to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη: Ναι, αλλά πώς;

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τη μεγάλη αριστερή δημοκρατική παράταξη που χρειάζεται ο τόπος για να θέσει τέρμα στην παλινόρθωση του παλιού χρεοκοπημένου συστήματος. Αυτό το εγχείρημα όμως δεν είναι εύκολο. Η βασική δυσκολία είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Γιατί, κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της προσέλευσης νέων μελών στο κόμμα και έρθουν νέα μέλη, σε ποιο κόμμα θα ενταχθούν και θα λειτουργήσουν; Μας ικανοποιεί αυτό που έχουμε σήμερα;


Η κυβέρνηση Δεξιάς- Ακροδεξιάς, συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στα συμφέροντα των ολιγαρχών, προχώρησε σε ακόμη μία «εκκαθάριση» λογαριασμών. Κατήργησε την απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν τρία χρόνια και την αντικατέστησε με ένα σύστημα «κλιμακωτού μπόνους» επιστρέφοντας στην παρωχημένη ενισχυμένη αναλογική.

Το βασικό επιχείρημα της Ν.Δ. ήταν η ανάγκη της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν έλειψαν βέβαια και οι μέχρι αστειότητας ιστορικές στρεβλώσεις, όπως λ.χ., ότι η απλή αναλογική ευθύνεται για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τα 45 εκατομμύρια νεκρούς! Βέβαια, ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές και δεν είναι ο μοναδικός λογαριασμός που «εξοφλεί» η κυβέρνηση Δεξιάς - Ακροδεξιάς. Προηγήθηκαν οι «διευθετήσεις» για τους «γαλάζιους» γέροντες, η πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά (δεσμεύσεις απέναντι στο ΣΕΒ και στη μεγαλοεργοδοσία), η νομιμοποίηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων (δεσμεύσεις απέναντι στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΑΕΙ), η χρηματοδότηση της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης (δεσμεύσεις απέναντι στο λόμπι της ομογένειας των ΗΠΑ). Αυτές είναι μόνο μερικές από τις «συναλλαγματικές» που εξοφλεί τώρα η κυβέρνηση, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει απαιτήσεις και δεσμεύσεις της απέναντι σε διάφορες ομάδες οργανωμένων συμφερόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ό,τι θετικό κατάφερε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το αποδομεί η κυβέρνηση της Δεξιάς - Ακροδεξιάς. Ό,τι δυνάμωσε τη χώρα και συνέβαλε στην ασφάλειά της το αποδιαρθρώνει με τις επιλογές της η σημερινή κυβέρνηση.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει εμφανώς, όσο ποτέ άλλοτε, μια γεωπολιτική ασάφεια. Η γειτονική Μέση Ανατολή και η ανατολική Μεσόγειος βρίσκονται σε αναβρασμό, η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου από άποψη εμπορικών συναλλαγών και αποταμιεύσεων, είναι ήδη η ισχυρότερη οικονομία με όρους αγοραστικής δύναμης, ενώ η Ρωσία εκδηλώνει μια ανανεωμένη επιθετικότητα απέναντι στη Δύση. Η Ευρώπη και συνολικά η Δύση έχουν τεθεί επομένως μπροστά σε μια νέα οικονομική και στρατηγική πραγματικότητα.

Ειδικά σ' αυτές τις συνθήκες, μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένας περιθωριοποιημένος και αδύναμος εταίρος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε ήδη στα βασικά ζητήματα του νόμου και της τάξης από τη μία και του μεταναστευτικού και προσφυγικού από την άλλη.

Όπως γράφει στο βιβλίο του για το ευρώ ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς «...η Ελλάδα είναι σύνορο της Ε.Ε. με τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία και, μετά την πτώση κατά 28% του ΑΕΠ της εξαιτίας των προγραμμάτων της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών που καταφθάνουν στα σύνορά της. Η κακομεταχείριση που έχει υποστεί η χώρα στα χέρια των 'εταίρων' της προφανώς την έχει κάνει δύσπιστη σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο εξαναγκασμός της Ελλάδας, που έχει ήδη υποφέρει από την οικονομική κρίση, να επωμιστεί μονάχη της το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του κύματος των μεταναστών, ιδίως από τη Συρία, έχει ενισχύσει την αντίληψη ότι έχει ατονήσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή ότι δεν υπάρχει πια ούτε μια ελάχιστη αίσθηση δικαιοσύνης και ισοτιμίας».

Η αμηχανία και η έλλειψη σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης Δεξιάς - Ακροδεξιάς επιδείνωσε την κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό - προσφυγικό. Η κυβέρνηση κατήργησε το υπουργείο Μετανάστευσης που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να το επανιδρύσει μετά από επτά μήνες αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το λάθος της. Βρέθηκε αντιμέτωπη με τους αντιδραστικούς και ακροδεξιούς κύκλους που επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες -κυρίως τις νησιωτικές- με ρατσιστικά συνθήματα. Δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες των περιοχών αυτών για την αποτελεσματικότητα των επιλογών της στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετέθησαν ανεπανόρθωτα με την στήριξη που παρείχαν στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τράμπ για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί. Ίσως είναι ο μοναδικός ηγέτης ευρωπαϊκού κράτους που εξεδήλωσε ανοιχτά την υποστήριξη της δολοφονίας στρατιωτικού στελέχους μιας χώρας στο έδαφος μιας τρίτης χώρας. Ασφαλώς η ενέργεια αυτή συνάδει με τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι «προβλέψιμος», δηλαδή δεδομένος, σύμμαχος των ΗΠΑ.

Κάτω από τη βάση βαθμολογείται η κυβέρνηση και στον τομέα της «τάξης και του νόμου». Τα γεγονότα στο Κουκάκι, ο ξυλοδαρμός του 11χρονου μαθητή από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο Ζεφύρι, η επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον του ανταποκριτή της Deutsche Welle με την αστυνομία σε ρόλο παρατηρητή και τέλος το ξεγύμνωμα διαδηλωτών αποτελούν μερικές μόνο σκηνές από την επιβολή της «τάξης και του νόμου» όπως τα εννοούν οι κύριοι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης.

Αυτήν την πραγματικότητα αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόσταγμα της Σύγχρονης Ριζοσπαστικής Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τη μεγάλη αριστερή δημοκρατική παράταξη που χρειάζεται ο τόπος για να θέσει τέρμα στην παλινόρθωση του παλιού χρεοκοπημένου συστήματος και να εισέλθει ξανά στον δρόμο της δημοκρατίας και της αναγέννησης.

Αυτό το εγχείρημα όμως δεν είναι εύκολο. Η βασική δυσκολία είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Γιατί, κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της προσέλευσης νέων μελών στο κόμμα -σε μια εποχή χαλεπή για τον κομματικό θεσμό-, κι αν ακόμα έρθουν τα νέα μέλη, σε ποιο κόμμα θα ενταχθούν και θα λειτουργήσουν;

Μας ικανοποιεί αυτό που έχουμε σήμερα;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)