to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τα χρόνια της διακυβέρνησής της, να αυξήσει σε ποσοστά αλλά και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την παιδεία και την έρευνα κάνοντας πολύ σημαντικές προσπάθειες για να αντιστρέψει το Brain Drain, αφού αντιλήφθηκε την ανάγκη ανακοπής της απώλειας του πιο ενεργού δυναμικού της χώρας.


Υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων που εργάζονται σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις κάτω από πιεστικές συνθήκες, ελαστικά ωράρια, διαφορετικό αντικείμενο από τις σπουδές τους και χαμηλές αμοιβές. Επιστήμονες άνεργοι, χαμηλά αμειβόμενοι, μερικής απασχόλησης που μεταξύ οικονομικής κρίσης και πανδημίας συνθλίβονται τα όνειρα τους.. Από την άλλη έχουμε έναν μεγάλο αριθμό νέων που αναγκάζονται να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους, οι οικογένειές τους έχουν επενδύσει χρήματα και χρόνο ενώ έχουν «απορροφηθεί» και δημόσιες δαπάνες στην διάρκεια της φοίτησης τους. Παθητικά η ελληνική κοινωνία συμβάλει στην ανάδειξη ενός νέου επιστήμονα ο οποίος αξιοποιείται στο εξωτερικό. Η αναξιοκρατία στο δημόσιο τομέα και η αναντιστοιχία προσφοράς- ζήτησης οδηγεί ή στον συμβιβασμό για υποαπασχόληση ή σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Σε τι οφείλεται αυτή η αναντιστοιχία; Υπάρχει ένας μύθος ότι δήθεν η χώρα παράγει περισσότερους επιστήμονες από όσους μπορεί να απορροφήσει. Αυτό δεν είναι αλήθεια, η Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η παρατεταμένη κρίση, οι λανθασμένες πολιτικές των προηγούμενων ετών στην παραγωγή και την έρευνα, το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και οι επενδύσεις της ελληνικής άρχουσας τάξης, που στοχεύουν στο γρήγορο και εύκολο χρήμα (π.χ. καζίνο) χωρίς να υπολογίζουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, έχουν ως αποτέλεσμα οι νέοι επιστήμονες να αναζητούν σε άλλες χώρες το μέλλον τους. Το σημαντικότερο παραγωγικό δυναμικό της χώρας χάνεται. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τα χρόνια της διακυβέρνησής της, να αυξήσει σε ποσοστά αλλά και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την παιδεία και την έρευνα κάνοντας πολύ σημαντικές προσπάθειες για να αντιστρέψει το Brain Drain, αφού αντιλήφθηκε την ανάγκη ανακοπής της απώλειας του πιο ενεργού δυναμικού της χώρας. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση που αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έδωσε μεγάλο αριθμό υποτροφιών για διδακτορικά και μεταδιδακτορικά, αύξησε τη χρηματοδότηση για την έρευνα πάνω από 1% του ΑΕΠ και δημιούργησε το Ίδρυμα ΕΛΙΔΕΚ για την προώθηση της έρευνας. Επίσης, έθεσε νέο πλαίσιο στις ελληνικές και ξένες επενδύσεις δίνοντας βαρύτητα στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και προώθησε τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και την αλληλέγγυα οικονομία. Με την κυβέρνηση της ΝΔ όλα τα παραπάνω σταμάτησαν και γυρίσαμε πίσω σε συνθήκες πριν το 2015.

Η χώρα διαθέτει ένα υψηλότατης κατάρτισης επιστημονικό δυναμικό που αδυνατεί να το εντάξει στο παραγωγικό της μοντέλο, ένα ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο κεφάλαιο. Η σημερινή κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίζει το ζήτημα εντείνει το πρόβλημα με τα  πολιτικά της αδιέξοδα. Δεν φαίνεται να την ενδιαφέρει η ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση και επιμένει στο μοντέλο του τουρισμού και των υπηρεσιών, που μέσα στην πανδημία φάνηκε πόσο τρωτό είναι. Οι αποκλειστικά επικοινωνιακού χαρακτήρα παρουσιάσεις, δε μπορούν σε καμία περίπτωση να καταστούν ικανές στο να γυρίσουν πίσω όλους τους νέους και τις νέες δίνοντας προοπτική στο μέλλον τους. Τουλάχιστον 500.000 νέοι επιστήμονες αποχώρησαν από τη χώρα, την περίοδο της πιο βαθιάς ύφεσης, που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Συνέπεια της παραπάνω ανερμάτιστης πολιτικής βλέπουμε  ένα νέο κύμα Brain Drain να ξετυλίγεται. Ένας νέος δεν θα επιλέξει να δουλεύει, με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ ούτε με απλήρωτα δεκάωρα ούτε να πληρώνεται με ρεπό… Προφανώς, δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιλογή των νέων να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις ή εργασιακή εμπειρία και όταν μιλάμε για «Brain Drain» εννοούμε όσους έφυγαν από ανάγκη και όχι από επιλογή. Με αντίστοιχες ευκαιρίες μπορούν να επιστρέψουν, να προσφέρουν και να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας.

Οι νέοι και ειδικά οι επιστήμονες δεν ξεχνούν ποιοι ήταν εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια και κάτω από ποιες δημοσιονομικές συνθήκες, εν μέσω μνημονίων, πέτυχαν να ανακόψουν το κύμα μετανάστευσης και να οδηγήσουν τη χώρα σε ήρεμα νερά, με «μαξιλάρι» 37 δις ευρώ. Δεν ξεχνούν όμως τους υπαίτιους της κρίσης και αυτούς που με την αδιέξοδη πολιτική τους, τους οδήγησαν εκτός συνόρων.

Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνιστούμε για να μην γίνουμε άλλη μία χαμένη γενιά. Για ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο που μεγαλώσαμε. Για να πάρουν τα όνειρα μας εκδίκηση!

*Δημήτρης Παπαδόπουλος Γραμματέας ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

**Χάρης Βουνοτρυπίδης και Λευτέρης Καρδαράς Μέλη της ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)