν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν τη μαζική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, ο οργανωτής αυτής της προβοκατόρικης επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης», τόνισε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές αποτελεί πρόβα των σχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιστάσεων το προσεχές διάστημα, υποστηρίζει σε νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αθλιότητες αυτές είχαν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν τη μαζική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, ο οργανωτής αυτής της προβοκατόρικης επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης». Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει μάλιστα σε «απαίτηση» από τον Κ. Μητσοτάκη να «αποπέμψει τώρα τον υπουργό του». Σε διαφορετική περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση, φέρει ο ίδιος «ακέραια την ευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή που εκτυλίχτηκε στο κέντρο της Αθήνας».

Η καταγγελία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Εγκλωβισμένοι άνθρωποι και κρότου λάμψης σε ευθεία βολή

«Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, ενώ ομάδες Δέλτα κατευθύνθηκαν πάνω στους διαδηλωτές και τους επιτέθηκαν με γκλοπ. Χτύπησαν αδιακρίτως κόσμο στο ψαχνό και διέλυσαν βίαια όλα τα μπλοκ. Ομάδες κόσμου εγκλωβίστηκαν σε κλειστούς χώρους», αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντας ότι «περί τα 40 μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εγκλωβισμένα για περισσότερη από μισή ώρα, μεταξύ των οποίων ελαφρά τραυματισμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ρίψης δακρυγόνων. Μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ χτυπήθηκε απευθείας με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, η οποία εξεράγη στο πόδι της».

Αλ. Χαρίτσης: Η κοινωνία δεν θα σταματήσει να διεκδικεί όλα όσα της ανήκουν

«Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, αποδεικνύει ξεκάθαρα την αμηχανία της κυβέρνησης και της δεξιάς διαχρονικά, να αφουγκραστούν τις κοινωνικές διεργασίες», επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης και τονίζει:

«Πάντα με φόβο αντιμετώπιζαν τις κοινωνικές αντιδράσεις, πάντα με πρακτικές καταστολής απαντούσαν σε αυτές. Η χθεσινή διαδήλωση με την απρόκλητη, ωμή καταστολή που δέχθηκε, το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Η κοινωνία όμως δεν θα σταματήσει να διεκδικεί όλα όσα της ανήκουν. Η ιστορία το έχει αποδείξει.

Καθώς η ιστορία των αγώνων, είναι η ιστορία του κόσμου».

Η ανάρτηση του Αλ. Χαρίτση με φωτογραφία από τη διαδήλωση της Πέμπτης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)