to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 19.08.2013

Κοινωνία

Για τον 19χρονο Θανάση: ένας πρώτος επίλογος

Η αγωνία των Μέσων να εξηγήσουν το πώς έπεσε με το κεφάλι ανάσκελα πηδώντας από το λεωφορείο οδήγησε και στη γελοιότητα με το πιασμένο πόδι.


Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, την ίδια περίπου ώρα με την κηδεία του Θανάση, άρχισαν να διαρρέουν στα ΜΜΕ… οι πληροφορίες για το πόρισμα των ιατροδικαστών. «Ο ελεγκτής τον τράβηξε από την μπλούζα για να ΜΗΝ αποβιβαστεί. Εκείνος τότε ξέφυγε, έτρεξε (;) προς την πόρτα και πάτησε το μπουτόν, ενώ την ώρα που πηδούσε η πόρτα του έπιασε το πόδι και έτσι γύρισε το σώμα του», έσπευσε να πληροφορήσει το κοινό το «Πρώτο Θέμα» (στο site) και μετά έγινε σε κλάσματα δευτερολέπτων η αναμετάδοση. Ούτε το NCIS, ούτε το CSI, αλλά ούτε φυσικά και οι ιατροδικαστές, ακόμη και αν το ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν αν ο ελεγκτής τον τράβηξε από την μπλούζα για να μη φύγει ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Η αγωνία των Μέσων να εξηγήσουν το πώς έπεσε με το κεφάλι ανάσκελα πηδώντας από το λεωφορείο οδήγησε και στη γελοιότητα με το πιασμένο πόδι.

Ευτυχώς λίγες ώρες αργότερα κι αφού είχε τελειώσει μια μαζική διαδήλωση αποχαιρετισμού στο νεκροταφείο, ήρθαν οι νέες… πληροφορίες, εγκαίρως, στον έγκυρο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, που αναφέρουν εκδορές και φυσικά διαψεύδουν όλο το ευφάνταστο (βολικό) σκηνικό του πιασμένου ποδιού. Ομως για άλλη μία φόρα την κρίσιμη ώρα τα παπαγαλάκια τιτίβισαν, αυτήν τη φορά πάνω στο φέρετρο του Θανάση. 

Ισως τα πορίσματα να μη φωτίσουν την ακριβή αλληλουχία των κινήσεων που οδήγησαν το δεκαεννιάχρονο παιδί στον θάνατο. Ισως και οι μαρτυρίες να μην καταφέρουν να αποδείξουν τον ακριβή τρόπο της πτώσης. 

Είναι δε βέβαιο ότι όσο και αν ευθύνεται ο ελεγκτής (και σίγουρα ευθύνεται), φυσικά και δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Θανάση. 

Τρία όμως στοιχεία θα μένουν καθαρά μπροστά στα μάτια όλων: Πρώτα, ο ρόλος του κυνηγού που καλούνται να παίξουν αυτοί οι ελεγκτές για να κερδίσουν το ψωμί τους. Δεύτερον, η σκηνή με τους οργισμένους, έστω και εξ αμελείας, υπεύθυνους να αντέχουν να τσακώνονται με επιβάτες, ενώ ο Θανάσης είχε χάσει τη ζωή του. Και τρίτον, ο πανικός όλων να μείνει οπωσδήποτε το ζήτημα σε επίπεδο ενός απλού ατυχήματος διότι, όπως γνωρίζουμε και από τις αυγουστιάτικες μέρες, οι σπίθες φέρνουν συχνά πυρκαγιές. 

Η δικαστική διαδικασία θα τραβήξει τον δρόμο της, όπως και η απελπισία των γονιών και των φίλων του Θανάση. Ισως μάλιστα το γεγονός αυτό δώσει μια αίσθηση των ορίων της εξουσίας σε αυτούς τους ελεγκτές και στους οδηγούς των ΜΜΜ. Η εικόνα όμως που έκανε τον γύρο του κόσμου και του μυαλού μας με το σκοτωμένο παιδί για την ασήμαντη αφορμή ενός εισιτηρίου, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη κάθε ανθρώπου που επιμένει να υπερασπίζεται όπως μπορεί το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια του κάθε ευάλωτου πολίτη στην Ελλάδα της κρίσης. 

Της Άντας Ψαρρά, από τη σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάστε σχετικά:

Έκκληση να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη - Θρήνος και οργή στο τελευταίο αντίο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)