to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 14.04.2022

Πολιτική

Γιάννης Μπουρνούς: Η ΕΕ να χρηματοδοτήσει περισσότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στα κράτη-μέλη

Ο Γ. Μπουρνούς επισήμανε το πενιχρό ύψος των δαπανών του προϋπολογισμού της Ε.Ε για το 2020, μόλις 173 δισεκατομμύρια ευρώ, το 1,1% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εισοδήματος, ποσό που «παραπέμπει σε προϋπολογισμούς της παλιάς Ευρωπαϊκής Κοινότητας και θυμίζει πόσο απέχουμε από μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση»


Στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου εισηγήθηκε εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Στην εισήγησή του, ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού οικονομικής διακυβέρνησης με ρόλο αποφασιστικό στις διαδικασίες λογοδοσίας και διαφάνειας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πεδία στα οποία κρίνεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς τους θεσμούς της Ένωσης.

Ο Γ. Μπουρνούς επισήμανε το πενιχρό ύψος των δαπανών του προϋπολογισμού της Ε.Ε για το 2020, μόλις 173 δισεκατομμύρια ευρώ, το 1,1% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εισοδήματος, ποσό που «παραπέμπει σε προϋπολογισμούς της παλιάς Ευρωπαϊκής Κοινότητας και θυμίζει πόσο απέχουμε από μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση». Η ΕΕ πρέπει να πολλαπλασιάσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού της και να χρηματοδοτήσει πολύ περισσότερες και αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κρατών μελών, αλλά και να διευρύνει αποφασιστικά το μερίδιο ίδιων πόρων στα έσοδά της. Η προσθήκη του Ταμείου Ανάκαμψης στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ένα βήμα αξιοσημείωτο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κατώτερο των πολύ πιεστικών περιστάσεων.

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου εντοπίζει αρκετές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ή κακής αιτιολόγησης ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες της Ένωσης και προβαίνει σε σχετικές συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνει επίσης το διογκούμενο πρόβλημα των συσσωρευμένων εκκρεμών αναλήψεων υποχρεώσεων, δηλαδή κονδυλίων που δεσμεύονται αλλά δεν καταβάλλονται, που φτάνουν τα 303 δισεκατομμύρια ευρώ. Ρευστότητα που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά δεν απορροφάται για λόγους γραφειοκρατικούς ή διοικητικής ανεπάρκειας.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει πρόσθετη συμβουλευτική στήριξη στις εθνικές αρχές, για να αυξηθεί η απορρόφηση κονδυλίων σε έργα ουσίας. Μόνιμο ζητούμενο εξάλλου και για τη χώρα μας, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, είναι «ο επιτυχημένος συμβιβασμός μεταξύ της γρήγορης απορρόφησης κονδυλίων και της επιλογής κατάλληλων έργων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)