to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:48 | 18.08.2021

Κοινωνία

Για τρίτη ημέρα στις φλόγες τα Βίλια - Απειλούνται σπίτια

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Σε περίμετρο δεκάδων χιλιομέτρων το πύρινο μέτωπο - Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή


Mεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και πάλι η φωτιά στα Βίλια, όπου νωρίτερα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό. Ωστόσο, δεν έφτασε εκεί και δεν έγινε εκκένωση του οικισμού καθώς όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει "τείχος" για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

* Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Βίλια

Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο. Συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Χρ. Στάθης, δήμαρχος Μάνδρας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αλλαγή του ανέμου χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώνεται στο να οριοθετηθεί η φωτιά μέχρι να βραδιάσει, πριν δηλαδή σταματήσουν να επιχειρούν οι εναέριες δυνάμεις.

Viral οι αντιδράσεις για την έλλειψη εναέρων μέσων

Σημαντικές καταγγελίες από πρώην διευθυντή δασών της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής

Ο Δημήτρης Σπαθής πρώην διευθυντής δασών δυτικής Αττικής, σε παρέμβαση του στον «αέρα» της κρατικής τηλεόρασης είπε μεταξή άλλων: 

«Η περιοχή που καίγεται  έχει ένα από τα πιο πυκνά δίκτυα δασικών δρόμων. Το θέμα δεν είναι ότι δεν συντηρήθηκαν . Γιατί δασική υπηρεσία δεν είχε ούτε ένα ευρώ για συντήρηση...... Η πυροσβεστική δεν μπαίνει μέσα σε δασικό δρόμο. Δεν σβήνει η φωτιά αν δεν μπεις στον δασικό δρόμο.... Αυτή η κατεύθυνση που έχει δοθεί να εκκενώνονται οι οικισμοί επειδή είχαμε το Μάτι είναι λάθος, Αμα εκκενώσεις οικισμό σημαίνει ότι τον παραδίδεις να καεί» αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους επιχειρησιακούς προσανατολισμούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας και προφανώς των διαταγών που έχει λάβει.

Οι εξελίξεις από το πρωί

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για τρίτη ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε περίμετρο δεκάδων χιλιομέτρων.

Καθώς οι φλόγες πλησίαζαν τα Βίλλια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι κατάφεραν αν ανακόψουν και να σώσουν για την ώρα το μέτωπο τα πρώτα σπίτια. Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων - Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλλια - Άγιος Γεώργιος - Αγία Σωτήρα.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση» τόνισε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

«Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της» σημείωσε. «Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται “κυματισμός” από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το πρόβλημα σήμερα είναι στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αγ. Σωτήρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάηκαν οι κατασκηνώσεις στη Μάνδρα, ενώ σημειώθηκε σοβαρή αναζωπύρωση στα Βίλια και εγκλωβίστηκαν κάποιοι πυροσβέστες. «Ευτυχώς έγινε απεγκλωβισμός του και είναι καλά οι άνθρωποι» ανέφερε ο Β. Κόκκαλης.

Όλο το βράδυ ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη να μην επεκταθεί η πυρκαγιά που κατακαίει το παρθένο δάσος στο Όρος Πατέρας, ενώ κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία των Βιλίων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στη μεγάλη πυρκαγιά επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 8 ελικόπτερα και 3 αεροπλάνα.

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Φωτιά αεροπλάνο

Ανησυχία υπήρχε και για το τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Εκεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπήρχε μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος.

Νωρίτερα, στην περιοχή δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι (2 μποφόρ με ριπές 3), ωστόσο πυροσβέστες προειδοποιούσαν ότι μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

ΚΚΕ: Να μη γίνουν τα Βίλια “δεύτερη Βόρεια Εύβοια”

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, με τον κίνδυνο τα Βίλια να γίνουν “δεύτερη Βόρεια Εύβοια”, η κυβέρνηση να διαθέσει όλα τα αναγκαία επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεση της
μεγάλης πυρκαγιάς, για να μην είναι η επόμενη “επιτροπή ανασυγκρότησης”, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, για τα Βίλια και την ευρύτερη περιοχή».

tags: Βίλλια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)