to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τον Αντώνη Σαμαρά και άλλους “Μακεδονομάχους”

"Έκαστος τόπος έχει τας πληγάς του. Η Αγγλία τας ομίχλας, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμό!"


"Έκαστος τόπος έχει τας πληγάς του. Η Αγγλία τας ομίχλας, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμό!"  Αυτά τα λόγια του Εμμανουήλ Ροΐδη ήλθαν στο νου μου ακούγοντας τον Αντώνη Σαμαρά στο πρόσφατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας να ξιφουλκεί λάβρος κατά της ωφέλιμης για τα συμφέροντα της χώρας μας συνθήκης των Πρεσπών, ιδιαίτερα τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας από τους Αμερικάνους και τους άλλους δυτικούς “συμμάχους” μας.
     
Ο κύριος αυτός που επέλεξε να κάνει πολιτική καριέρα καπηλευόμενος τον πατριωτισμό, τι θα μας έλεγε για το γεγονός ότι ως ΥΠΕΞ του Κων/νου Μητσοτάκη, όπως έχει πει ο ίδιος ο εκλιπών σχετικά με το Μακεδονικό, “τα έκανε θάλασσα” ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη τον έχει αποκαλέσει “θλιβερό κεφάλαιο του Σκοπιανού” και πως “φταίει για όλα του παρελθόντος”;
    
Συγκεκριμένα, ο Κων/νος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στη Βουλή το 1993 τα εξής: “Πριν ξεκινήσει ο Σαμαράς από τις Η.Π.Α που είμαστε μαζί,  να πάει στις Βρυξέλες στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του είπα: “Κοίταξε τώρα που έχει ανάγκη η Γερμανία τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μπορείς να πετύχεις πλήρη ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων στο θέμα των Σκοπίων”, κάτι που όμως δεν έκανε”. Και συνεχίζει ο Κ. Μητσοτάκης: “Δεν μου κάνει πάρα πολύ εντύπωση ότι δεν έδωσε τη μάχη εκείνη, γιατί 12 ημέρες πριν, στις 2/12/ 1991 στο ίδιο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών είχε δεχθεί  κατά τη συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία. Απλώς είχε διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχτεί να μπει στο κείμενο”!
    
Πέρα απ’ αυτό  ο κύριος αυτός που έχει κάνει τον δήθεν πατριωτισμό του επάγγελμα,        ως υπουργός υπέγραψε στις 2/12/1991 τον κανονισμό 3567/1991 της Ε.Ο.Κ για τις εισαγωγές προϊόντων από τις Δημοκρατίες της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας! Στη συνέχεια έριξε την κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη και επέλεξε να κάνει καριέρα παριστάνοντας τον “μακεδονομάχο”, ενώ επί πρωθυπουργίας του ο τότε ΥΠΕΞ  Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε τη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό!
    
Και κάτι τελευταίο που επιβεβαιώνει την άποψη του Κων/νου Μητσοτάκη ότι είναι ανίκανος να διαπραγματευθεί: όπως ανέφερε η πρώην Πρύτανης της Σορβόννης Ελένη Γλυκάτζη− Αρβελέρ τον  Μάη του 2018 στο ΒΗΜΑγαζινο, σε συνάντηση που είχε πιο παλιά με τον υπουργό εξωτερικών της Πορτογαλίας και μεσολαβητή για το Μακεδονικό Ζοζέ Πινέιρο στη Λισαβόνα, αυτός άκουσε έκπληκτος  την ενημέρωση που του έκανε για το θέμα, δηλώνοντας παρουσία  και της τότε προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κας Σιμόν Βέιλ ότι ο Αν. Σαμαράς δεν τους έχει πει τίποτα και μάλιστα ανέφερε πως “όταν πούμε το όνομα Μακεδονία, κλαίει και την προηγούμενη εβδομάδα ο Γκένσερ (ΥΠΕΞ της Γερμανίας) χτύπησε και τα δυο του χέρια στο τραπέζι και του είπε όχι κλάματα, επιχειρήματα. Τα περιμένουμε ακόμη”!
    
Αυτός λοιπόν είναι ο Αν. Σαμαράς, ο άντρας ο πολλά βαρύς , που επέλεξε να βάλει το δικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα ανέκυπταν για την Χώρα!
     
Και τώρα ας έλθω στον δεύτερο, όψιμο μακεδονομάχο, τον Κώστα Καραμανλή, τον και Βούδα αποκαλούμενο, ο οποίος διάγει βίο αργόμισθου και δεν νιώθει την ανάγκη, όντας πρώην πρωθυπουργός, να πει κάτι για την ελληνική κοινωνία που καταστρέφεται εξ αιτίας της πολιτικής του Μητσοτάκη του μικρού.
   
Αποφάσισε λοιπόν εσχάτως να το παίξει κι αυτός “μακεδονομάχος”, ξεχνώντας ότι η πάγια θέση του κόμματός του, όπως και των άλλων κομμάτων –εκτός του ΛΑΟΣ− αλλά και του ίδιου ήταν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό. Αυτό προκύπτει  όχι μόνο από το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του υποστήριξε αυτή τη θέση στον ΟΗΕ αλλά και από την επιστολή που έστειλε ο ίδιος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με ημερομηνία 8/4/2005, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Ντοκουμέντο στις 30/6/2019, στην οποία αποδέχεται την ονομασία “Μακεδονία− Σκόπια”, που είχε προτείνει ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς  και μάλιστα χωρίς την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας αυτής και με καμία αναφορά στη γλώσσα και την εθνότητα, που πέτυχε αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είχαν επισημάνει τα ΝΕΑ τόσο η μια όσο και η άλλη θα ονομάζονταν Μακεδονική. Τέλος ο ίδιος  είχε πει στον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέρχαρτ ότι δέχεται μια οποιαδήποτε ονομασία: “Νέα, Βόρεια, Άνω, οποιαδήποτε Μακεδονία”. Με όλα αυτά λοιπόν απορώ πως δεν ντρέπονται οι κύριοι αυτοί να λένε τόσο χονδροειδή ψέματα στον ελληνικό λαό, που τους τίμησε με το αξίωμα του πρωθυπουργού!
      
Τέλος δεν νομίζω πως χρειάζεται να αναφερθώ στην καιροσκοπική και εθνικά επιζήμια πολιτική του Κυρ/κου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα.

*Διονύσης Φραγκούλης, πρώην συντονιστής της Ν.Ε του ΣΎΡΙΖΑ Αρκαδίας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)