to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τη νέα Κεντρική Επιτροπή

Η απόφαση για την αλλαγή του χαρακτήρα του κόμματος μόνο από συνέδριο μπορούσε να προκύψει, και αυτό ακριβώς έγινε.


Η απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής απ’ ευθείας από τα μέλη ήταν η πλέον κομβικής σημασίας απόφαση του συνεδρίου. Κανείς δεν παραγνωρίζει τη σημασία της διατύπωσης των πέντε αξόνων για τη δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, όμως αυτό μπορούσε να γίνει και εκτός συνεδρίου. Η απόφαση όμως για την αλλαγή του χαρακτήρα του κόμματος μόνο από συνέδριο μπορούσε να προκύψει, και αυτό ακριβώς έγινε.

 

Η τροποποίηση αυτή του καταστατικού δεν είναι μια απλή καταστατική απόφαση εσωτερικών ρυθμίσεων εκλογής οργάνων. Η απόφαση αυτή έχει να κάνει με το δικαίωμα που δίνεται στα μέλη να αποφασίζουν για τα σπουδαία θέματα άμεσα και όχι έμμεσα, δηλαδή δι' αντιπροσώπων. Δεν περνάει η απόφασή τους από κόσκινα και κρησάρες, από γραμμές και σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Δεν εκλέγονται κάποια στελέχη τα οποία κατόπιν εφαρμόζουν μια γραμμή που μπορεί να μην την είχαν καν υπόψιν τους οι αρχικά αποφασίζοντες. Τώρα το ερώτημα μπαίνει ευθέως. Ποιον/ποιαν προτείνουμε για πρόεδρο του κόμματος, ποιος/ποια είναι η πρότασή μας στην κοινωνία για τη θέση του πρωθυπουργού; Ερώτημα ευθύ προς τα μέλη, που αντέχει και απαιτεί ευθεία απάντηση. Ποιοι θα αποτελούν την Κεντρική μας Επιτροπή, που θα συνέρχεται για τις κρίσιμες αποφάσεις; Η απόφαση θα είναι των μελών απ’ ευθείας κι όχι των ενδιάμεσων όπως ήταν ώς τώρα.

Προκειμένου για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η απόφαση προβλέπει αυτό να γίνεται κατά Περιφέρεια. Έτσι οι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή θα είναι πιο γνωστοί στα μέλη που αποφασίζουν. Αποφεύγεται ένας φόβος που εκφράστηκε στο συνέδριο, ότι με σώμα το σύνολο των μελών θα ήταν πιθανό να εκλεγούν μόνο μέλη που έχουν τύχει δημοσιότητας πανελλήνιας εμβέλειας.

 

Στο καταστατικό όμως μπήκαν και ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν την παρουσία των μελών του κόμματος και τους δίνουν λόγο σε θέματα που δεν είχαν. Δημοψηφίσματα για ζητήματα που μπορούν να διχάσουν την κοινωνία ή και τα μέλη και ενδεχόμενες συνεργασίες με άλλα κόμματα θα περνούν από τη διαδικασία έγκρισης από το σύνολο των μελών. Είναι μια διαδικασία αναβάθμισης του μέλους, που από απλός υποστηρικτής γίνεται εκλέκτορας και όργανο αποφασιστικό για την πορεία του κόμματος. Αίρονται με τον τρόπο αυτόν ανισότητες ανάμεσα σε στελέχη “επαγγελματικά” και στελέχη απλά των Οργανώσεων Μελών. Ως τώρα ήταν φυσικό κάποιοι που είχαν παντοτινή συνεχή παρουσία στα κέντρα των αποφάσεων να είναι πιο “ίσοι” μεταξύ ίσων. Τα απλά μέλη των τοπικών οργανώσεων βάσης δεν είχαν τρόπο να εκφραστούν παρά μόνο μέσα από τις συνελεύσεις.

Όλα αυτά συνιστούν μιαν επανάσταση στο εσωτερικό του κόμματος και στοχεύουν να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα μελών, ανοιχτό στην κοινωνία και στις νέες τάσεις. Η ψήφος μας στις 15 Μαΐου μετρά για τον λόγο αυτόν διπλά. Συμμετοχή σε μια διαδικασία που αναβαθμίζει το κόμμα και δήλωση της θέλησής μας να αλλάξουμε τα πράγματα στην κοινωνία που υποφέρει από τη σημερινή κυβέρνηση.

* Η Εύη Καρακώστα είναι τ. βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

tags: άρθρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)