to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 05.07.2018

Πολιτική

«Γιατί είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν η «συμφωνία των Πρεσπών» για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ώστε να πάψουν πλέον οι λεκτικοί ακροβατισμοί εντός της γείτονος, αλλά και διεθνώς, με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός», υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.


Την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν η «συμφωνία των Πρεσπών» για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ώστε να πάψουν πλέον οι λεκτικοί ακροβατισμοί εντός της γείτονος, αλλά και διεθνώς, με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός», υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. 

Οι όροι αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες από μεγάλες δυνάμεις, διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ευρωπαϊκούς και διεθνείς Οργανισμούς, παρά τις εντονότατες ενστάσεις της Αθήνας σε όσες διοργανώσεις εμφανίζονται αυτές οι ονομασίες, θα πάψουν να υπάρχουν από τη στιγμή που θα αρχίσει η υλοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ και θα καθιερωθεί η αλλαγή του ονόματος του γειτονικού κράτους. Κοντολογίς, όλα αυτά που ίσχυαν για πολλά χρόνια, και κάποιοι εμφανίζονται να τα «ανακαλύπτουν» σήμερα, διαγράφονται με τη «συμφωνία των Πρεσπών». Ηδη, οι διπλωματικές αρχές της χώρας μας, μετά από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, έχουν κινητοποιηθεί, και έχουν εντατικοποιήσει τις επαφές τους για ενημέρωση των αρμοδίων παραγόντων παγκοσμίως.

Τελευταία, όπως εξάλλου και παλαιότερα, συνεχίζονται στην ΕΕ και λιγότερο στο ΝΑΤΟ, οι αναφορές στον όρο «μακεδονικός» και «Μακεδονία». Πολύ περισσότερο, από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης των Σκοπίων, προφανώς για εσωτερική κατανάλωση, ενόψει του –αναμφισβήτητα δύσκολου για τον Ζόραν Ζάεφ- δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη «συμφωνία των Πρεσπών». Είναι εμφανές, βέβαια, ότι η κυβέρνηση Ζάεφ, απευθυνόμενη στους πολίτες της πΓΔΜ, διστάζει προς το παρόν να χρησιμοποιήσει τον όρο «Βόρεια». Κι’ αυτό, παρ’ ότι μόλις προ ημερών (2 – 7 – 2018), κατά τη διάρκεια της –σε αρκετά υψηλούς τόνους- αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο της χώρας για τη συμφωνία, ο Ζ.Ζάεφ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη νέα ονομασία, λέγοντας ότι «ο προσδιορισμός «Βόρεια» στο όνομα της χώρας ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της περιοχής».

Ακρως ενδιαφέρουσα είναι η θέση που διατύπωσε για τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ. Πόσο μάλλον, αφού η Σόφια είναι άμεσα ενδιαφερόμενη για το θέμα, δεδομένου ότι ένα τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας βρίσκεται στο έδαφός της, ενώ, ως γνωστόν, ακόμα και σήμερα κάποιοι χαρακτηρίζουν τους γείτονές τους, της πΓΔΜ, ως «Βούλγαρους». Επικρίνοντας, λοιπόν, τη βουλγαρική κυβέρνηση, ο Ρ.Ράντεφ, είπε: «Η Ελλάδα βρήκε, με τη συμφωνία, λύσεις στα προβλήματά της σχετικά με τον πολιτισμό, την ιστορία, την ταυτότητα και τη γλώσσα, σε υψηλό κρατικό επίπεδο. Η Βουλγαρία άφησε τα προβλήματά της με τα Σκόπια στα χέρια μιας επιτροπής η οποία έχει αρμοδιότητες μόνο στο θέμα της ιστορίας».

Προ ημερών, ωστόσο, ο Ζ.Ζάεφ έκανε λόγο περί «μακεδονικού» στρατού. Βέβαια, παρά τη ρητορική Ζάεφ για εσωτερική κατανάλωση, η κύρια έγνοια της κυβέρνησής του και του ιδίου φαίνεται να είναι περισσότερο η πολυπόθητη πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαδικασιών στο ΝΑΤΟ, ούτως ώστε να το χρησιμοποιήσει ως δέλεαρ ενόψει του Δημοψηφίσματος. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η δήλωση της υπουργού Αμυνας της γείτονος, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία είπε ότι αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι το Δημοψήφισμα, αλλά να εξασφαλιστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου, Βρυξέλλες) ότι «δεν θα ανακύψει κάποιο πρόβλημα σχετικά με την πρόσκληση της χώρας στη Συμμαχία».

Πάντως, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, στη «συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το βόρειο γειτονικό κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, "στρατός της Βόρειας Μακεδονίας". Το ίδιο επιβάλλεται να γίνει και στα ευρωπαϊκά όργανα, τους διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και από όλες τις χώρες. Σταδιακά να εμπεδωθεί στη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ότι με τη νέα συμφωνία μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων, η ονομασία, το επίθετο και τα παράγωγα που επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται σε σχέση με το γειτονικό κράτος, τα όργανά του, τους δημόσιους θεσμούς τους, κ.ο.κ., θα είναι π.χ. «Αρχές της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)