to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιατί εγκατέλειψε τον Αδωνι ο Κ. Μητσοτάκης;

Ως ένδειξη δυσαρέσκειας ερμηνεύεται η απουσία του πρωθυπουργού από την Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ● Πιθανή αιτία η στάση του αντιπροέδρου στο σκάνδαλο της Novartis.


Εντονα ερωτήματα εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να απουσιάσει από τη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εγκαταλείποντας τον αρμόδιο υπουργό του Αδωνι Γεωργιάδη.

Τα ερωτήματα αυτά πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι επρόκειτο για το κορυφαίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, θέτει το ζήτημα της ανάπτυξης ως τον νούμερο ένα στόχο της, και ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην είναι εκεί για να το υπερασπιστεί και απλώς περιορίστηκε να το κάνει μέσω τουίτερ, ενώ μπήκε στην Ολομέλεια μόνο για να ψηφίσει.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη απαντούσαν ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα είναι σε κάθε νομοσχέδιο, ούτε είχε πει ποτέ ότι θα πάει. Θα πηγαίνει όταν κρίνει». Αλλά το γεγονός ότι δεν δίδεται μια πειστική απάντηση από το μέγαρο Μαξίμου, ενισχύει την άποψη στελεχών του κόμματος που μιλούν για μήνυμα δυσαρέσκειας απέναντι στον Αδωνι Γεωργιάδη.

Στην ελβετική TV

Πρώτα ήταν η δήλωση του κ. αντιπροέδρου στην ελβετική τηλεόραση, όπου ήταν ο ίδιος που είπε ότι στην υπόθεση Novartis το σκάνδαλο είναι και πολιτικό, καταρρίπτοντας το μέχρι σήμερα γνωστό επιχείρημα στελεχών της Ν.Δ. ότι στην υπόθεση Novartis υπάρχει μόνο σκάνδαλο γιατρών και όχι πολιτικών προσώπων.

Δήλωση που ξεσήκωσε αντιδράσεις και για την οποία το μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να πάρει θέση. Και με αφορμή αυτή τη δήλωση, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε στις περιβόητες δηλώσεις του με τις οποίες επιχείρησε να βάλει στο κάδρο του χρηματισμού τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη, δυναμιτίζοντας το κλίμα, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης φιλοτεχνεί ένα συναινετικό προφίλ και που ήταν ο ίδιος που αποφάσισε να βγάλει από το κάδρο της προανακριτικής τον τέως πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι θα ενισχυόταν το προφίλ του.

Η δήλωση Γεωργιάδη, λοιπόν, η οποία ήρθε και σκέπασε την εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΦΠΑ στα ακίνητα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και δυσφορία εσωκομματικά, με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης να ανασκευάσει.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη (Action24): «Πιστεύω ότι, όπως τουλάχιστον είδα να ανασκευάζει την αρχική του δήλωση, περισσότερο εκτιμώ ότι το έκανε επικοινωνιακά για να προκαλέσει. Εγώ δεν θα το έκανα. Εγώ θα προσπαθούσα με στοιχεία να μιλήσω, με ηρεμία και με νηφαλιότητα. Ιδιαίτερα για μια υπόθεση η οποία βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και θέλουμε όλοι να διαλευκανθεί μέχρι τέλους είτε αφορά πολιτικά πρόσωπα είτε δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα».

Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλλιεργώντας το συναινετικό προφίλ που αναφέραμε, επιχειρεί όλο το τελευταίο διάστημα να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής μέσω της προανακριτικής επιτροπής που ο ίδιος αποφάσισε και να μένει εκτός της αντιπαράθεσης για τη Novartis.

Αυτό είδαμε και χθες στην Ολομέλεια, όπου άφησε μόνο του τον κ. Γεωργιάδη, με τον οποίο απέφυγε να ταυτιστεί. Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι, εφόσον η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμείνουν να εξαιρεθούν οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης από την προανακριτική επιτροπή, θα επιμείνουν κι εκείνοι με κάθε τρόπο να μη γίνει δεκτό το αίτημα αυτό.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του Αλ. Τσίπρα από το βήμα της Ολομέλειας: «Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της προανακριτικής επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής! Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την προανακριτική! Δεν θα σας βγει!».

Στην Κουμουνδούρου λένε ότι οι βουλευτές που είναι μέλη της επιτροπής λογίζονται πλέον σαν εισαγγελείς και ένας εισαγγελέας δεν μπορεί να κάνει αίτημα εξαίρεσης για άλλον εισαγγελέα, αλλά πρέπει να εξεταστεί από δικαστικό συμβούλιο.

Η ψήφος των αποδήμων

Την ίδια ώρα εσωκομματική αναταραχή έχει προκληθεί στη Ν.Δ. και μετά τη διακομματική συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων, η οποία, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση του ΚΚΕ, προβλέπει το μέτρο να ισχύσει για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό από 35 χρόνια και κάτω και θα πρέπει να αποδεικνύουν τουλάχιστον δύο χρόνια διαμονής στην Ελλάδα.

Περιορισμός που βρίσκεται στην κατεύθυνση του να αποφευχθεί η δημιουργία φάμπρικας μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και η αισθητή επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα από έναν απροσδιόριστο αριθμό μεταναστών στο εξωτερικό ακόμα και πέμπτης γενιάς, χωρίς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. δεν λείπουν και εκφράστηκαν με τη δήλωση του αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη (Ελληνικό Πρόγραμμα ραδιοφωνίας SBS), όπου χαρακτήρισε τον παραπάνω συμφωνηθέντα περιορισμό «σοβαρό λάθος, να μην πω και ντροπή». Στη συνέχεια, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε (Real FM) ότι δεν διαφωνεί με τον πρωθυπουργό και ότι «αυτό που είπα είναι ότι είναι ντροπή για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βάζουν όρους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)