to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:34 | 20.04.2013

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτική

Γιατί δεν παίρνει απόφαση για τις Σκουριές ο Μπουτάρης;

H τοποθέτηση της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη»


Καθυστερεί να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το θέμα των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική, καθώς οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας διαφωνούν ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης εκφράζει την στήριξη του στην κυβέρνηση και στην εταιρία για την πραγματοποίηση του έργου

-Στις 16 Φεβρουαρίου, έγινε η επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» , στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μια μέρα μετά, στις 17\4, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία μεταξύ άλλων είχε πει «τέτοιου είδους ενέργειες σε μια περίοδο που η χώρα μας αναζητεί εναγωνίως επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μόνο κακό μπορεί να κάνουν. Επιπλέον θεωρούμε και ότι η εν λόγω επένδυση, βασιζόμενη στη σύγχρονη τεχνολογία και έχοντας πάρει όλους τους περιβαλλοντικούς όρους για την ενεργοποίησή της, πρέπει να στηριχθεί και από την τοπική κοινωνία αλλά και από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Οφείλουμε όλοι με ψυχραιμία να ακούσουμε όλες τις πλευρές και να στηρίξουμε τις νόμιμες διαδικασίες».

-Το φλέγον πολιτικό ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική έχει απασχολήσει δεκάδες δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της περιοχής της Περιφέρειας Μακεδονίας. Ένα από αυτά, είναι και και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου στις 11 Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί ενημερωτική ειδική συνεδρίαση. Στην ειδική συνεδρίαση τις θέσεις τους παρουσίασαν το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Συντονιστικό Όργανο Επιτροπών κατά των μεταλλείων, ο Δήμος Αριστοτέλη και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του alterthess.gr).

Το δημοτικό συμβούλιο, όπως και σε κάθε άλλη ενημερωτική συνεδρίαση, παίρνει απόφαση και εκφράζει την θέση του για τα κομβικά αυτά ζητήματα. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Π. Αβραμόπουλος, σε προηγούμενη τακτική συνεδρίαση είχε κάνει σαφές πως το σώμα θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης για τα μεταλλεία χρυσού. Πράγμα που δεν έγινε.

-Στις 2 Απριλίου, και αφού έχουν πραγματοποιηθεί 2 συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να πάρει απόφαση, ο Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκε “μυστικά” με εκπροσώπους της Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός, γεγονός που καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση.

Η παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη βρίσκεται σε αναβρασμό εδώ και μήνες, με έναν από τους βασικούς λόγους τα μεταλλεία χρυσού. Οι περισσότεροι δημοτικοί λένε όχι στην εξόρυξη, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη Μπουτάρη. Για να μην χάσει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, για πρώτη φορά , ο Δήμαρχος αρνείται να κληθεί το σώμα να πάρει θέση. Όλα τα στελέχη της διοίκησης, που διαφωνούν, πιέζουν την αντιπολίτευση να ζητήσει από το σώμα να πάρει θέση. Η παράταξη Μπουτάρη είναι διχασμένη και πολλοί εκφράζουν ενστάσεις για το αν το “σχήμα” μπορεί να προχωρήσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)