to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τη Ναυτική Εκπαίδευση

Άρθρο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Εφημερίδα των Συντακτών


Είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αναμφισβήτητοι είναι και οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική ναυτιλία πρωτοπορεί. Ο βασικός παράγων είναι ο άνθρωπος, δηλαδή ο Έλληνας ναυτικός. Είτε είναι πλοίαρχος είτε μηχανικός είτε πλήρωμα, ο Έλληνας ναυτικός ξεχωρίζει για την αφοσίωσή του στο ναυτικό επάγγελμα, αλλά και για τη ναυτοσύνη του, η οποία αποκτιέται με δύο τρόπους. Πρώτα με την εκπαίδευση και μετά με την πείρα.

Η Ελλάδα χρόνια τώρα ξεχωρίζει για την εξαιρετική ναυτική εκπαίδευση που παρέχει, η οποία είναι δημόσια και δωρεάν. Είναι μια εκπαίδευση άρτια οργανωμένη, το αποτέλεσμα της οποίας είναι οι Έλληνες ναυτικοί να είναι περιζήτητοι. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει κεντρικό άξονα της πολιτικής του να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της ναυτικής εκπαίδευσης και να την αναβαθμίσει. Είναι μια πολιτική που ακολουθούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για να αντιστραφεί η τάση που είχαν υιοθετήσει προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν κυριολεκτικά εγκαταλείψει τη ναυτική εκπαίδευση, με στόχο να απαξιωθεί και να καλλιεργηθεί το έδαφος για την ιδιωτικοποίησή της. Για να αντιστραφεί το κλίμα αυτό, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ)ξεκίνησε από το 2015 ολόκληρη εκστρατεία, για να βελτιώσει κτίρια, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και το θεσμικό πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της αγοράς εργασίας, όσο και της τοπικής κοινωνίας της Δωδεκανήσου, το Υπουργείο Ναυτιλίας ίδρυσε, στις 5 Δεκεμβρίου 2018,την ΑΕΝ (Πλοιάρχων) Καλύμνου, το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού/ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και τη Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων/ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ. Επίσης ίδρυσε ειδικό Τμήμα Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού, στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, καθώς και ειδικό σχολείο Μηχανικών στην ΑΕΝ Χίου (ν.4504/2017). Από το 2015 έως και σήμερα προσλαμβάνονται εγκαίρως (τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα) οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί σε ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ, ενώ αποκαταστάθηκε η σίτιση των σπουδαστών στις ΑΕΝ (ν.4504/2017).

Ανακατασκευάστηκαν το δίκτυο υποδομής και το Αμφιθέατρο της ΑΕΝ Ασπροπύργου, ενώ εγκαταστάθηκε και σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σε όλες τις ΑΕΝ. Η ΑΕΝ Χανίων αποκτά τρεις προσομοιωτές (Γέφυρας, GMDSS και χειρισμού υγρού φορτίου).

Επιπλέον αυτών:

  •     Ολοκληρώθηκε η δωρεά και παραδόθηκε ο προσομοιωτής γέφυρας στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, καθώς και ο ειδικός μηχανολογικός εξοπλισμός στροφαλοφόρου άξονα, ενώ αποκαταστάθηκε και η λειτουργία των τόρνων, στο Μηχανουργείο της Σχολής.
  •     Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην ΑΕΝ Ύδρας.
  •     Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΑΕΝ/Μακεδονίας.
  •     Αναμορφώθηκαν τα προγράμματα σπουδών της Ναυτικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδη, ενώ, για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, αναμορφώθηκαν ο Κανονισμός Σπουδών και ο Εσωτερικός Κανονισμός των ΑΕΝ.
  •     Αυξήθηκαν κατά 205 οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές στις ΑΕΝ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2017–2018 και κατά 150 οι σπουδαστές το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
  •     Διεκδικήθηκαν από τα συναρμόδια Υπουργεία και πληρώθηκαν 17 οργανικές θέσεις μόνιμου/ΙΔΑΧ εκπαιδευτικού προσωπικού (13 για ΑΕΝ/ 4 για ΚΕΣΕΝ), παρά τις γνωστές δημοσιοοικονομικές συνθήκες και τους περιορισμούς των θεσμών. Όλες οι θέσεις αφορούσαν την ειδικότητα του «ναυτοδασκάλου» δηλ. πλοιάρχους και μηχανικούς, οι προσλήψεις των οποίων ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο 2017.
  •     Αυξήθηκαν κατά 20% οι ωρομίσθιοι καθηγητές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με νομοθετική ρύθμιση άνοιξαν 102θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών στις 11 ΑΕΝ. Τον Απρίλιο του 2019 προκηρύχτηκαν οι 73 θέσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις των Εκπαιδευτικών Συμβουλίων. Επισημαίνεται ότι από τις 280 θέσεις που υπήρχαν, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν καταργηθεί οι 220, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο την ναυτική εκπαίδευση σε πλήρη απαξίωση και στην ιδιωτικοποίηση.
  •     Για πρώτη φορά δεσμεύτηκαν και εκταμιεύονται πάνω από 11 εκ. για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των Α.Ε.Ν. από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Συνδέθηκαν οι ΑΕΝ με τοπικά ΤΕΙ και ΑΕΙ μέσω υπογραφής μνημονίων συνεργασίας όπως ΑΕΝ/Μακεδονίας με ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΑΕΝ/Ασπροπύργου με Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ΤΕΙ Πειραιώς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το ΥΝΑΝΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με το ΥΝΑΝΠ.
  •     Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΑΕΝ Ύδρας με το SUNNY (State University of New York Maritime College.

Με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις το ΥΝΑΝΠ εξακολουθεί να εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Όλο το έργο αυτό, έχει γίνει από Ειδική Ομάδα Εργασίας, που καταβάλλει άοκνες προσπάθειες, από τον Απρίλιο του 2016 έως σήμερα. Αυτή η Ομάδα Εργασίας, με το τεράστιο έργο που προανέφερα, θωράκισε τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πρόκληση της ιδιωτικοποίησης.

Το επόμενο βήμα είναι η εκπλήρωση του συλλογικού μας οράματος για την ένταξη των ΑΕΝ στην ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης. Ουσιαστικά είναι η αποκατάσταση μιας αδικίας που έχει γίνει σε βάρος παιδιών, τα οποία μετά από 4 χρόνια σύνθετων και εξειδικευμένων σπουδών, έχουν στα χέρια τους ένα πτυχίο, που δεν θεωρείται πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)