to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 16.03.2019

Πολιτική

«Για την Ευρώπη των πολλών»: Ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL (ενημέρωση - βίντεο)

Με τέσσερα ενδιαφέροντα πάνελ ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο στην Αθήνα, με θέμα τις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοδευτικές απαντήσεις σε αυτές, το οποίο διοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL.


Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, διοργάνωσαν διήμερο συνέδριο στην Αθήνα, με τίτλο: «Το μέλλον της ΕΕ: προκλήσεις και προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις».

Η συνάντηση ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα με ομιλία του Αλ. Τσίπρα και συνεχίστηκε και σήμερα, Σάββατο 16/3 από τις 11:30 π.μ. έως τις 21:30 μ.μ. στο κεντρικό ξενοδοχείο Wyndham. Στο Συνέδριο βρέθηκαν οι δύο υποψήφιοι της Αριστεράς για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Violetta Tomic και Nico Cue. Μαζί τους πολλοί/ές ομιλητές/τριες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Προοδευτικές συγκλίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης επεσήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο για την Αριστερά είναι το τι έχει να πει στους λαούς δύο μήνες πριν τις εκλογές. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον ποιο δρόμο θα επιλέξουμε καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχει Ευρώπη» είπε. Ο κ Σκουρλέτης σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως εύκολα διαπιστώνει κάποιος το γεγονός ότι η ηγεμονία του Νεοφιλελευθερισμού γέννησε τις νέες ανισότητες. Ενώ καταλόγισε ευθύνες στον τρόπο αντίδρασης της Ε.Ε και του ανεπτυγμένου κόσμου έναντι της προσφυγικής κρίσης δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την άνοδο της Ακροδεξιάς, την εθνική αναδίπλωση, με αποτέλεσμα οι ρατσιστικές και ακραίες λογικές «να σηκώνουν σήμερα κεφάλι» τόνισε.

«Η ακολουθούμενη πολιτική απαξίωσε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και έστρεψε τις λαϊκές τάξεις προς την Ακροδεξιά. Θεωρώ ότι εμείς ως ευρωπαϊκή αριστερά είμαστε από τις ομάδες που δεν βλέπουν με έκπληξη αυτή την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ανέλυσε τις επιπτώσεις της κρίσης του 2008 στον τραπεζικό κλάδο και τη μετακύλυση στα κράτη και τους λαούς. «Στο μάτι του κυκλώνα των προγραμμάτων λιτότητας βρέθηκε ο κόσμος της εργασίας που έχασε τα δικαιώματα του ενώ δημιουργήθηκε μια εργασιακή ζούγκλα. Αυτά εμείς τα είχαμε επισημάνει και αυτό μας δημιουργεί μια πολιτική αυτοπεποίθηση» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει πως «οι πραγματικές ανισότητες διευρύνθηκαν, τα πλεονάσματα των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης είναι τα ελλείμματα των αδύναμων του Νότου».

«Πέφτει το βάρος στην ευρωπαϊκή αριστερά να μιλήσει για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Την ανάγκη δημιουργίας αναχώματος στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Είναι θετικό πως αν και με καθυστέρηση ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχει αποφασίσει να ανοίξει μια συζήτηση στρατηγικού περιεχομένου για τις οικονομικές πολιτικές» είπε ο κ. Σκουρλέτης μεταξύ άλλων και ζήτησε να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος «για να είμαστε το αντίπαλο δέος απέναντι στο νέο πρόσωπο της νεοδεξιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχοντας βγει από το μνημόνια θα πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα των προτάσεων που κάναμε πριν την κρίση» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο που μας οδηγεί μακριά από τις πολιτικές λιτότητας και αυτός ο δρόμος πρέπει να βαθύνει» συμπλήρωσε.

«Μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχει υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις και δη της εργασίας, και εάν δεν έχει ένα κόμμα μαζικό λαϊκό με διακριτό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση. Ένα κόμμα που θα είναι χωνευτήρι των ιδεών που λαμβάνουμε από την κοινωνία. Δεν αρκεί να έχεις την κυβέρνηση εάν δεν έχεις τους κοινωνικούς πυλώνες να σου δείξουν το δρόμο, που έχεις να ακολουθήσεις» κατέληξε στην ομιλία του ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ανανεωτικής Αριστεράς Γκάμπι Ζίμερ

Ιδιαίτερη μνεία στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Δημήτρη Παπαδημούλη έκανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ανανεωτικής Αριστεράς Γκάμπι Ζίμερ λέγοντας πως η συνεργασία των κόμματων της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο οφείλεται στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η συνεργασία γίνεται με δυσκολία αλλά κατορθώσαμε να χτίσουμε γέφυρες» είπε η κ. Ζίμερ.

«Έχουμε συνεργασία με κόμματα από διάφορες χώρες. Και αυτά τα κόμματα συνεργάζονται μέσα από την ομάδα μας και δεν συνεργάζονται μέσα στις χώρες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κ. Ζίμερ στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε και στο Brexit τονίζοντας «βλέπουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες αλλά εμείς έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση. Να εξηγήσουμε πως λειτουργεί αυτή η ευρωπαϊκή ένωση, να συνδυάσουμε τις δράσεις μας και εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Τα κόμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν την Ε.Ε ως να είναι ο εχθρός» είπε.

Ζήτησε οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά να δημιουργήσουν μια Ε.Ε που θα μάχεται για την Ειρήνη «να μάθουμε που ακριβώς βρίσκονται τα σημεία πολιτικής αλλαγής και να εστιάσουμε εκεί. Έχουμε την ευθύνη να εξηγήσουμε ότι οι δεξιοί εθνικιστές δημιουργούν μια ψευδαίσθηση» τόνισε.

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα στη Μεσόγειο και να δοθεί βάρος στη διάσωση των προσφύγων με την παράλληλη ποινικοποίηση της σωματεμπορίας.

«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων για να πολεμήσουμε όλοι μαζί για να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

Τις ευχαριστίες του προς την ευρωομάδα της Αριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού εξέφρασε ο γενικός γραμματέας ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τονίζοντας πως η επίδραση της ευρωομάδας της Αριστεράς έχει τη δυνατότητα να επιδρά δυσανάλογα από το μέγεθος της. «Σήμερα ελάχιστοι αρνούνται το γεγονός ότι η ΕΕ έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα, η νεοφιλελεύθερη δεξιά και η σοσιαλδημοκρατία αγνόησε τους πολίτες» είπε ο κ. Κυπριανού. Για να τονίσει και εκείνος με τη σειρά του ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θέλουν μια Ευρώπη όπου «Θα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολλών, θα καταπολεμά το ρατσισμό και την ξενοφοβία» ενώ την ίδια ώρα έθεσε το ζήτημα των αμυντικών δαπανών της Ε.Ε όταν η γηραιά Ήπειρος μέτρα εκατομμύρια άστεγους και μεγάλο ποσοστό των πολιτών της βρίσκεται υπό την απειλή της φτώχειας.

«Ποσό ευρωπαϊκή είναι η πρωτοφανής καταστολή στη Γαλλία; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα τίθενται από πολίτες ανά τον κόσμο που δεν είναι αριστεροί» είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ στέλνοντας πάντως μήνυμα πως η Αριστερά δεν είναι η δύναμη μόνο που καταγγέλλει τις αδικίες δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας «διεκδικούμε διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης που θα σέβεται τον χαρακτήρα κάθε κράτους» είπε και ζήτησε να ενισχυθεί η αριστερά εκλογικά καθώς ο κίνδυνος από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς είναι ολέθριος.

ο πρόεδρος του Ιρλανδικού κόμματος "Σιν Φειν" και αντιπρόεδρος των πρασίνων, Ντέκλαν Κέρνι

Τους κινδύνους από την άνοδο της ακροδεξιάς επεσήμανε στην τοποθέτηση του ο Ντέκλαν Κέρνι, πρόεδρος του Ιρλανδικού κόμματος Σιν Φειν και αντιπρόεδρος των πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Κέρνι απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και στον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη είπε μεταξύ άλλων «έχετε ευθύνη να αποδείξετε ότι η αριστερά στην κυβέρνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά» και ζήτησε την ενότητα όλων των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο προόδου. «Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Χρειάζεται συμφωνία με άλλους για να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα. Εκείνος που δεν είναι δυνατός θα πρέπει να είναι ευφυής λέμε εμείς στην Ιρλανδία» το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στο Brexit τόνισε «η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο για μια ιρλανδική επανένωση, να μεταμορφώσουμε και να ευθυγραμμίσουμε τις πολιτικές μας. Η παλαιά τάξη πραγμάτων έχει αποτύχει» υπογράμμισε.

«Η ανθεκτικότητα της αριστερής κυβέρνησης παρά τα προβλήματα είναι απόλυτα σημαντική και πολλά κόμματα της αριστεράς έχουν να μάθουν από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κέρνι.

«Αριστερά, ασφάλεια και κοινωνικό Κράτος: προκλήσεις και πολιτικές»

Αριστερά, ασφάλεια και κοινωνικό Κράτος: προκλήσεις και πολιτικές ήταν το θέμα που απασχόλησε τo τρίτο πανελ της δεύτερης μέρας του συνεδρίου.

Με το θέμα Αριστερά, ασφάλεια και κοινωνικό Κράτος: προκλήσεις και πολιτικές συνεχίστηκαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Ο τίτλος αυτής της συζήτησης είναι πολύ έξυπνος. Μας δίνει την ευκαιρία να ξαναχαράξουμε τη γραμμή που ξεχωρίζει την αριστερά από τη δεξιά γύρω από μια έννοια που εδώ και δυο δεκαετίες φωτίζεται εντελώς μονόπλευρα την ασφάλεια» δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα ξεκινώντας την τοποθέτηση της.

«Στο όνομά της ασφάλειας ο κόσμος μας έγινε λιγότερο ασφαλής. Έγινε πιο φοβισμένος, πιο καχύποπτος, πιο ταραγμένος. Μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το 2001, έγινε μια τεράστια στροφή σε όλο τον δυτικό κόσμο στο όνομα της ασφάλειας. Έγιναν αιματηροί πόλεμοι, δαπανήθηκαν τεράστια ποσά σε όπλα και σε συστήματα αστυνόμευσης των πολιτών, θεσπίστηκαν νομοθεσίες που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και δίνουν τεράστιες εξουσίες σε ανεξέλεγκτους μηχανισμούς. Αναπτύχθηκε ένα ιδεολογικό μονοπώλιο της ασφάλειας, πάνω στο οποίο έγινε η πολύ επικίνδυνη συνάντηση του νεοφιλελευθερισμού με τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, ακόμη και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις» υπογράμμισε η κ. Κούνεβα.

«Πότε νιώθει ένας άνθρωπος ασφαλής; Όταν έχει μια αξιοπρεπή και δίκαια αμειβόμενη δουλειά. Όταν μπορεί να σχεδιάσει το κοντινό μέλλον του ίδιου και των παιδιών του. Όταν ξέρει ότι ασφαλίζεται σωστά όσο δουλεύει, ώστε στα γεράματά του να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη. Όταν τα παιδιά του έχουν πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Όταν ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν πρόσβαση σε ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας» είπε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε «όταν ξέρει ότι η οικογένειά του δεν θα μείνει χωρίς στέγη επειδή δεν καταφέρνει να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο. Όταν γνωρίζει ότι δεν θα υποστεί διακρίσεις επειδή είναι γυναίκα, ομοφυλόφιλος, διεμφυλικός, μουσουλμάνος, μετανάστης, διαφορετικός».

Η κ. Κούνεβα υπογράμμισε ότι «ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικές λιτότητας που προώθησε στην Ευρώπη κατεδάφισε και τα κοινωνικά δικαιώματα και το αίσθημα της ασφάλειας. Στη διάρκεια της κρίσης, από το 2008 και μετά, αυτό έγινε γενικός κανόνας. Η ανασφάλεια των εργαζομένων έγινε προϋπόθεση για την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν το δόγμα με βάση το οποίο στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες επιβλήθηκαν τα σκληρά μνημόνια».

Η κ. Κούνεβα εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη «στροφή» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Η κ. Κούνεβα αναφερόμενη στο κείμενο που περιλαμβάνει είκοσι βασικές αρχές για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα κοινωνικά δικαιώματα και την προσπάθεια που καταβλήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ώστε να είναι ουσιαστικό και κυρίως δεσμευτικό για τα κράτη μέλη της ΕΕ είπε, «Διαμορφώθηκαν συμμαχίες γύρω από τις προτάσεις της Αριστεράς και γύρω από την ιδέα ο Πυλώνας να έχει ισχύ ανάλογη με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αλλά αυτό συνάντησε την αντίδραση των συντηρητικών ομάδων και των περισσότερων κρατών μελών, κι έτσι ο Πυλώνας είναι ένα ευχολόγιο».

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «υπήρξε μια προσπάθεια των συντηρητικών δυνάμεων και της Κομισιόν να κάνουν ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, τον λεγόμενο τρίτο Πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης, που τον προπαγανδίζει στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης. Αποκαλύψαμε και με τις παρεμβάσεις μας και με ερωτήσεις ότι πίσω από αυτό το προϊόν κρύβονται τεράστια συμφέροντα, όπως η Black Rock, που το εισηγήθηκε, και θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της δημόσιας ασφάλισης. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι υπήρξε καλή συνεργασία με τους σοσιαλιστές και τους Πράσινους, η Δεξιά, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι πέτυχαν να περάσουν τη θέση τους» κατέληξε η κ. Κούνεβα.

Επεσήμανε πάντως πως ακόμα και στο ευαίσθητο ζήτημα της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία «ευρωβουλευτές από τις ίδιες πολιτικές ομάδες, στο όνομα του κόστους για τις επιχειρήσεις, αποδυνάμωσαν την Οδηγία, απορρίπτοντας τις περισσότερες προτάσεις μας. Ακόμη και την πιο βασική, δηλαδή να περιληφθεί στην Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας το δομημένο περιβάλλον».

Η κ. Κούνεβα εξέφρασε την ικανοποίηση της καθώς έγινε θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το κείμενο που αναγνωρίζει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια οικιακούς βοηθούς, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και μετανάστριες.

«Είναι θλιβερό ότι οι συντηρητικές πολιτικές ομάδες, η Δεξιά, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι, αλλά και οι ακροδεξιοί, καταψήφισαν την έκθεση ή απείχαν από την ψηφοφορία. Δεν ήθελαν νομοθετικά μέτρα για να γίνουν ορατοί οι πιο «αόρατοι» εργαζόμενοι. Καταψήφισαν ακόμη και διατάξεις για την προστασία μεταναστών εργαζόμενων που έχουν υποστεί κακομεταχείριση από τους εργοδότες τους. Κι εδώ μπορεί να δει κανείς ότι οι αντεργατικές και ρατσιστικές αντιλήψεις πάνε μαζί» τόνισε η κ. Κούνεβα κλείνοντας την τοποθέτηση της και επεσήμανε την ανάγκη «να δουλέψουμε πάνω σε αυτό που ονομάζουμε νέο Κοινωνικό Πρωτόκολλο, μαζί με τα συνδικάτα και με τις προοδευτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Α´ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας είπε «το 2002, Γιούργκεν Χάμπερμας και ο Ούλριχ Μπεκ πανηγύρισαν τις επιτυχίες της ΕΕ. Παλαιοί εθνικισμοί είχαν εγκαταλειφθεί, παλαιοί εχθροί συνεργάζονταν με πνεύμα ειρηνικού ανταγωνισμού δημιουργώντας την πιο επιτυχημένη οικονομική περιφέρεια στον κόσμο. Η Ευρώπη ήταν το μοντέλο του μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Η πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική σήμερα. Η ΕΕ δεν είναι πλέον ένα μοντέλο, αλλά ένας δυσλειτουργικός οργανισμός που έχει προδώσει τις ιδρυτικές αρχές του: οικονομική σταθερότητα και ευημερία βασισμένες στην κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη».

«Σήμερα η δυσλειτουργική ΕΕ έχει εγκαταλείψει τις ιδρυτικές της αξίες. Στις 25 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γιόρτασαν τα 60α γενέθλια της ΕΕ στην Ρώμη, τα γενέθλια επισκιάστηκαν από ένα διαζύγιο και μια κηδεία. Το Brexit αποτελεί πρωτοφανή υπαρξιακή πρόκληση. Η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί όχι την διεύρυνση, ως συνήθως, αλλά την σμίκρυνσή της» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύω ότι ζούμε μια συντακτική στιγμή» δήλωσε και πρόσθεσε « η Αριστερά ήταν η πρώτη που υποστήριξε οτι χρειάζεται επανασύσταση μιας άλλης Ευρώπης».

«Μόνο αν εξετάσουμε πως φτάσαμε σ'αυτή την υπαρξιακή κρίση, τις πολιτικές και θεσμικές τις εκφράσεις μπορούμε να αποφασίσουμε που να πάμε» υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Δουζίνας.

«Η κρίση της ευρωζώνης δείχνει ότι τα ισχυρά κράτη εγκαταλείπουν εύκολα την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, περιθωριοποιούν τα επίσημα θεσμικά όργανα και διαδικασίες υπέρ ενός ακραιφνούς διακυβερνητισμού. Το Eurogroup, ο ESM που δεν ρυθμίζεται απο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα Συμβούλια κορυφής οδήγησαν στην εξασθένησης της πολιτικής ενοποίησης επιτρέποντας στα συμφέροντα των ισχυρών κρατών παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις» τόνισε.

Εστιάζοντας στο μέλλον της Ευρώπης ο κ. Δουζίνας είπε «η λύση δεν είναι η δημιουργία νέων ευρωπαϊκών θεσμών και η εκχώρηση περισσότερης εξουσίας από τα εθνικά κράτη, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να δομηθεί η νέα Ευρώπη, αλλά η έξυπνη σύνδεση ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών. Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, η κοινωνικοποίηση του χρέους, ο εξευρωπαϊσμός των κοινωνικών συστημάτων και ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός θα ήταν, κατά την Κραμπ-Κάρενμπαουερ, «η λάθος προσέγγιση» είπε.

«Η Ευρώπη έχει μπει σε μια νέα ιστορική φάση που χαρακτηρίζεται μάλλον από διαιρέσεις και κατακερματισμό» συμπλήρωσε ο κ. Δουζίνας και τόνισε πως «οι μόνες πολιτικές στις οποίες φαίνεται να συμφωνούν οι πολιτικές ελίτ αφορούν την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και ασφάλεια , την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, με περαιτέρω προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και δημιουργία αμφιλεγόμενων κέντρων υποδοχής στη Βόρεια Αφρική και, τέλος, το «ελεύθερο εμπόριο» με το οποίο διαπραγματεύονται για το Brexit και με τον Tραμπ».

«Το διλήμμα που αντιμετωπίζει η Ένωση είναι αν το μέλλον της θα είναι μια υπερεθνική έννομη τάξη που θα διασφαλίζει τη ευημερία και την ειρήνη ή αν τα εθνικά κράτη ασκούν την κυριαρχία, μέσω κύκλων επιρροής και διαφορετικών ταχυτήτων» τόνισε ο κ. Δουζίνας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προέκρινε την ανάγκη η Ευρώπη να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο για να εξασφαλίσει δίκαιη και διαρκή κοινωνική ανάπτυξη των πολιτών της. «Για να αποκαταστήσει την σχέση με τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δουζίνας.

Εκτίμησε πως η μάχη για την καρδιά της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί σε τρία μέτωπα. Στην αντιστροφή της λιτότητας και των πολιτικών που προκαλούν ύφεση. Στη σημαντική αναβάθμιση της δημοκρατίας και της λογοδοσίας, την επαναπολιτικοποιήση της πολιτικής για να αποτρέψει την αιχμαλωσία της από αντι-κοινωνικές ιδεολογίες. Και τέλος στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, πρέπει δηλαδή πολλές εξουσίες και αρμοδιότητες να επιστρέψουν στις εθνικές πρωτεύουσες, περιφέρειες και τοπικές αρχές.

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική και δημοκρατική ατζέντα. Είναι καιρός να μετατρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινωνική ένωση με ισχυρά δικαιώματα των εργαζομένων, ισότητα των φύλων, ασφαλείς θέσεις εργασίας και εισοδήματα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, της μισθολογικής ανισότητας και των τεράστιων διαφορών στο βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική ασφάλιση» κατέληξε ο κ. Δουζίνας.

«Συλλογικοί αγώνες και ατομικές ελευθερίες»

Οι συλλογικοί αγώνες και οι ατομικές ελευθερίες είναι το θέμα που απασχόλησε την έναρξη της δεύτερης μέρας του συνεδρίου (πρωί Σαββάτου 16/3).

 «Τα δικαιώματα δεν είναι παραχώρηση» δήλωσε ξεκινώντας την τοποθέτηση της η βουλευτής της Β´ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ενώ ανέπτυξε την αρνητική επίδραση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τόσο στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής όσο και στο πλαίσιο των ατομικών ελευθεριών.

«Όταν μιλούμε για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και για ελευθερίες στην Ευρώπη, πρέπει να έχουμε ορισμένα πράγματα ξεκάθαρα στο μυαλό, στον λόγο και στην πολιτική μας πράξη. Κατ' αρχάς, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν είναι παραχώρηση, αλλά κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών. Δεν δόθηκαν από κάποιον καλόβολο πεφωτισμένο ηγεμόνα, αλλά ξεπήδησαν από αιματηρές επαναστάσεις και συλλογικούς αγώνες» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Καββαδία.

«Για την Αριστερά είναι αυτονόητο, νομίζω, ότι στην Ευρώπη που εμείς θέλουμε, όλα τα δικαιώματα απολαμβάνουν ισότιμης έννομης προστασίας, χωρίς διάκριση. Ότι δηλαδή δεν υπάρχουν δικαιώματα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Το ζητούμενο είναι η πλήρης, χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς, απόλαυση όλων των δημοκρατικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που είναι σύμφυτα με την ίδια την έννοια μιας εξελιγμένης και προοδευτικής κοινότητας από κάθε άτομο που διαβιεί και από τις ελεύθερες συνενώσεις που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια ολιστική αντίληψη περί δικαιοσύνης, κράτους δικαίου και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η οποία απορρίπτει τον ιεραρχικό διαχωρισμό τους σε ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά ως παρωχημένη και αναγνωρίζει ότι όλα τα δικαιώματα, όλων των κατηγοριών είναι εξίσου σημαντικά σε μια σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη κοινωνία και οφείλουν να απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας από το νόμο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πώς θα επιβαλλόταν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες η αποσάθρωση της κοινωνικής συνοχής, η απορρύθμιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας, η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας σφαίρας, όλα αυτά που επιδιώκει ο νεοφιλελευθερισμός; Πώς αλλιώς παρά μόνο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, κρίσης και υποχώρησης των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών που εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντιδράσουν, να αντισταθούν και να αμυνθούν;» τα ερωτήματα που έθεσε η κ. Καββαδία και έσπευσε να συμπληρώσει:

«Το έχουμε δει να συμβαίνει, ακόμα και σε χώρες που δεν θα το περίμενε κανείς: με την εφαρμογή του δόγματος "τάξη και ασφάλεια", η διαμαρτυρία ποινικοποιείται, τα δικαιώματα της συνάθροισης, του συνδικαλίζεσθαι και της συλλογικής δράσης καταστρατηγούνται, η οποιαδήποτε αντίθετη με τη μονολιθική κυρίαρχη αφήγηση λοιδορείται και οι κοινωνικοί αγώνες, η αντίσταση και η άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην περιστολή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της, συκοφαντείται και, τελικά καταστέλλεται βίαια. Έτσι, η "απελευθέρωση" της οικονομίας, οι περίφημες "μεταρρυθμίσεις" των νεοφιλελεύθερων δογματικών κηρύκων που έχουν τον φανατισμό ενός ιεροκήρυκα σε έκσταση, έχουν ως προϋπόθεση την πολιτική ανελευθερία. Παραδοσιακά δικαιώματα που θεωρούνταν, και δικαίως, αυτονόητα και κατάκτηση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, όπως τα δικαιώματα των κατηγορουμένων στις ποινικές δίκες, παραβιάζονται στο όνομα -δήθεν- της "αποκατάστασης της νομιμότητας". Μέτρα έκτακτης ανάγκης που λαμβάνονται, δήθεν, για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας κανονικοποιούνται και μονιμοποιούνται, ώστε να χρησιμοποιηθούν γρήγορα για την καταστολή διαδηλώσεων και άλλων κινημάτων διαμαρτυρίας».

Συνεχίζοντας την ομιλία της υπογράμμισε «οι γενναίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς τους τομείς δεν είναι, δυστυχώς, αποτέλεσμα μιας γενικότερης ευρωπαϊκής τάσης. Όπως και αντίστοιχες πρωτοβουλίες αριστερών και προοδευτικών κυβερνητικών σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, είναι μάλλον κάποια αναχώματα σε μια γενικότερη συντηρητική στροφή της Ευρώπης. Το συμπέρασμα: ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά όχι μόνο την κοινωνική συνοχή και τα συλλογικά δικαιώματα, αλλά και τα ατομικά δικαιώματα, τις πολιτικές και δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου».

«Πρέπει να αγωνιστούμε για να επικρατήσει η ιδέα ότι, ενώ ο σεβασμός των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων είναι προϋπόθεση για τη συλλογική, αγωνιστική διεκδίκηση και την απόλαυση των συλλογικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, συγχρόνως, ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη για όλους, άρα και ο σεβασμός των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι να εξαλειφθούν οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που λειτουργούν σαν λίπασμα της αδικίας, της αυθαιρεσίας και της πραγματικής ανομίας. Η οικονομική εξαθλίωση, η κοινωνική αποξένωση, η καλλιέργεια του ατομικισμού αντί της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός δογματισμός, αυτές είναι οι βαθύτερες αιτίες της εκ νέου ανάδυσης του φασισμού και του ρατσισμού στην ήπειρό μας και κανένα νομοθέτημα από μόνο του δεν αρκεί για να τις αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε η κ. Καββαδία.

Επικαλούμενη τη δημοσιογραφική της ιδιότητα η κ. Καββαδία τόνισε «η ενημέρωση είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Το έργο που προσφέρει είναι ο ελεύθερος διάλογος και η παράθεση όλων των απόψεων, στο πλαίσιο του δημοκρατικού και ανοικτού διαλόγου που είναι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ελεύθερης βούλησης του πολίτη μιας δημοκρατίας. Και το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι το εξής: έχει, άραγε, καμία σχέση με αυτό το ιδανικό η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ευρώπη; Έχουμε φτάσει σε πολλές περιπτώσεις στο σημείο να αντιμετωπίζουμε εμετικές, χυδαίες επιθέσεις, γεμάτες από ρητορική μίσους, ρατσισμό και σεξισμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχθούμε, άραγε, αυτόν τον οχετό μίσους, όπως επίσης την συστηματική παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, τα fake news που κρύβονται πίσω από την πλήρη διαστρέβλωση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας του λόγου, της σκέψης και της έκφρασης, προφανείς δημοκρατικές αξίες που πρέπει να διαφυλάξουμε; Δεν είναι, άραγε, αλήθεια, ότι η απραξία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα συστηματικής διαστρέβλωσης της αλήθειας, παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχής της ελευθεροτυπίας και το δικαίωμα στη σκέψη και την έκφραση, δεδομένου ότι θρέφει το τέρας του φασισμού;».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία άφησε αιχμές για το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία επιχειρούν να εμφανίσουν τον δράστη ως έναν άνθρωπο με ψυχολογικά προβλήματα ενώ στην πραγματικότητα όπως είπε πρόκειται για έναν λευκό νεοναζιστή άνδρα.

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, λοιπόν, πρέπει να παλέψει για αυτήν την άλλη Ευρώπη. Για την Ευρώπη που θα εμπνέει τους πολίτες της και θα αντιμάχεται το μίσος, τον πόλεμο, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις και κάθε είδους πολιτικό και θρησκευτικό δογματισμό που κρατούν τους ανθρώπους καθηλωμένους, υποταγμένους στην άγνοια και υποχείρια της τυραννίας. Αυτά τα ιδεώδη δεν είναι ουτοπικά, δεν είναι χίμαιρες. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και δεδομένα σε μια εξελιγμένη, ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία, όπως θέλουν να λογίζονται οι ευρωπαϊκές, όχι ζητούμενα» τόνισε η κ. Καββαδία και κατέληξε

«Στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε ο νόμος είναι το καταφύγιο και η άμυνα του αδυνάτου, όχι το όπλο και το φόβητρο του δυνατού. Η δική μας Ευρώπη υπάρχει για να υπερασπίζεται πρώτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον ορθό λόγο, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη για όλους, χωρίς διακρίσεις. Εάν η Ευρώπη πάψει να είναι παράγοντας ατομικής ελευθερίας, αλλά και συλλογικής ευημερίας για τους λαούς της, τι άλλο, άραγε, της μένει;».

«Αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι ένας γρίφος για το τι θέλει να κάνει, τι μπορεί να κάνει και ποιο είναι το μέλλον της» υπογράμμισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

« Η Ευρώπη δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κοινωνιών, το υπόδειγμα της οικονομικής πολιτικής προκάλεσε θύματα» συμπλήρωσε για να τονίσει πως η ανεργία και η φτώχεια είναι καταστάσεις στις οποίες περνά ευκολότερα η Ακροδεξιά ιδεολογία, καθώς χάνονται οι κοινωνικές ταυτότητες, «όποτε το τελευταίο καταφύγιο είναι η εθνική ταυτότητα και κάπως έτσι ξεθωριάζει η ευρωπαϊκή ενότητα».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε τις αντιφάσεις που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε ένα στάδιο κατά το οποίο, όπως τόνισε, επιχειρείται η συγχώνευση Νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξίας. «Δείτε το Brexit, μια μεγάλη καπιταλιστική χώρα αποφάσισε πως θα είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ και παρακολουθούμε τα ρήγματα που προκλήθηκαν από αυτή την απόφαση» είπε μεταξύ άλλων.

Ειδικά όμως για τις κοινωνικές αντιφάσεις η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσέθεσε πως στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και έτσι για παράδειγμα στη Γαλλία των Κίτρινων γιλέκων πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις έρχεται εκείνο της Μαρίν Λεπέν. «Βλέπουμε να ανεβαίνουν τα ακροδεξιά κόμματα που υπόσχονται την επιστροφή στα έθνη κράτη. Με το σήμα μπαλίτσα να δίνεται από την Αμερική του Τράμπ, όπου η πολιτική που ακολουθεί είναι η συγχώνευση του Νεοφιλελευθερισμού με την Ακροδεξιά. Το αποτέλεσμα είναι ο προστατευτισμός άρα η επιστροφή στα κράτη έθνη», υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν αρκεί να κάνουμε κριτική στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και των δημοκρατικών λειτουργιών της γιατί μέσα από αυτό προκαλείται σύγχυση στους πολίτες οι οποίοι τελικά δεν γνωρίζουν εάν εκείνος που εφαρμόζει τις πολιτικές της ΕΕ τις πιστεύει ή όχι» είπε μεταξύ άλλων η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα ζητήματα που δεν έχουμε απαντήσει και είναι γεγονός ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι κρίσιμες αφού θα καθορίσουν το πεδίο για τα επόμενα πέντε χρόνια» τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

« Οι βεβαιότητες κατέρρευσαν μαζί με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, τώρα αναζητούμε νέα δεδομένα» είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου και συμπλήρωσε «το τοπίο είναι γκρίζο, η λιτότητα μαζί με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους οδήγησαν στην κατάρρευση των κοινωνικών συμβολαίων που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο». Κα επισήμανε τον κίνδυνο του φόβου και της ανασφάλειας που αναπτύσσονται μέσα στις κοινωνίες, «καταστάσεις οι οποίες ενισχύονται και από τα ΜΜΕ τα οποία έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν βαθύτατα τους πολίτες».

«Η οικονομική κρίση ήρθε για να μείνει. Πάνω σε αυτό το έδαφος βρήκαμε και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι πλειοψηφία των οποίων ήρθε από έναν πόλεμο αναζητώντας έναν καλύτερο κόσμο για αυτούς και τις οικογένειες τους» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ειδικά για τη μεταναστευτική- προσφυγική πολιτική η κ. Χριστοδουλοπούλου στάθηκε επικριτικά απέναντι στην ΕΕ, «η οποία την ίδια ώρα -λόγω της Συνθήκης της Γενεύης- που καλοδεχόταν τους πρόσφυγες, έβρισκε τους πρόθυμους να κλείσουν τα σύνορα, τους πρόθυμους που έβαζαν τον πρόσφυγα εχθρό του εργαζομένου και επίσης τον έβαζαν εχθρό απέναντι στις κοινωνίες, γιατί οι πρόσφυγες έχουν μια θρησκεία που μάλλον υπονοεί το έγκλημα».

Πάντως επέκρινε και την Αριστερά, καθώς δεν υπήρξε καμία αντίδραση της όταν μετά την επίθεση στο Μπατακλάν άρχισε το «ξήλωμα» όλων των δημοκρατικών αρχών της Ευρώπης, όπως είπε. «Η Γαλλία ανέστειλε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες για να μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει και δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία από πουθενά, συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς, η οποία δεν είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι κοινωνίες δεν κινδυνεύουν από τους αδύναμους αλλά από τους δυνατούς. Ακόμα και σήμερα υπάρχει μια αμηχανία από την Αριστερά και φαίνεται να έχει ταμπού να μιλήσει δυναμικά για το προσφυγικό» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Χριστοδουλοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί πως εξήρε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για τη στάση της στο προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας την φωτεινό παράδειγμα αστικής δημοκρατίας και επεσήμανε πως η στάση της έγινε όπλο της Ακροδεξιάς.

Καταλήγοντας η κ. Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι η Ευρώπη ηττήθηκε γιατί επέτρεψε στην Ακροδεξιά να καλύψει το πολιτικό κενό που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός και επισήμανε την ανάγκη να απαντήσει η Αριστερά με έναν άλλο τρόπο για να αποκτήσουν οι άνθρωποι ξανά ελπίδα.

Στάθηκε εξίσου επικριτική στις πολιτικές του Ματεό Σαλβίνι με αιχμή το μεταναστευτικό και τόνισε ότι η ίδια δεν μετανιώνει για όσες υποχωρήσεις έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική του πολιτική και στην ιδεολογική του τοποθέτηση γιατί στάθηκε ανάχωμα και σήμερα η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία.

 

*******

Τις εργασίες του Συνεδρίου, όπως προαναφέραμε, άνοιξε την Παρασκευή με ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρώτη συζήτηση του Συνεδρίου με θέμα: «Η Στρατηγική της Αριστεράς στην ΕΕ: για τους πολλούς, όχι για τους λίγους»

Το μήνυμα του Δ. Παπαδημούλη από το συνέδριο στον φακό του left.gr:

  • Ηχηρό χαστούκι διάψευσης μέσω των ευρωεκλογών σε όσους μιλάνε για διψήφια ποσοστά διαφοράς, σκαλοπάτι για νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019.
  • Η Αριστερά στην Ευρώπη διεκδικεί την ενίσχυσή της απέναντι στην οπισθοδρόμηση που εκφράζει το υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς.
  • Με κορμό ένα προοδευτικό πρόγραμμα προωθούνται οι ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)