to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:29 | 26.07.2021

Πολιτική

Γιάννης Αμανατίδης: Η πανδημία χρειάζεται άλλη πολιτική αντιμετώπιση

«Θέλουν κυρίως να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για το τι δεν έπραξαν και το τι θα μπορούσαν να πράξουν» τόνισε σε συνέντευξη του στον Ιάσονα Μπάντιο για την «Μακεδονία της Κυριακής» ο βουλευτής Θεσσαλονίκης


-Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Μπορεί η ελληνική κοινωνία και το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς προβλέψεις των ειδικών;

Με δεδομένες τις δυσμενείς προβλέψεις των ειδικών, δική μας ευθύνη είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε και οι προβλέψεις αυτές να μην γίνουν πραγματικότητα και στην απευκταία περίπτωση επαλήθευσής τους να έχουμε τις λιγότερες επιπτώσεις. Η υπερπροσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού και όλων των εργαζόμενων -όχι μόνο στον τομέα υγείας- είναι αρκετή για την συνέχεια; Κατά την άποψή μου, εάν δεν ενισχυθούν γενναία και άμεσα οι δομές υγείας τότε οι αντοχές και της κοινωνίας και του συστήματος υγείας μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια τους.

Δυστυχώς, στη χώρα μας έχουμε μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έβγαλε τα αναγκαία συμπεράσματα από την πανδημία για την αξία του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά δείχνει να σχεδιάζει την συρρίκνωσή του με το κλείσιμο μονάδων και πέρασμα υπηρεσιών του στον ιδιωτικό τομέα.

H «πρωθυπουργική ανεμελιά», οι αντιφατικότητες, οι παλινωδίες, ο εφησυχασμός, ο διχασμός, το κούνημα του δαχτύλου στους νέους και στην κοινωνία, δεν υπηρετούν μόνο το αφήγημα του κυρίου Μητσοτάκη για την εικονική πραγματικότητα του success story της κυβέρνησης, αλλά θέλουν κυρίως να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για το τι δεν έπραξαν και το τι θα μπορούσαν να πράξουν.

Τι χρειάζεται λοιπόν; Μια άλλη πολιτική αντιμετώπιση.

Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά και κύρος, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στην πρότασή μας, γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή μετράει. Επιγραμματικά, το σχέδιό μας προβλέπει:

  • Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας μάλιστα!) χωρίς να αντικατασταθούν.
  • Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
  • Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.
  • Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ.
  • Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.
  • Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ.
  • Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
  • Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, έγκαιρα καταθέσαμε τις προτάσεις μας, ώστε και η ελληνική κοινωνία αλλά και το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Η συζήτηση (και η κατάθεση τροπολογίας) για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ποια είναι η γνώμη σας;

Το άνοιγμα αυτής της συζήτησης, ενώ δεν εξαντλήθηκαν οι τρόποι και τα μέσα πειθούς των πολιτών ώστε να αρθεί η επιφυλακτικότητα σε συνδυασμό με τον εκβιασμό των πολιτών από τον κ. Μητσοτάκη μάλλον θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και ίσως πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία, αντιδράσεις και κοινωνική πόλωση.

Είμαστε υπέρ του να οριστούν συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες (νοσηλεία ασθενών, φροντίδα ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων) που θα εκτελούνται αποκλειστικά από εμβολιασμένο προσωπικό. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό με όρους επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας και, πάνω απ’ όλα με όρους υγειονομικής ασφάλειας και Δημόσιας Υγείας. Δεν είμαστε υπέρ της γενίκευσης της υποχρεωτικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε απόφαση και σχετική νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να λαμβάνεται ή να τίθεται σε εφαρμογή, με απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών και θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και με πρόνοιες για την επαρκή στελέχωση με έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό όλων των δομών υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Η διστακτικότητα, ο φόβος και η αμφισβήτηση, είναι σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο και απαιτείται συστηματική προσπάθεια πειθούς, επιστημονικής ενημέρωσης και αγωγής Υγείας, καθώς και στοχευμένες δράσεις στην κοινότητα και σε ειδικά ακροατήρια. Αξιοποιώντας επαγγελματίες υγείας, ειδικούς στην κοινωνική ψυχολογία και στην επικοινωνία, ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, της Τέχνης, του Αθλητισμού, της Κοινωνίας των Πολιτών. Με άλλα λόγια χρειάζεται ενεργητική και επίπονη παρέμβαση.

Η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (14-6-2021) αποτελεί μια πολύ καλή βάση για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την υπό όρους υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για πολύ συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (προσωπικό μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μονάδων φροντίδας ευπαθών ομάδων). Σύμφωνα με τη συστάσεις της Επιτροπής, η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει «κλιμακούμενες πρωτοβουλίες» σε τρία στάδια : 1. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης 2. Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης 3. Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μόνο εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού . Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά.

-Βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου στην οποία η ελληνική οικονομία ποντάρει πάρα πολλά για την επιβίωσή της. Είστε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού για φέτος;

Δεν μπορεί ακολουθώντας την ίδια πολιτική να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα και δυστυχώς, αυτό είδαμε να συμβαίνει στον Τουρισμό. Η ιδεοληπτική εμμονή που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην επανάληψη των λαθών της, η στείρα άρνηση σε όλες τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μου αφήνουν, λοιπόν, κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, ούτε καν εφησυχασμού για την πορεία της οικονομίας.

Η έναρξη της τουριστικής σεζόν συνοδεύτηκε όχι από έκρηξη κρατήσεων και προκαταβολών, αλλά από πλειστηριασμούς και πωλητήρια και μάλιστα υπό το καθεστώς του νέου πτωχευτικού κώδικα της ΝΔ, με τον οποίο χιλιάδες οφειλέτες οδηγούνται σε πλήρη πτώχευση με συνοπτικές διαδικασίες.

Ενδεικτικά, 211 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα έχουν βάλει πωλητήριο τους μόλις τελευταίους δύο μήνες, ενώ συνολικά καταγράφονται πάνω από 1.500 αγγελίες σε ιστοσελίδες σχετικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό Δίκτυο E-Real Estates, εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου μάλιστα καταγράφηκε αύξηση των προς πώληση ξενοδοχείων κατά 14%, και τις τελευταίες 10 ημέρες κατά 3,3%.

-Η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ωστόσο με βάση τις μετρήσεις της κοινής γνώμης φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί την ανάλογη πολιτική φθορά. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;

Η ανάλογη πολιτική φθορά για την κυβέρνηση θα είχε, κατά την άποψή μου, αποτυπωθεί, εάν δεν υπήρχαν οι συνθήκες της πανδημίας. Θα ήταν δε με γεωμετρική πρόοδο, γι’ αυτό αναγκάστηκε να κάνει και κάποιες συμβιβαστικές κινήσεις σε επιλογές της. Τα ποιοτικά στοιχεία, των τελευταίων ειδικά δημοσκοπήσεων, δείχνουν τραυματισμένη σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης τόσο στα ζητήματα της πανδημίας όσο και στα τρέχοντα ζητήματα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δημοσκόπηση της εφημερίδας σας για το Μετρό και τα αρχαία, όπου αποτυπώνεται η θετική άποψη των Θεσσαλονικέων για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαίων της Βενιζέλου αλλά και την ολοκλήρωση του Μετρό και είναι κόλαφος για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κλίμα στην πολιτική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις, είναι μήνυμα αισιοδοξίας για την επιτυχή πολιτική αλλαγή με προοδευτική κυβέρνηση. Η κοινωνία τείνει ολοένα και περισσότερο « ευήκοον ους » στις προγραμματικές και κυβερνητικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εφόσον αυτές γίνονται ολοένα και περισσότερο γνωστές και κτήμα των πολιτών θα συμβάλλουν ώστε να γίνει εφικτός ο πολιτικός μας στόχος για νίκη στις εκλογές, όποτε και να γίνουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)