to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 03.12.2015

Πολιτική

Γιάννης Αμανατίδης: Οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες

Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ/OSCE), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην Σύνοδο είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το προσφυγικό.



Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αμανατίδης επισημαίνει ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί κατάλληλο θεσμό, όπου μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα, αλλά και να βρεθεί λύση σε κρίσεις όπως η πρόσφατη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Στην ερώτηση αν υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς ακροδεξιών κύκλων ότι με τα κύματα των προσφύγων εισβάλλουν και τρομοκράτες στην Ευρώπη, ο κ. Αμανατίδης τονίζει:

"Η διασύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία νομίζω ότι είναι λάθος. Η άποψη αυτή ευτυχώς, με τη συμβολή της Ελλάδας και της Γαλλίας, δεν επικράτησε. Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή. Πολλοί από τους τρομοκράτες, άλλωστε, ήταν από τις χώρες όπου πραγματοποίησαν τρομοκρατικές ενέργειες. Λύση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ο διάλογος, ο διαπολιτισμικός, διαθρησκειακός διάλογος που δεν θα αφήσει σε κηρύγματα μίσους, ισλαμικού η οποιουδήποτε άλλου φονταμενταλισμού πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσουν. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες είναι τα πρώτα θύματα της τρομοκρατίας και αδικούμε τον εαυτό μας όταν σκεφτόμαστε ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τρομοκράτες".

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει την ανάγκη να παραμείνει πιστή η ΕΕ στις ιδρυτικές της αρχές.

"Προωθούμε -και νομίζω το έχουμε καταφέρει- την πολιτική των ανοιχτών εσωτερικών συνόρων όσο και αν κάποιες φωνές μικρών χωρών κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Οι ιδέες των κλειστών συνόρων, η πολιτική μισαλλοδοξίας, ρατσισμού η τρομολαγνίας, αν επικρατούσαν θα έπλητταν την βάση του οικοδομήματος της Ευρώπης, που είναι η δημοκρατία, η ελευθερία και ο ανθρωπισμός. Πιστεύω ότι -μέχρι στιγμής- η ΕΕ τα έχει καταφέρει στον χειρισμό του προσφυγικού" σημειώνει ο κ. Αμανατίδης.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών θα πρέπει να γίνει πρώτα απ όλα στην Τουρκία και συμπληρώνει: "Η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση υιοθετώντας αυτό που εμείς θέλαμε δηλαδή, να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά με βάση συγκεκριμένες δράσεις και να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πρώτον, θα πρέπει να υπάρχουν ορατά αποτελέσματα και όντως να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την ΕΕ διαμέσου της χώρας μας της Ελλάδας.

Δεύτερον, θα πρέπει να χτυπηθούν τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και τρίτον να λειτουργήσουν τα κέντρα, από την πλευρά της Τουρκίας, για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες που επιθυμούν ή για την επιστροφή στις πατρίδες τους όσων δεν πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες".

Επισημαίνει δε ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε για την υποδοχή 50000 προσφύγων και αναφέρει ότι μέχρι το τέλους του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των κέντρων υποδοχής στα νησιά όπως επίσης ότι σύντομα θα φτάσει και η υποσχόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Αμανατίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η επίλυση του προσφυγικού θα πρέπει αναζητηθεί στη βάση του προβλήματος στην Μέση ανατολή, σε πολιτικό επίπεδο και εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

"Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πολιτικές κινήσεις στη Μέση Ανατολή ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Χωρίς την πολιτική επίλυση του μεσανατολικού, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση ωστόσο επειδή η χώρα μας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης πολλών κρατών από την περιοχή, οι οποίες μπορεί μεταξύ τους να μην έχουν καλές σχέσεις αλλά με την Ελλάδα έχουν, νομίζω ότι ο ρόλος της χώρας μας είναι αναβαθμισμένος" επισημαίνει ο κ. Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εχθές κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου που δεσπόζει στο κέντρο του Βελιγραδίου και ξεναγήθηκε στον τόπο όπου μαρτύρησε και θανατώθηκε ο αγωνιστής της ελευθερίας, στον πύργο "Νεμπόισα", ο οποίος αναστηλώθηκε με χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος και σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός εκθεσιακός χώρος.

Ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε, χθες το μεσημέρι, με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την ορθοδοξία και το ρόλο της εκκλησίας. Διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο λαών είναι πολύ καλές και χρειάζεται περαιτέρω εμβάθυνση σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αμανατίδης, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Πατριάρχη των Σέρβων, τόνισε: "Η συνομιλία μας περιστράφηκε γύρω από το προσφυγικό, τον διαθρησκειακό διάλογο και ότι το μήνυμα που θα πρέπει να προβάλει η ορθοδοξία της αγάπης και της προσοχής στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στον πρόσφυγα μπορεί να περάσει και σ' αυτό μπορεί να προσφέρει η εκκλησία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει εμπειρία και έχει προσφέρει στον τομέα αυτό. Μιλήσαμε επίσης για την πανορθόδοξο Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου εκφράσαμε την άποψη ότι θα πρέπει να προβληθεί το μήνυμα της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου και της κοινής γραμμής στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων της ανθρωπότητας. Εξετάσαμε επίσης θέματα που αφορούν την προστασία των χριστιανικών μνημείων, όπου κι αν βρίσκονται, με δεδομένο ότι η χώρα μας δίνει μεγάλη μάχη στο θέμα αυτό".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)