to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:54 | 25.01.2018

Διεθνή

«Για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου»: Σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΕΣ στη Σόφια

H μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και οι επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην Ευρώπη είναι τα βασικά θέματα πάνω στα οποία η Επιτροπή και η Βουλγάρικη Προεδρία της ΕΕ θα εργαστούν τους επόμενους πέντε μήνες.


Δημ. Αβραμόπουλος: «Οι ευθύνες πρέπει να κατανέμονται αναλογικά, απαράδεκτο κάποιες χώρες να μη δέχονται πρόσφυγες»

"Είναι απαράδεκτο κάποιες χώρες να μη δέχονται πρόσφυγες. Όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε τα βάρη και τις ευθύνες , με αναλογικό τρόπο", δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Σόφια.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη για τους επόμενους πέντε μήνες, ούτως ώστε οι ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία τον Ιούνιο. H μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και οι επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην Ευρώπη είναι τα βασικά θέματα πάνω στα οποία η Επιτροπή και η Βουλγάρικη Προεδρία της ΕΕ θα εργαστούν τους επόμενους πέντε μήνες.

 (περισσότερα...)

Εξεύρεση συμφωνίας για την υιοθέτηση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου

Την ανάγκη να βρεθεί συμφωνία για την υιοθέτηση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου επανέλαβε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζει σήμερα στη Σόφια.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος χάρη στην προσπάθεια των κρατών-μελών της ΕΕ, με πάνω από 30.000 άνθρωποι να έχουν μετεγκαστασταθεί, το σύστημα επανεγκατάστασης που λειτουργεί, τις αφίξεις που έχουν μειωθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, καθώς δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» και υπογράμμισε την προσπάθεια που γίνεται για να δημιουργηθούν συστήματα, μηχανισμοί και μία πολιτική που θα παρέχει στα κράτη-μέλη και στην ΕΕ όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον. Εν κατακλείδι, «σίγουρα, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια».

Προτείνοντας να σταματήσει ο διαχωρισμός μεταξύ ανατολικών και δυτικών χωρών, αφού «αυτή η περίοδος ανήκει στο παρελθόν», ο Έλληνας Επίτροπος κατέθεσε την πεποίθησή του ότι «όλοι εμπνέονται από το ευρωπαϊκό πνεύμα που πρέπει να επικρατεί παντού. Ανήκουμε όλοι στην ίδια οικογένεια. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτή είναι η Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον μας», τόνισε. 

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι το ζήτημα τη αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, μπορεί να επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα και το πνεύμα της αλληλεγγύης θα επικρατήσουν». Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο το οποίο, κατά γνώμη μου, δεν είναι πραγματικό. Το ζήτημα αφορά στον τρόπο με τον οποίο κάποιοι, ορισμένες φορές, απευθύνονται στο εσωτερικό τους ακροατήριο».

Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συζητήθηκε, εξάλλου, η βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη.

  • Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 συνέρχονται σήμερα στη Σόφια για να βάλουν στις ράγες την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου που βρίσκεται σε τέλμα εδώ και ενάμιση χρόνο εξαιτίας της άρνησης χωρών της ανατολικής Ευρώπης να εφαρμόσουν την αρχή των ποσοστώσεων στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η άτυπη σύνοδος, από την οποία δεν αναμένονται αποφάσεις, οργανώνεται από την βουλγαρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών μέχρι τον Ιούνιο.
«Πιστεύω ότι με την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ μας, θα καταλήξουμε σε έναν λογικό συμβιβασμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, επιμένοντας στην ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του Δουβλίνου, που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναθέτει τη διαχείριση της αίτησης στη χώρα εισόδου κάθε αιτούντα άσυλο στο ευρωπαϊκό έδαφος, καθεστώς που επιβάλλει τεράστιο βάρος στις χώρες της πρώτης γραμμής. Οι ρυθμίσεις του κανονισμού του Δουβλίνου πυροδοτούν εντάσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες όταν αιτούντες άσυλο πρέπει να μετακινηθούν από τη μία στην άλλη.
«Το μόνο που κάνει είναι ότι διαιρεί την Ευρώπη, την κατακερματίζει κυριολεκτικά», δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Ασυνάφειες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε πρόσφατα τις «ασυνάφειες» του συστήματος. Η αντικατάστασή του με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου μπορεί να κατατεθεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ «δεν αποτελεί πιθανή λύση βραχυπρόθεσμα, διότι θα οδηγούσε στην άρση κάθε ευθύνης των χωρών εισόδου», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)