to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 04.11.2020

Πολιτισμός

Για την προστασία των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου: Την Παρασκευή η παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ

Παναττική στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας κήρυξαν τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού «Βενιζέλου» που κινδυνεύουν με καταστροφή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη


Παναττική στάση εργασίας από τις 9 πμ. ως τις 12 πμ. και συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 9 πμ., κήρυξαν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 τα τέσσερα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού «Βενιζέλου» στη Θεσσαλονίκη.

«Την Παρασκευή 6/11/2020 εξετάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση που καταθέσαμε από κοινού για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης», αναφέρουν στην από κοινού ανακοίνωσή τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Κάνουν λόγο για «καταστροφή μιας ολόκληρης βυζαντινής γειτονιάς» και τονίζουν ότι μέχρι την έκδοση της απόφασης «συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου».

Τέλος ενημερώνουν ότι «η παράσταση διαμαρτυρίας θα αναπτυχθεί στο πεζοδρόμιο με την τήρηση των αποστάσεων και όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για τη δημόσια υγεία».

Μέτωπο καλλιτεχνών κατά Μενδώνη

Την ίδια ώρα, αυξάνονται καθημερινά οι άνθρωποι της Τέχνης, που συνδέονται με την Θεσσαλονίκη και συστρατεύονται με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στον αγώνα για την προστασία των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου.

Σήμερα Τετάρτη, ο ΣΕΑ δίνει στη δημοσιότητα το «Μνήμης λίθοι, οδόσημα ιστορίας #2». Οι Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Βόμβολος, Θωμάς Κοροβίνης, Stringless, Δημήτρης Ζερβουδάκης και Γιάννης Αγγελάκας στηρίζουν τον αγώνα για τα αρχαία της Βενιζέλου και διαβάζουν Θουκυδίδη («Περικλέους Ἐπιτάφιος») και Γεώργιο Βαφόπουλο («Ἐπὶ τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος», 1978).

«Η πόλη δεν θα καταστραφεί - οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου θα μείνουν στη θέση τους!» υπογραμμίζει ο ΣΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η εκστρατεία «Μνήμης Λίθοι, οδόσημα ιστορίας» άνοιξε με στίχους του Τίτου Πατρίκιου, τους οποίους διάβασε ο ίδιος, καθώς και οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λυδία Φωτοπούλου, καλλιτέχνιδες που έχουν δεσμούς με την Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονικιά Τάνια Τσανακλίδου, τραγουδίστρια και ηθοποιός διάβασε Ντίνο Χριστιανόπουλο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)