to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ της συμμετοχής, των αγώνων και του αποτελέσματος

Μεγαλώνουμε και δυναμώνουμε τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, και αγωνιζόμαστε από ισχυρότερες θέσεις για να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας στην εργασία, την εκπαίδευση και τη δημιουργία. Για να αντιστρέψουμε την κλιματική κρίση και για να πολεμήσουμε τις κοινωνικές διακρίσεις. Για να μην αφήσουμε το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά να κερδίσουν το μυαλό και την καρδιά των νέων ανθρώπων


Σε λίγες μέρες ξεκινά το 2ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα εντελώς νέο τοπίο με νέα και αυξημένα καθήκοντα. Έχοντας “επουλώσει” το τραύμα της διάσπασης, η οργάνωσή μας ολοκληρώνει με επιτυχία την ανασυγκρότησή της και περνά σε μία φάση οργανωτικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της πολιτικής της παρέμβασης.

Στόχος του συνεδρίου αλλά και συνολικά της παρέμβασής μας τους τελευταίους μήνες δεν είναι απλά η οργανωτική αντιστοίχιση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα γενιά. Αυτό σταδιακά επιτυγχάνεται, και τα αποτελέσματα είναι εμφανή σε όλη τη χώρα και σε όλο και περισσότερους κοινωνικούς χώρους όπου ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται οι νέοι και οι νέες. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την οργανωτική δύναμη και να εμβαθύνουμε την κοινωνική μας γείωση σε τέτοιο βαθμό που θα μας επιτρέπει να εκφράσουμε τα αιτήματα, τους πόθους και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Η οργανωτική ανάπτυξη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί στόχευσή μας για να αναβιώσουμε πελατειακά δίκτυα και πολιτικές σχέσεις απάθειας του παρελθόντος. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε μία οργάνωση που θα έχει μεγάλες λίστες μελών και ισχνή έως ανύπαρκτη παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες. Δε θέλουμε μία οργάνωση που τρέχει με 1000 μόνο σε προεκλογικές περιόδους, και δεν αγωνίζεται καθημερινά για να εξασφαλίσει και να διευρύνει τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Τέτοια παραδείγματα οργανώσεων νεολαίας έχουν υπάρξει και υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας. Δεν είναι όμως αυτές οι οργανώσεις που οραματιζόμαστε. Δεν είναι αυτές που θα δώσουν και θα κερδίσουν μάχες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά κανονικότητα. Και σίγουρα δεν είναι οι οργανώσεις νεολαίας που αρμόζουν στη νέα γενιά αυτού του τόπου.

Αυτό που υπάρχει ανάγκη να κάνουμε είναι να οικοδομήσουμε μία νέα σχέση των νέων με την πολιτική. Μία σχέση ανθρώπινη, συμμετοχική και δημοκρατική. Μία σχέση που θα εμπνέει την ενεργή συμμετοχή των μελών της οργάνωσης στην κοινωνική και πολιτική καθημερινότητα. Που θα καλλιεργεί αντανακλαστικά πρωτοβουλιακής δράσης και αντίδρασης πάνω στο πολιτικό μας σχέδιο. Μία σχέση που θα πυροδοτεί αγώνες και διεκδικήσεις, και που δε θα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς. Μία σχέση που θα παράγει αποτελέσματα, που θα βοηθάει τους νέους και τις νέες να ζήσουν καλύτερα στο σήμερα.

Ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας τέτοιας σχέσης είναι μακρύς και αβέβαιος. Απαιτεί πολλή δουλειά, αυτοκριτική, και φαντασία για να βρούμε σύγχρονους και πιο αποδοτικούς τρόπους παρέμβασης. Αν θέλουμε όμως να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και να την ενισχύσουμε, αν θέλουμε να φέρουμε κάτι πραγματικά νέο στην πολιτική ζωή της χώρας, πρέπει να τον βαδίσουμε. Αν θέλουμε να προωθήσουμε την ουσία των αιτημάτων της κοινωνικής χειραφέτησης, αυτόν το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε.

Για να έχει προϋποθέσεις επιτυχίας αυτή μας η προσπάθεια, δεν μπορεί παρά να είναι μαζική. Όχι μόνον επειδή οι επιμέρους πολιτικές μάχες κρίνονται στο τέλος με αριθμούς. Αλλά γιατί θέλουμε να φέρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται πιο κοντά στα δικά μας πιστεύω, στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Γιατί ο μεγάλος στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον κόσμο, και αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν πείσουμε τους ανθρώπους ότι οφείλουμε και μπορούμε να τον αλλάξουμε.

Βγαίνουμε μπροστά, επειδή τον κόσμο θέλουμε να τον αλλάξουμε εμείς και όχι ο Τραμπ, ο Όρμπαν, ο Βορίδης και τα ορφανά της Θάτσερ. Επικοινωνούμε με τους νέους και τις νέες με κάθε πρόσφορο μέσο, τους φέρνουμε κοντά μας, μεγαλώνουμε την οργάνωσή μας και δίνουμε μαζί τις μάχες της γενιάς μας.

Μεγαλώνουμε και δυναμώνουμε τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, και αγωνιζόμαστε από ισχυρότερες θέσεις για να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας στην εργασία, την εκπαίδευση και τη δημιουργία. Για να αντιστρέψουμε την κλιματική κρίση και για να πολεμήσουμε τις κοινωνικές διακρίσεις. Για να μην αφήσουμε το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά να κερδίσουν το μυαλό και την καρδιά των νέων ανθρώπων.

Τη μάχη των ιδεών θα τη δώσουμε. Και θα τη δώσουμε όπως όλες τις μάχες της γενιάς μας: δυναμικά και στην πράξη.


O Φοίβος Τσικλιάς είναι Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)