to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για την Αριστερά της γενιάς μας, για τον σοσιαλισμό

Η ελληνική κοινωνία και πολύ περισσότερο η νέα γενιά, ευρισκόμενη σε μια δεκαετή και πλεόν κρίση, θέλει από εμάς να εμπνεύσουμε. Ζούμε σε μια εποχή που οι ιδεολογίες επιστρέφουν


Βρισκόμαστε μερικές μόλις μέρες πριν την έναρξη του 2ου συνεδρίου της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, της κορυφαίας διαδικασίας που είναι αναγκαιότητα για την οργάνωση μετά από τις δύο αναβολές που επέβαλλαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που αφήσαμε πίσω μας το 2017 όταν και πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό μας συνέδριο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαπολύσει μια ακραία επίθεση στις ζωές και τα δικαιώματά μας ούσα πιστή στην αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της. Την ίδια στιγμή όμως η οργάνωσή μας έχοντας πετύχει την ανασυγκρότησή της και ενώ το δεδομένο «πάγωμα» που έφερε στις ζωές μας η πανδημία και τα lockdown την βρήκε σε μία φάση οργανωτικής ανάπτυξης, καλείται από σαφώς καλύτερη θέση να δομήσει την οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Μια οργάνωση νεολαίας που θα δώσει ξανά τη μάχη των ιδεών

Η ελληνική κοινωνία και πολύ περισσότερο η νέα γενιά, ευρισκόμενη σε μια δεκαετή και πλεόν κρίση, θέλει από εμάς να εμπνεύσουμε. Ζούμε σε μια εποχή που οι ιδεολογίες επιστρέφουν. Σε αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να υπάρξουν κενά αφού αν η Αριστερά υποχωρήσει από αυτή τη μάχη, τότε ο χώρος θα καλυφθεί από τον αντίπαλο. Και αυτό συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη, από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έως την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Αυτή η έμπνευση περνάει μέσα και από τη σχέση των νέων με την πολιτική. Μία σχέση που πρέπει να είναι δημοκρατική, αδιαμεσολάβητη, συμμετοχική και τελικά ανθρώπινη. Είναι αυτά τα χαρακτηριστηκά που θα εμπνέουν την ενεργό συμμετοχή των μελών της οργάνωσης στην κοινωνική και πολιτική καθημερινότητα. Που θα καλλιεργούν αντανακλαστικά άμεσης αντίδρασης και ανάληψης πρωτοβουλιών με αφετηρία το πολιτικό μας σχέδιο. Μία σχέση που θα πυροδοτεί αγώνες και διεκδικήσεις, παράγοντας αποτελέσματα, βελτιώνοντας τις ζωές των νέων στο σήμερα.

Μια οργάνωση νεολαίας που θα έχει διαρκώς το παραγωγικό άγχος της οργανωτικής ανάπτυξης ως απότοκο της δράση της


Θέτοντας ως στόχο να είμαστε σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρο που ζει, μαθαίνει, εργάζεται, διασκεδάζει η γενιά μας. Μακρυά από λογικές τσιτάτων και χτισίματος πελατειακών δικτύων, πολιτικές που πριμοδότησαν την ανάθεση στο παρελθόν. Μακρυά από λογικές που θέλουν μια οργάνωσημε μεγάλες λίστες μελών και ισχνή έως ανύπαρκτη παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που οραματιζόμαστε είναι κοινωνικά γειωμένη στο σημείο εκείνο που απορροφά τις αγωνίες και τους προβληματισμούς, τον παλμό της γενιάς της δίνοντας και κερδίζοντας μάχες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά κανονικότητα.

Ο δρόμος για την οικοδόμηση αυτής της οργάνωσης μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Χρειάζεται πολλή δουλειά, φαντασία, θάρρος, πίστη και πείσμα. Είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε για να βρεθούμε ξανά στην πρωτοπορία μην επιτρέποντας να χαθεί η γενιά μας και φέρνοντάς την στο προσκήνιο. Είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε για να εντείνουμε το έργο του κοινωνικού μετασχηματισμού που όλο και πιο πίσω πάει τα τελευταία δύο χρόνια.

Κρίσιμο διακύβευμα σε αύτη τη διαδικασία είναι να είμαστε μαζικοί. Όχι μόνο γιατί στο τέλος της ημέρας η πολιτική είναι μετρήσιμο μέγεθος, αλλά κυριώς γιατί χρέος μας στην Αριστερά είναι να φέρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται πιο κοντά στις αρχές και τις αξίες της, στα πιστεύω μας. Γιατί ο μεγάλος στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον κόσμο, και αυτό ξεκινάει με το να πείσουμε τους ανθρώπους ότι οφείλουμε και μπορούμε να τον αλλάξουμε.

Κόντρα στην αναβίωση της εγκληματικής εξίσωσης φασισμού-κομμουνισμού που βγήκε ξανά από τα συρτάρια της περίκλειστης ελίτ που μας κυβερνά σε μια προσπάθεια να ξεπλύνουν τα απομεινάρια των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, βγαίνουμε μπροστά.

Κόντρα στον εκφασισμό της κοινωνίας και στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη πολιτική των Μητσοτάκη, Άδωνη, Πλεύρη και Βορίδη εμείς μάχομαστε για να βαθύνει η Δημοκρατία, για να κερδίσουμε ξανά εργασία με δικαιώματα, για να ανασχέσουμε την κλιματική κρίση, για να έχουμε όλοι, όλες και όλα πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

Η Αριστερά είναι το μέλλον. Το μέλλον είναι αριστερά. Εμείς είμαστε το μέλλον.

*Γερολυμάτος Αλέξανδρος, γραμματέας νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)