to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιατί η ΕΕ δεν μαθαίνει από τα λάθη της;

Οι Έλληνες, όπως και οι Ευρωπαίοι πολίτες, αναζητούν ένα ασφαλές μονοπάτι και στα ενεργειακά και στην οικονομική ανάπτυξη, ένα μονοπάτι ειρήνης!!!


Ο Λέων Τολστόι έχει πει: Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν τον σοφό άνθρωπο: Πρώτον, κάνει ο ίδιος αυτά που συμβουλεύει τους άλλους να κάνουν. Δεύτερον, δεν κάνει τίποτα που να αντιβαίνει στην αλήθεια. Τρίτον, είναι υπομονετικός με τις αδυναμίες των άλλων.

Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η σοφία δεν τέμνονται πουθενά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση… Η ΕΕ λέει ορισμένες αλήθειες, αλλά δεν κάνει σχεδόν τίποτα από αυτά που θα έπρεπε. Η ΕΕ λέει και αρκετά ψέματα, μας καθησύχαζε ότι όλα ελέγχονται, ενώ αγνοεί τις αδυναμίες του ενεργειακού ευρωπαϊκού οικοδομήματος που η ίδια έχτισε και όλα τα χρεώνει αλλού. Η πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης αερίου 15% σε όλα τα κράτη-μέλη από την 1η Αυγούστου μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2023 είναι μία ακόμη προβληματική πρόταση που κοιτάει το δέντρο και χάνει το δάσος. Μια γενική διατύπωση που δεν απαντά στο ερώτημα της ενεργειακής εξάρτησης, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο ποιοι τομείς θα επηρεαστούν και σε ποιο βαθμό από αυτή τη μείωση.

Στην Ευρώπη βιώνουμε έντονα την ενεργειακή κρίση, τη βιώνουμε καθημερινά στην τσέπη μας και φοβούμαστε ότι το μάλλον θα είναι πολύ χειρότερο. Φανταστείτε υψηλότερες τιμές στα τιμολόγια ενέργειας και σταματημένες βιομηχανίες…

Ωστόσο, φαίνεται ότι βρισκόμαστε μακριά από το σημείο ανάληψης ουσιαστικής πολιτικής δράσης. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών μόλις πρόσφατα, παραδέχτηκαν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπει ξανά η Ευρώπη στη μέγγενη μιας νέας βαθιάς ύφεσης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προσπάθησε να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες (μιλώντας με τη γνωστή τεχνοκρατική αργκό των Βρυξελλών) αν και έκανε σαφείς τους φόβους για το χειρότερο δυνατό σενάριο: Παραδέχθηκε τους κινδύνους από το ενδεχόμενο ολοκληρωτικό κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου…

Επί της ουσίας ο Τζεντιλόνι ομολόγησε την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμικών, οργάνων που εδώ και μήνες καθησύχαζαν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι η ενεργειακή κρίση και η έξαρση του πληθωρισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις κλασικές πολιτικές!

Ακόμα όμως και σε αυτό το σημείο το Eurogroup δεν τόλμησε να πάρει σαφή θέση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, ούτε για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με άλλο. Το έλλειμμα ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για το ενεργειακό είναι τρομακτικό, και γίνεται ακόμη πιο βαθύ και επικίνδυνο από την απουσία διπλωματικών διαδικασιών για τον τερματισμό του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τους πειραματισμούς και τις αποτυχημένες πολιτικές (άνοιγμα και κλείσιμο λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ουσιαστικό σταμάτημα έρευνας για ανακάλυψη ελληνικών υδρογονανθράκων κλπ), χωρίς να λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και τη συγκράτηση των τιμών. Οι συνέπειες βαραίνουν και θα συνεχίσουν να βαραίνουν τους πολίτες, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και αναμένουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Η αναποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας πάει χέρι-χέρι με την ανικανότητα της ηγεσίας Μητσοτάκη.

Οι Έλληνες, όπως και οι Ευρωπαίοι πολίτες, αναζητούν ένα ασφαλές μονοπάτι και στα ενεργειακά και στην οικονομική ανάπτυξη, ένα μονοπάτι ειρήνης! Είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε μία διαφορετική πολιτική κι αυτή μπορεί να προέλθει από μία προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα που θα οικοδομήσει προοδευτικές συμμαχίες στην ΕΕ και τον κόσμο, κινούμενη μακριά από το σημερινό, αποτυχημένο μοντέλο.

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)