to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 02.12.2016

Πολιτική

Για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων: Κύμα στήριξης στην Ελλάδα ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Οι δηλώσεις στήριξης των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα ενόψει του eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου


Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι οι σημερινές δηλώσεις στήριξης των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την Ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καθώς και από ευρωβουλευτές των Πρασίνων, δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα ενόψει του eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και σημείωναν, επίσης , ότι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ΕΕ. έχει ανοίξει η συζήτηση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων από ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.  

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικός παράγοντας τόνισε την Παρασκευή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν "κόκκινη γραμμή" για την ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε». Για να προσθέσει πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιερ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα. Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι, είπε, «ότι ενώ ξέρουν τι λέει το μνημόνιο που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθεια τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η επιστολή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

«Στηρίζουμε σθεναρά το αίτημα της Ελλάδας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεως για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας», τονίζουν οι επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, σε επιστολή τους που απέστειλαν προς τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι,

«Σε αυτή τη σύσκολη περίοδο όπου περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού ελληνικού πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, εμπιστευόμαστε την αποφασιστικότητα και τη δράση σας – ως εκπρόσωποι θεσμών της Ευρωπαικής Ένωσης και ατόμων αφοσιωμένων σε μια Ένωση της πλήρους απασχόλης, επαρκούς κοινωνικής προστασίας, κοινωνικής ένταξης και προστασίας της ανθρώπινης υγείας – να διασφαλίσετε ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η φτώχεια», τονίζουν, μεταξύ άλλων, και επισημαίνουν:

«Ο κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διπραγματεύσεις αποτελούν πραγματικά βασικά εργαλεία για τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την καθιέρωση δίκαιων μισθών και συνθηκών εργασίας. Επιπλέον, αυξάνουν την αντοχή των κρατών-μελών σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Πριν την κρίση, η Ελλάδα είχε ένα συνολικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων με ισχυρή διαπραγμάτευση με πολλαπλούς εργοδότες και μια σχετικά υψηλή διαπραγματευτική κάλυψη. Σε εθνικό επίπεδο, οι εργοδότες και τα συνδικάτα διαπραγματεύονταν ένα συλλογικό πλαίσιο συμφωνίας που καθόριζε τις ελάχιστες συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένου και του επιπέδου του κατώτερου εθνικού μισθού. Σε αυτή τη βάση, οι συλλογικές συμφωνίες μπορούσαν να ολοκληρωθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο για συγκεκριμένους κλάδους ή επαγγελματικές ομάδες» (διαβάστε αναλυτικά).

Οι σχετικές εξελίξεις και οι υπόλοιπες δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας:

Να μην επιβάλει περαιτέρω «καταστροφικές μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, καλεί το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), σε συνέχεια αιτήματος της ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η ETUC, γίνεται αναφορά στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της Ελλάδας, «με το ΔΝΤ να πιέζει για περαιτέρω απελευθέρωση της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας της Ελλάδας».

«Αυτά τα νέα αιτήματα για ακόμα περισσότερες, λεγόμενες, μεταρρυθμίσεις, είναι εξ ολοκλήρου ιδεολογικά και δεν έχουν κανένα οικονομικό νόημα» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ETUC, Λούκα Βισεντίνι, τονίζοντας πως εφόσον εφαρμοστούν «θα βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα» και θα «αποτρέψουν τις ελπίδες για ανάκαμψη». «Πότε θα κατανοήσει το ΔΝΤ ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι ισχυρές συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελούν βασικά συστατικά των πιο επιτυχημένων οικονομιών της Ευρώπης; Η φτώχεια, η ανισότητα, η εκμετάλλευση και η καταπίεση των δικαιωμάτων δεν είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί οικονομική ανάπτυξη» κατέληξε ο Λ. Βισεντίνι, προχωρώντας σε έκκληση προς τους υπουργούς του Eurogroup να μην ωθήσουν τους Έλληνες εργαζόμενους σε ακόμη χειρότερη θέση.

Στην ανακοίνωση της ETUC αναφέρονται ως βασικά αιτήματα των πιστωτών της Ελλάδας: Η κατάργηση της υποχρέωσης του υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις, η αύξηση του ανώτατου ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης, αλλαγές στο νόμο για να καταστεί ευκολότερη η απόλυση των συνδικαλιστών και δυσκολότερη η προκύρηξη απεργιών, η δυνατότητα της ανταπεργίας (lock-out) για τους εργοδότες και τέλος, η απόρριψη της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)