to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:31 | 11.11.2019

Πολιτική

Αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»: Γιατί αρχειοθετήθηκε η δικογραφία για τον Σαμαρά

Παρά το ότι η δικογραφία της Novartis που αφορούσε στον Αντώνη Σαμαρά μπήκε στο αρχείο από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, ωστόσο, τόσο το περιεχόμενο της δικογραφίας, στο οποίο ενεπλάκη και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, όσο και οι λόγοι που οδήγησαν τελικά τους εισαγγελείς να αρχειοθετήσουν την υπόθεση στο αρχείο, εξακολουθούν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον - Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητεί εξηγήσεις από τον κ. Μητσοτάκη


Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει σήμερα τι αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ κάνει λόγο για διαφωνία δικαστών και εισαγγελέων για την παρέμβαση Σαλμά.

«Δεν προέκυψαν οι απαιτούμενες ενδείξεις για τον Αντώνη Σαμαρά», σύμφωνα με το σκεπτικό των εισαγγελέων που έβαλαν την υπόθεση στο αρχείο, όμως από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο ισχυρός άνδρας της Novartis πήγε στο Μαξίμου έχοντας μαζί του μια τσάντα με μοβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα

Οπως είναι ήδη γνωστό η δικογραφία της NOVARTIS που αφορούσε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τέθηκε στο αρχείο από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς εν μέσω σκληρών δηλώσεων, αλλά και μηνύσεων του πρώην πρωθυπουργού, ειδικά σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Δεν παύει όμως να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο της δικογραφίας, στο οποίο ενεπλάκη και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και φυσικά οι λόγοι που οδήγησαν τελικά τους εισαγγελείς να θέσουν την υπόθεση στο αρχείο.

Ανάμεσα σε καταθέσεις και εμπιστευτικά έγγραφα -που έχουν πλέον γίνει φύλλο φτερό στον Τύπο- είναι και το ενδιαφέρον έγγραφο σύμφωνα με το οποίο τέθηκε στο αρχείο η δικογραφία Σαμαρά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πράξης αρχειοθέτησης: «Από τα ανωτέρω στοιχεία σαφώς προκύπτει ότι η εταιρεία Novartis και ο Κων/νος Φρουζής προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν την τότε Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους και πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, την ικανοποίηση των οικονομικών τους συμφερόντων και ειδικότερα αναφορικά με την αποζημίωση των φαρμάκων της Novartis έναντι των λοιπών φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και την ταχύτερη και κατ’ εξαίρεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τη Novartis.

Πιο συγκεκριμένα από τις καταθέσεις της μάρτυρος Κελέση προέκυψαν ενδείξεις περί του ότι κλείστηκε ραντεβού του Κωνσταντίνου Φρουζή με τον τότε Πρωθυπουργό μέσω της γραμματείας του πρωθυπουργικού γραφείου, ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου με το αυτοκίνητό του και ότι έφυγε από τα γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση Αττικής, προκειμένου να μεταβεί στο ραντεβού, έχοντας τοποθετήσει μια τσάντα με χρήματα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου του.

Ωστόσο, επειδή η άμεση αντίληψη της μάρτυρος δεν καλύπτει χρονικά τυχόν συμφωνία παράδοσης χρημάτων ή άλλου ανταλλάγματος ή και τυχόν τέτοια παράδοση, δεδομένου ότι η μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν ήταν παρούσα στο ραντεβού, καθώς και με το δεδομένο ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψε με ποιον συναντήθηκε τελικά ο Φρουζής στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε προέκυψε η τελική τύχη των χρημάτων, δηλαδή αν τελικά παραδόθηκαν, σε ποιον και για ποια ακριβώς αιτία, καθόσον, μάλιστα, ο Φρουζής δεν έδωσε καμία σχετικά ενημέρωση σε κανέναν για το ραντεβού αυτό, πριν ή μετά, δεν δύναται να θεμελιωθούν ενδείξεις περί του ότι ο Α. Σαμαράς συμφώνησε, ζήτησε ή έλαβε χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο οικονομικό αντάλλαγμα προκειμένου με συγκεκριμένες υπηρεσιακές ενέργειές του να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Novartis».

Θυμίζουμε εδώ ότι η ίδια μάρτυρας είχε αναφέρει στην αρχική της κατάθεση ότι: «Ο Φρουζής είχε μαζί του μια βαλίτσα σαμσονάιτ τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο».

Καταθέσεις από το FBI

Προκειμένου να φτάσουν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στα συμπεράσματά τους εξέτασαν εκτός από τις μαρτυρικές και εκείνες που απεστάλησαν από το FBI. Ο εισαγγελείς αναφέρονται στα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από τη δικογραφία όχι μόνο από τις καταθέσεις αλλά από τη συνολική εκτίμηση του σχετικού υλικού.

◼ Στο διάστημα που ο Α. Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός φέρεται να ενήργησε πράξεις που ωφέλησαν την εταιρεία NOVARTIS, όπως ειδικότερα εκτίθεται με προσέγγιση που έγινε μέσω του προγράμματος Χάρβαρντ, το οποίο και επισυνάπτεται. Από τα κατασχεθέντα αρχεία της εταιρείας (υπολογιστές υπαλλήλων της) διαπιστώθηκε ότι είχαν συνταχθεί αρχεία με τις ενδείξεις SAMARAS, SAMARAS2, HARVARD, HARVARD BOOKS, HARVARD PROJECT.

Μετά την επεξεργασία των συγκεκριμένων αρχείων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται η εταιρεία να προτείνει σειρά ζητημάτων (χρέη δημοσίου, εισαγωγής και τιμολόγησης φαρμάκων, προτάσεις για το ελληνικό ΕΣΥ, κ.λπ.) Αποδέκτης των προτάσεων αυτών δεν υπάρχει ωστόσο η χρονική περίοδος της σύνταξής τους είναι από Μάρτιο έως Αύγουστο του 2013.

◼ Στο αρχείο HARVARD PROJECT που έχει συνταχθεί από τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας --- και --- επιβεβαιώνονται οι σκοποί του προγράμματος και η επιδίωξη επαφών με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Π.χ. «Η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης σε επίπεδο Σαμαρά για εισπράξεις... συνάντηση με Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης... ΕΓΙΝΕ (θετική έκβαση)...Κ.Φρουζής 22/2/2013». Υπάρχουν αρκετές σελίδες με ανάλογες εγγραφές στις οποίες αναφέρονται ονόματα στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

◼ Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται συνάντηση του Φρουζή με τον πρώην πρωθυπουργό στις 22/2/2013 αλλά και αποσπάσματα ομιλιών του Κ. Φρουζή προς τα στελέχη της εταιρείας περί διαπραγματεύσεων με το γραφείο πρωθυπουργού και τους θεσμούς, οδηγίες για τα σημεία κλειδιά της συνάντησης με τον πρωθυπουργό π.χ. άμεση αποπληρωμή χρεών δημοσίου, claw back και rebate που μαζί με το PSI μείωσαν τα οφειλόμενα προς τις φαρμακευτικές εταιρείας ποσά.

◼ Περιέχεται επίσης στο έγγραφο της εισαγγελίας και επιστολή του επικεφαλής της μητρικής NOVARTIS προς τον κ. Σαμαρά με την οποία του ζητάει συνάντηση στο Νταβός στις 23-27/1/2013 στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «για να συζητήσουμε τη Συμφωνία Σταθερότητας ανάμεσα στο ΣΦΕΕ/EFPIA και την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη και την εξέλιξη στην Ελλάδα».

Κλείνοντας την επιστολή γράφει: «Ο πρόεδρος της NOVARTIS Ελλάς Γκέοργκ Σρέκενφουξ και ο αντιπρόεδρος Κ. Φρουζής και πρόεδρος του ΣΦΕΕ είναι μέλη της δεξαμενής σκέψης που συστήσατε πρόσφατα για να οδηγηθεί η Ελλάδα από την επιβίωση, στην σταθερότητα και την ανάκαμψη. Αναμένω νέα σας και στο μεταξύ για διευκρινήσεις επικοινωνήστε με τον πρόεδρο στο μεηλ --- και στο τηλέφωνο ---»!

Παρόμοια επιστολή αποστέλλει άλλο στέλεχος της μητρικής στον Α. Σαμαρά στις 13/1/2014 με ανάλογο περιεχόμενο ενώ ζητάει και αυτός συνάντηση.

◼ Στην ετήσια αξιολόγηση της εταιρείας για τον Κώστα Φρουζή αναφέρεται η υψηλή του βαθμολογία «Είναι ένας πραγματικός ηγέτης και έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο να προσεγγίζει τις Υγειονομικές Αρχές σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού [...] πρέπει να διασφαλίσουμε το ρόλο του στο ΣΦΕΕ [...]»

◼ Στο αρχείο SAMARAS υπάρχουν non paper και έγγραφα χωρίς ωστόσο να προκύπτει ότι απευθύνονται στον πρώην πρωθυπουργό όμως καταδεικνύουν την προσπάθεια προσέγγισής του από τη NOVARTIS. Συγκεκριμένα ανεπίσημο έγγραφο με ημερομηνία 20/2/2013 αναφέρει το ότι υπάρχουν σοβαρά λάθη στο νέο δελτίο τιμών του υπουργείου και τα οποία αν δεν διορθωθούν άμεσα θα προκαλέσουν προβλήματα στην επάρκεια της αγοράς (!) και «επιβάλλεται η ορθή επανακοινοποίηση του Δελτίου Τιμών εντός της εβδομάδος»

◼ Σε ηλεκτρονικό αρχείο της εταιρείας με τίτλο EPISTOLI FROUZI TO PERIFEREIA, φαίνονται, επίσης, επαφές του Κωνσταντίνου Φρουζή με τον τότε Πρωθυπουργό και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων:

«Αγαπητέ….Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ύψιστη προτεραιότητα και ενδιαφέρον μας ήταν η επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης χρημάτων. Γι’ αυτό, προγραμμάτισα (ως Πρόεδρος ΣΦΕΕ) μια σειρά από συναντήσεις με Υπουργούς και Βασικούς Κρατικούς και Ευρωπαίους Αξιωματούχους. Μεταξύ των εντατικών συναντήσεων των τελευταίων τριών μηνών, θα ήθελα να τονίσω τις πιο σημαντικές: Τον Δεκέμβριο συναντήθηκα δύο φορές με τον Υπουργό Οικονομικών για να διασφαλίσω ότι η δόση εκταμίευσης της Ελλάδος είναι σε εξέλιξη, ενώ τον Ιανουάριο είχα τέσσερις συναντήσεις με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Επιπλέον είχα συνεχείς συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Αναπληρωτή του, για να αποσπάσω τη δέσμευση για ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, να διασφαλίσω τα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα “κουρέματος” στα οφειλόμενα του 2011 και να ωθήσω τη διαδικασία τακτικών πληρωμών (σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ). Το ίδιο συνέβη και με τα στρατιωτικά Νοσοκομεία όπου συνάντησα τον Υπουργό Αμυνας και την επιχειρησιακή του ομάδα.

[…] Οι συνεχείς προσπάθειές μας είχαν ένα θετικό αποτέλεσμα. Οπως γνωρίζετε, καταφέραμε μια έκπτωση μόνο 2% για τις απαιτήσεις μας το 2011, όταν το επίπεδο κουρέματος για τους υπόλοιπους παρόχους υγείας ήταν έως και 20%. […] Πρόκειται να συμψηφίσουμε άλλα 9 εκ. ευρώ με τον ΕΟΠΥΥ. Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμεύσει ως καλύτερο παράδειγμα “συμψηφισμού” για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα ρευστότητας».

Στη συνέχεια του εισαγγελικού εγγράφου αποτυπώνονται μια προς μια οι συγκεκριμένες συναντήσεις του Κώστα Φρουζή με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας, Επικρατείας, Οικονομικών, Γ.Γ. της κυβέρνησης κ.λπ. από το 2012 μέχρι το 2013.

Σημαντικές επιστολές

11.2.2013 Επιστολή προς Πρωθυπουργό Ελλάδας κ. Αντ. Σαμαρά για την αποπληρωμή Εκκρεμών Χρεών (επισυνάπτεται)

Από τα κατασχεθέντα αρχεία και πιο συγκεκριμένα από τις κασέτες που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην εταιρεία «ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΑΕ» όπου φυλάσσονταν αντίγραφα ασφαλείας (back up) ηλεκτρονικών αρχείων της εταιρείας, βρέθηκε ηλεκτρονικό αρχείο τύπου HTML, το οποίο αναφέρεται σε επικοινωνία του Κωνσταντίνου Φρουζή με ημερομηνία 31.5.2011 (οπότε βέβαια ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατείχε κάποιο κυβερνητικό αξίωμα) με την περιγραφή Samaras direct call (Σαμαράς απευθείας κλήση).

Ηλεκτρονικό αρχείο από τα κατασχεθέντα στην εταιρεία Νοβάρτις Ελλάς με ονομασία «Rantevou me ND». Στο αρχείο αυτό περιέχεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που έχει αποσταλεί στις 22.11.2011, από τον χρήστη με ονομασία chlssainov01.novartis.net (ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατείχε κάποιο κυβερνητικό αξίωμα) προς τον χρήστη [email protected], με θέμα «Rantevou me ND» και περιεχόμενο ως εξής: «Καλείς στις 11.00 ΕΣΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ τον Δημήτρη Σταμάτη στο 69+++++ για ραντεβού εκ μέρους Νίκου Χασαπόπουλου. Είναι στην ηγετική ομάδα Αντώνη».

Σημειώσεις για ραντεβού

Από τα ημερολόγια που εγχείρισε η ίδια προστατευόμενη μάρτυρας, φαίνονται συναντήσεις του Φρουζή με τον τότε Πρωθυπουργό και συνεργάτες αυτού. Ειδικότερα υπάρχουν σημειώσεις ραντεβού την 26.9.2013 και 18.10.2013.

Την 9.3.2018 η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο ανέφερε ότι προσκομίζει το συνημμένο έγγραφο, το οποίο της παρέδωσε ο Κ. Φρουζής την επομένη μέρα της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο σημείωμα σε έντυπο του πρωθυπουργικού γραφείου, με σημειωμένους δύο αριθμούς κινητού τηλεφώνου και ένα ονοματεπώνυμο, καθώς και μια φωτοτυπία κάρτας με στοιχεία του Αντώνη Σαμαρά στην αγγλική γλώσσα.

Μετά την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς λάβαμε, αναφέρουν οι εισαγγελείς, μεταξύ άλλων την από 28.1.2018 ένορκη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση». Η μάρτυρας ρωτήθηκε πώς γνωρίζει όσα αρχικά μας είχε εκθέσει την 1.12.2017, για την περίπτωση της εμπλοκής στην υπόθεση του Αντώνη Σαμαρά.

Η μάρτυρας έδωσε συμπληρωματικές διευκρινίσεις-λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίον κανονίστηκε το ραντεβού, αναφέροντας ότι το ραντεβού κανονίστηκε μέσω του συνεργάτη τού τότε πρωθυπουργού, Δημητρίου Πτωχού, κατά τα λοιπά δε επανέλαβε το περιεχόμενο της από 1.12.2017 κατάθεσής της. Ακολούθως, στην από 15.3.2019 κατάθεσή της, η ίδια μάρτυρας εκθέτει τα εξής: «Οσον αφορά στην περίπτωση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, εμμένω στην αρχική μου κατάθεση και σας αναφέρω ότι έχω δει με τα μάτια μου όλες τις λεπτομέρειες που σας έχω καταθέσει, μέχρι το σημείο που μπήκαν τα χρήματα στον χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου του Φρουζή, πριν ο τελευταίος αποχωρήσει με κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου... Το ραντεβού κλείστηκε από τον ίδιο τον Φρουζή και οι λεπτομέρειες ρυθμίστηκαν μέσω των δύο γραμματέων. Στη συνάντηση αυτή δεν ήμουν παρούσα».

Κατόπιν όλων αυτών οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι: στη συνημμένη έκθεση της Ειδικού Επιστήμονα Α. Μαστοράκη, η οποία μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς έλεγξε τις τραπεζικές συναλλαγές τού ως άνω ερευνώμενου προσώπου και των συνδεομένων με αυτό, προκύπτει το συμπέρασμα - πόρισμα ότι από τα στοιχεία του ελέγχου δεν προέκυψαν ασφαλή συμπεράσματα ότι τα ερευνώμενα πρόσωπα Αντώνης Σαμαράς, Γ.Κ., Ε.Σ. προέβησαν την περίοδο από 1.4.2018 μέχρι 2.4.2018 σε οικονομικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια -όπως αναφέρουν- δεν προέκυψαν οι απαιτούμενες ενδείξεις για την άσκηση δίωξης κατά του Αντώνη Σαμαρά.

Οσο για τις πράσινες, μοβ και κίτρινες δεσμίδες που φέρεται να κουβάλησε ο Κ. Φρουζής παραμένουν μέχρι στιγμής στα... αζήτητα.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο αρχείο η Novartis για Σαμαρά, όχι λόγω "σκευωρίας" αλλά γιατί δεν βρέθηκαν τα χρήματα

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σημερινή αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρει:

Το εισαγγελικό πόρισμα για την αρχειοθέτηση του σκέλους του σκανδάλου Novartis που αφορά στον Αντώνη Σαμαρά και το οποίο δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, είναι άκρως ενδιαφέρον.

Όσα έχουν καταθέσει οι δήθεν ψευδομάρτυρες, από τα αλλεπάλληλα ραντεβού του επικεφαλής της Novartis με όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του τότε Πρωθυπουργού μέχρι και τη βαλίτσα γεμάτη χρήματα στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Φρουζής όντως πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί η έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει «αν, σε ποιον και για ποια αίτια παραδόθηκαν τα χρήματα»

Με λίγα λόγια, το πόρισμα επιβεβαιώνει πως η υπόθεση δεν αρχειοθετήθηκε γιατί είναι «σκευωρία», όπως γραφικά επαναλαμβάνει η ΝΔ, αλλά επειδή δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί πού πήγαν τα χρήματα.

Μιας και ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να πει κουβέντα για την ωμή παρέμβαση του βουλευτή του, κ. Σαλμά, στη Δικαιοσύνη, περιμένουμε μήπως έχει το θάρρος να πει κάτι για τις σημερινές αποκαλύψεις.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)