to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιάννης Μπουρνούς: Η Λέσβος είναι το μεγαλύτερο θύμα της ιδεοληψίας και της δημαγωγίας της Ν.Δ.

«Μπροστά στις αντιδράσεις για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών η Ν.Δ. αποφάσισε να μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες εξαθλιωμένων ανθρώπων και να καταδικάσει την καθημερινότητα των νησιωτών»


Το χάος στο ποδόσφαιρο προκλήθηκε γιατί η Ν.Δ. παραμένει προσκολλημένη στις «υποχρεώσεις» της προς τους ολιγάρχες που έδωσαν λυσσαλέα μάχη για να τη φέρουν στην εξουσία - Να είμαστε όσο θαρραλέοι χρειάζεται για να γίνουμε το κόμμα της πλατιάς, λαϊκής Αριστεράς

«Η Λέσβος είναι το μεγαλύτερο θύμα της ιδεοληψίας και της δημαγωγίας της Ν.Δ.» τονίζει στην «Αυγή» ο Γιάννης Μπουρνούς σχολιάζοντας τα επεισόδια στη Μόρια λόγω του ασύλληπτου αριθμού των σχεδόν 20.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί.

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αποφάσισε να μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες εξαθλιωμένων ανθρώπων και να καταδικάσει την καθημερινότητα των νησιωτών» φοβούμενη τις αντιδράσεις για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Παράλληλα προειδοποιεί ότι η μετατροπή του προσφυγικού σε διμερές πρόβλημα Ελλάδας - Τουρκίας θα είναι «ολέθριο σφάλμα».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Λέσβο σε σχέση με το προσφυγικό - μεταναστευτικό; Ποια είναι η «πατρότητα» των ακροδεξιών ομάδων; Ποιες είναι οι ευθύνες της Ν.Δ. για την κατάσταση;

Η Λέσβος είναι το μεγαλύτερο θύμα της ιδεοληψίας και της δημαγωγίας της Ν.Δ. Στις 7 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το ΚΥΤ Μόριας με 5.678 ανθρώπους και σήμερα έχουμε φτάσει στον ιλιγγιώδη αριθμό των 19.500 (συνολικά στο νησί ξεπερνούν τους 21.000). Πρόκειται για μια καταστροφική στρατηγική διαχείρισης του προβλήματος. Αρνούνται την αποσυμφόρηση, αδιαφορούν για τις υπεραναγκαίες προσλήψεις στα Κέντρα Υποδοχής και τη στελέχωση της αστυνομίας, ενώ από την 1η Ιανουαρίου έχουν κάνει δώδεκα επιστροφές στην Τουρκία (αυτοί που υπόσχονταν χιλιάδες).

Είναι όμως και μια κραυγαλέα περίπτωση δειλίας και δημαγωγίας. Η Ν.Δ., αφού ως αντιπολίτευση ντοπάρισε το εκλογικό της ακροατήριο με ψευδείς ειδήσεις, μίσος και ξενοφοβία, τώρα προσπαθεί να πείσει τους έξαλλους ψηφοφόρους της και τα συνένοχα αυτοδιοικητικά της στελέχη στην ενδοχώρα να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά.

Μπροστά στις αντιδράσεις αποφάσισε να μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες εξαθλιωμένων ανθρώπων και να καταδικάσει την καθημερινότητα των νησιωτών. Η αδιαφορία για τη Λέσβο και η ενθάρρυνση της ακροδεξιάς ρητορικής έβγαλαν από τις φωλιές τους τις γνωστές, ολιγομελείς, ακραίες ομάδες, που υποδαυλίζουν το μίσος και παρακινούν τον κόσμο στη βία απειλώντας την κοινωνική συνοχή του νησιού.

* Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επίλυση του προβλήματος; Πώς θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση της Λέσβου; Τι πρέπει να γίνει με τη Μόρια;

Κάθε λύση προϋποθέτει άμεση και μαζική αποσυμφόρηση του νησιού και ιδίως της Μόριας. Γνωρίζουμε ότι ήδη υπάρχουν 4.000 άτομα στη Λέσβο (3.500 με άρση γεωγραφικού περιορισμού και 500 με καθεστώς ευάλωτου), που με κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να μετακινηθούν άμεσα στην ενδοχώρα. Πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό του ΚΥΤ, να στελεχωθούν οι Επιτροπές Ασύλου για ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων, να γίνουν μεταθέσεις αστυνομικών.

Δεν είναι δυνατόν να υπογράφονται με καθυστέρηση έξι μηνών οι τετράμηνες ανανεώσεις των συμβάσεων των εργαζομένων από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ. Είναι απαράδεκτο να εγκρίνονται μεταθέσεις μόλις δύο (!) αστυνομικών για τη Λέσβο, όταν ο προσφυγικός και μεταναστευτικός πληθυσμός της έχει υπερτριπλασιαστεί από τον Ιούλιο.

Και ασφαλώς η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει την πίεση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους: να παίρνουν στις χώρες τους όσους πρόσφυγες τους αναλογούν και να εξασφαλίζουν την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και από την πλευρά της Τουρκίας. Το προσφυγικό δεν έπαψε ποτέ να είναι πρόβλημα σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας. Αν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη το αφήσει να γίνει διμερές πρόβλημα Ελλάδας - Τουρκίας, θα έχει διαπράξει ολέθριο σφάλμα.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την κρίση στο ποδόσφαιρο; Μπορούν να εξομαλύνουν την κρίση; Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόβλημα της χρόνιας αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος;

Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα χάος και τώρα επιχειρεί με απανωτά λάθη και άστοχους χειρισμούς να μπαλώσει την κατάσταση, αλλά είναι αργά. Το χάος προκλήθηκε γιατί η Ν.Δ. παραμένει προσκολλημένη στις «υποχρεώσεις» της προς τους ολιγάρχες που έδωσαν λυσσαλέα μάχη για να τη φέρουν στην εξουσία.

Για τη συνέχεια δεν είμαστε αισιόδοξοι. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε, βλέποντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς πριν και μετά το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η κατάθεση της επαίσχυντης και έωλης τροπολογίας και η έμμεση παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης, με την... εξαφάνιση του υφυπουργού Αθλητισμού, δείχνουν μια ηγεσία που έχει προτεραιότητα την εξόφληση «γραμματίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε και διαχειρίστηκε, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, μια χειρότερη κατάσταση στο ποδόσφαιρο. Εμείς, όμως, προτιμήσαμε να δουλέψουμε χωρίς φιέστες και με πολύ κόπο κάναμε τομές. Πετύχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, διαμορφώσαμε αυστηρό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και την επιβολή κυρώσεων σε παράγοντες και ομάδες. Φέραμε το VAR για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, ενώ προσπαθήσαμε να σπάσουμε το ιδιωτικό μονοπώλιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μέσω της δημόσιας τηλεόρασης.

Αντίθετα η Ν.Δ., μέσα σε επτά μήνες διακυβέρνησης, έχει «προλάβει», ήδη, να επαναφέρει το συνδρομητικό μονοπώλιο, που οδηγεί σε οικονομική ομηρεία τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, και να χαρίσει εκατομμύρια ευρώ σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες με τη μείωση, πάνω από 50%, της φορολογίας στα συμβόλαια των παικτών.

* Πώς βλέπετε την πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία; Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες; Τι θα πρέπει να προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών;

Την περασμένη Κυριακή στη Λήμνο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Ηλία Ηλιού, έναν λαμπρό κοινοβουλευτικό της Αριστεράς, που εργάστηκε για μια Αριστερά πλειοψηφική, ικανή να οικοδομήσει μια διαφορετική Ελλάδα. Την εποχή εκείνη η Αριστερά δεν μπόρεσε, δεν της επιτράπηκε, να γίνει ο κορμός της προοδευτικής και δημοκρατικής Ελλάδας.

Σήμερα όμως, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί να είμαστε όσο θαρραλέοι χρειάζεται, για να γίνουμε το κόμμα της πλατιάς, λαϊκής Αριστεράς, που θα μπορεί να εκφράζει και να εντάσσει στους κόλπους του πολίτες διαφορετικών προελεύσεων, να συνθέτει απόψεις, να δίνει πολιτικές μάχες στην κοινωνία και να τις κερδίζει.

Δεν θα μπορέσουμε να στεριώσουμε ως κυβερνώσα Αριστερά του 21ου αιώνα αν παραμείνουμε τόσο μειοψηφικοί όσο σήμερα στην Αυτοδιοίκηση, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους της νεολαίας. Κόντρα στην αυταρέσκεια και τον ελιτισμό, χρειαζόμαστε ειλικρινή απολογισμό για τα πεπραγμένα μας και την αξιοποίηση της συγκλονιστικής συλλογικής εμπειρίας της τετραετούς διακυβέρνησης για τη διαμόρφωση μιας «μάχιμης» στρατηγικής, για το πού θέλουμε να πάμε τον λαό και την πατρίδα τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)