to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:54 | 29.11.2021

Πολιτική

Γιάννης Μπουρνούς: Στο Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να επιστρέψουμε μόνο για να το καταργήσουμε

Στη διαδικτυακή ολομέλεια της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.E. (COSAC), συμμετείχε τη Δευτέρα (29/11) ο Γιάννης Μπουρνούς, ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πενταμελή αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων


Στην πενταμελή συμμετέχουν επίσης οι Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ), Δημήτρης Καιρίδης (ΝΔ) και Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ). Ο Γιάννης Μπουρνούς έλαβε μέρος στο πάνελ απολογισμού της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Στις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας ήταν η διαχείριση της πανδημίας και η μεταπανδημική ανάκαμψη, καθώς και η προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και η σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής γειτονίας. «Τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά», επισήμανε ο Γ. Μπουρνούς, «καθώς η πανδημία έπληξε βαριά την Ευρώπη που αντιμετώπισε την κρίση πολύ συχνά με συστήματα υγείας εντελώς εξασθενημένα από την πολυετή λιτότητα που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η τελευταία μάλιστα εξέλιξη με τη μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να θυμίσει στη συντηρητική ευρωπαϊκή ηγεσία πόσο λανθασμένη και μυωπική ήταν η άρνησή της να συναινέσει στην άρση της πατέντας των εμβολίων».

Όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε, ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε πόσο οι ικανοποιητικοί ρυθμοί που παρατηρούνται συνδέονται ακριβώς με την προσωρινή αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Οποιαδήποτε επαναφορά τους, ιδίως της υποχρέωσης μείωσης του χρέους με πρωτογενή πλεονάσματα, θα τερματίσει πρόωρα την ανάκαμψη και θα βυθίσει την Ευρώπη στην ύφεση και την ανεργία. «Στο Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να επιστρέψουμε μόνο για να το καταργήσουμε», τόνισε ο Γ. Μπουρνούς. 

Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης προϋποθέτει τον εκδημοκρατισμό και τον σεβασμό των συμφερόντων όλων των κρατών μελών και την από κοινού ανάληψη ευθυνών, αντίθετα από όσα είδαμε στην πρόσφατη προσφυγική κρίση.

Ο Γ. Μπουρνούς έκλεισε την παρέμβασή του, ζητώντας από τη Σλοβενική Προεδρία της Ε.Ε. την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να αποφύγουμε την πολιτική αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)