to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να «τραβήξει» στον εμβολιασμό

Τι σχεδιάζουν για τον Σεπτέμβρη; Ποια μέτρα θα ληφθούν; Η πλήρης λειτουργία των σχολείων διά ζώσης έχει πλέον καταστεί εθνική ανάγκη.


Η ανάπτυξη τόσων διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού σε πολύ σύντομο διάστημα ήταν νίκη της επιστήμης. Με την πανδημία να έχει προκαλέσει εκατομμύρια θύματα, να έχει θέσει σε κίνδυνο τις ατομικές ελευθερίες και να έχει γονατίσει οικογένειες και εργαζόμενους, ο εμβολιασμός θα έπρεπε να γίνεται σε κλίμα αισιοδοξίας. Τι φταίει που αντίθετα κυριαρχεί ο φόβος και η απογοήτευση και φουντώνει ο διχασμός;

Δεν έχω μάθει να καταδικάζω εύκολα ανθρώπους. Κατανοώ όσους εξέφρασαν αρχικά επιφυλάξεις, κυρίως λόγω της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια. Δεν ανήκουν στη μικρή μειοψηφία που πάντα υπήρχε, εκείνο το 5 ή 10% που στερούσε ακόμα και τα εμβόλια για τις παιδικές ασθένειες από τα παιδιά του. Δεν ξεχνώ το 2016, όταν η ιλαρά έδειχνε τάση δυναμικής επιστροφής και, ως κυβέρνηση, πήραμε αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Τώρα όμως έχουν ολοκληρωθεί δισεκατομμύρια Covid-19 εμβολιασμοί. Εχουν ήδη σωθεί στον περίγυρό μας αμέτρητες ζωές -απλώς δεν τις ξέρουμε μία μία! Επιβεβαιώθηκαν οι επιστήμονες που έλεγαν ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας έχουν τηρηθεί στο ακέραιο.

Γι’ αυτό καθημερινά πολλοί ξεπερνούν τους δισταγμούς και εμβολιάζονται. Κοιτώ τα στοιχεία του European Centre for Disease Prevention and Control (19/7/21). Στους ενήλικες, η Ελλάδα με 48% βρίσκεται πολύ κοντά στο ποσοστό της Ε.Ε. (49,4%). Υπάρχουν κάποιες χώρες που προπορεύονται (π.χ. Ισπανία 55,9%, Δανία 54,5%), άλλες που είναι χαμηλότερα. «Σώνει» λοιπόν με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον κόσμο. Από την άλλη, ανησυχεί το ποσοστό των πολιτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση. Στην Ελλάδα 59%, όταν σε πολλές άλλες χώρες έχει ξεπεράσει το 70%. Αυτή είναι μια κρίσιμη πληροφορία, που δείχνει πόσοι συμπολίτες έχουν πειστεί και πράξει το καθήκον τους. Αρα, εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι ένα θετικό κλίμα, να παρασύρει και να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους. Δουλεύει σ’ αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση;

Απολύτως όχι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει από την «ημέρα αρ. 1» της πανδημίας ανοίξει μέτωπο πολιτικού και κοινωνικού διχασμού, το οποίο με κάθε ευκαιρία διευρύνει. Βία, φόβος και, όπου ήταν βολικό, συκοφαντία. Στον στενό της ορίζοντα έβλεπε μόνο το πολιτικό όφελος. Να θυμίσω την πρόσφατη πρωθυπουργική συνέντευξη με το «υγειονομικό σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ». Φράση που θα τον στιγματίζει πολιτικά όχι μόνο επειδή ήταν ψευδής, αλλά κυρίως επειδή ήταν ανεύθυνη και διχαστική, με δεδομένη την ανάγκη για κλίμα σύμπνοιας. Από τις στιγμές που «εγγράφεται» στην ιστορία το ύψος ενός πολιτικού.

Ο πρωθυπουργός δίνει τον τόνο, κάνει νεύμα. Οι υπουργοί στα ΜΜΕ και τα «παπαγαλάκια» στα social media ακολουθούν πιστά. Αλλοι επιχείρησαν να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ συνάξεις με εξοπλισμό από τα μπαούλα του Μακεδονικού. Γελοιοποιήθηκαν βέβαια. Αλλοι ανακαλύπτουν ότι στην Ελλάδα η... Αριστερά είναι κατά των εμβολίων, από δημοσκόπηση με ερώτημα «αν έχει πληγεί η Δημοκρατία από τον τρόπο που υλοποιήθηκε το lockdown». Αλλοι ανακαλύπτουν με περισπούδαστες αναλύσεις ότι στα εύπορα βόρεια προάστια ο εμβολιασμός των αστών φτάνει στο 80%, ενώ στις λαϊκές γειτονιές το 20%, ξεχνώντας ότι η μισή Αθήνα εμβολιάζεται (και καταγράφεται) στο Μαρούσι.

Η μάχη του εμβολιασμού πρέπει να κερδηθεί. Αλλά δεν έχουμε γι’ αυτό την κατάλληλη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που να συναισθάνεται τους πολίτες και να τους ενθαρρύνει, όχι να τους εκβιάζει στον εμβολιασμό. Αλλά μήπως μπορούν να μιλήσουν για κοινωνική αλληλεγγύη; Αλλο ήταν πάντα το λεξιλόγιό τους. Αναγγελίες για απολύσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, ξύλο στις πλατείες για τους νέους που «εξόντωναν παππούδες και γιαγιάδες» -και ξαφνικά βάουτσερ 150 €! Δεν πάει καιρός που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αύξηση του προστίμου lockdown στα 500 €, σχεδόν όσο ο βασικός μισθός των μισών Ελλήνων, για να την πάρει πίσω σε μια ώρα, μέσα σε κατακραυγή. Κάθε μέρα, για μήνες, ένα άλλο ραβδί.

Τρομακτική η αποτυχία τους και στην εκπαίδευση. Κλειστά για μεγάλα διαστήματα τα σχολεία, τελείως τα Πανεπιστήμια, εδώ και 15 μήνες. Η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη -αλλά ουδείς εξ αυτών ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη. Χάθηκαν για τα παιδιά και τους νέους δυο χρονιές, επειδή δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο, από αυτά που πρότεινε όχι μόνο η αντιπολίτευση και η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά ακόμα και η Επιτροπή των Ειδικών, την οποία υποτίθεται συμβουλεύονταν.

Τι σχεδιάζουν για τον Σεπτέμβρη; Ποια μέτρα θα ληφθούν; Η πλήρης λειτουργία των σχολείων διά ζώσης έχει πλέον καταστεί εθνική ανάγκη. Η πιο σπουδαία προτεραιότητα. Εμβολιασμός ή εναλλακτικά εβδομαδιαίο τεστ, όπως ήδη ζητούν οι πρυτάνεις. Ούτε μια ώρα χαμένη φέτος σε σχολεία και Πανεπιστήμια. Για καμία και για κανέναν. Επείγουσα, παράλληλα, η κάλυψη των μαθησιακών κενών και η αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Οχι σχολείο ανταγωνισμού και εξεταστικό κέντρο! Αναγκαία και η αναδιάρθρωση - μείωση της ύλης.

Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει νικηφόρα και ενωτικά τη μάχη της πανδημίας και του εμβολιασμού. Οι σημερινοί κυβερνώντες οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο, άλλη μια φορά μετά το 2012-2015. Και από αυτό το αδιέξοδο θα κληθεί να τη βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την έβγαλε από τα μνημόνια.

* Βουλευτής Α΄ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)