to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:01 | 29.08.2013

Πολιτισμός

Γιάννης Μπουτάρης: "Δεν αποσύρω την προσφυγή στο ΣτΕ αν δε δω υπουργική απόφαση"

"Αν δε δω υπουργική απόφαση που να λέει ότι τα αρχαία θα αποκοληθούν και θα επανατοποθετηθούν δεν θα αποσύρω την προσφυγή στο ΣτΕ" δηλώνει στην "Αυγή" ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης


"Αν δε δω υπουργική απόφαση που να λέει ότι τα αρχαία θα αποκοληθούν και θα επανατοποθετηθούν δεν θα αποσύρω την προσφυγή στο ΣτΕ" δηλώνει στην "Αυγή" ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για το θέμα των βυζαντινών αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης που απασχόλησε χθες μέχρι αργά το βράδυ τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Πολιτισμού και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου , ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας , η Γ .Γ Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη , ο πρόεδρος της « ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» κ. Χρήστος Τσίτουρας, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ κ. Χρήστος Βλασσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Ζέρβας και κ. Ανδρέας Κουράκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι σαφές ότι με τη δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παίρνει τις αποστάσεις του από την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, διαψεύδοντας και σχετικά σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο που τον φέρουν να "αποσύρει την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων".  Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ κάνει λόγο για "λύση κοινής αποδοχής" επισημαίνοντας πως "είναι αυτονόητο ότι για να προχωρήσει η διοικητική αυτή διαδικασία ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας". "Συμφωνούμε εφόσον βγει αυτή η απόφαση από το υπουργείο" επιμένει ο Δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι "αυτή η λύση που επελέγη ήδη, και προβλέπει συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό της τάξης του 80%, θα μελετηθεί στη λεπτομέρειά της από την ΑΤΤΙΚΟ Μετρό και από κει και πέρα η θέση του Δήμου θα προκύψει από το Δημοτικό Συμβούλιο". Τέλος ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει ότι "εάν ο υπουργός είχε ακούσει τη θέση μας από το Μάρτιο, το θέμα θα είχε τελειώσει από τότε".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού στη χθεσινή σύσκεψη η λύση που "εξετάστηκε και έγινε καταρχήν αποδεκτή" αφορά σε "νέα, τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», που προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου. Η νέα, τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ και μελετήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις εργασίας του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του προέδρου της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ»". Προσθέτει επίσης ότι "η νέα τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης , θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει".

Αναφέρει επιπλέον ότι "Κοινή συνισταμένη όλων όσων μετείχαν στη σύσκεψη είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, όμως, συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Σταθμό Βενιζέλου".

Τάσος Κουράκης

Την αντίθεσή του με την προκρινόμενη λύση εκφράζει στην Αυγή ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και συντονιστής της ΕΚΚΕ Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης. "Η απόφαση της κοινής σύσκεψης για την τύχη των αρχαίων του μετρό της πόλης δεν μας ικανοποιεί. Η λύση που συμφωνήθηκε δεν αντιστοιχίζεται με τη θέση του Σύριζα "ΚΑΙ μετρό ΚΑΙ αρχαία" αλλά με εκείνη που λέει "Μετρό και (ίσως) λίγα Αρχαία"" επισημαίνει στην Αυγή ο Τάσος Κουράκης. Προσθέτει επίσης ότι "το τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού του Σύριζα Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το προηγούμενο διάστημα σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την λύση της συνύπαρξη αρχαίων με την κατασκευή του μετρό χωρίς την απόσπαση των αρχαιοτήτων, όπως συνετλέστηκε ήδη στη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη. Προς τούτο εμμένουμε στην αναπομπή της απόφασης στο ΚΑΣ και την εύρεση της τεχνικής εκείνης λύσης που δεν θα καταστρέψει τα αραία πολύτιμα ευρήματα, ακόμη και μέσω της προσωρινής απόσπασής τους". Τέλος, ο βουλευτής του Σύριζα, εκφράζει τη διαμαρτυρία του "για τη μη συμμετοχή μας στη σύσκεψη, παρά την προηγούμενη υπόσχεση του υπουργού".

Αρχαιολόγοι

Την επιφύλαξή των Αρχαιολόγων για την "παρ... ελκυστική τακτική της Αττικό Μετρό με πρόθεση να μπερδέψει το υπουργείο και τον δήμο" εκφράζει η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα. "Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττικό Μετρό ενώ από τη μια εμφανίζεται διαλακτική ως προς τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό, από την άλλη επαναφέρει τη γνωστή πρόταση περί μελέτης απόσπασης των αρχαιοτήτων χωρίς καν να αναφέρει τη λέξη επανατοποθέτηση, πόσο μάλλον να την έχει μελετήσει" μας λέει η κ. Κουτσούμπα η οποία εκφράζει και από την πλευρά των αρχαιολόγων, την απορία "πώς θα βρεθεί λύση για το μετρό χωρίς τη συμμετοχή των επιστημόνων που έκαναν την ανασκαφή και της αρμόδιας 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων". Τέλος επισημαίνει ότι "η απλούστερη και μόνη εφικτή λύση σήμερα είναι η αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ για να εκδοθεί νέα απόφαση με βάση τα νέα δεδομένα".

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)