to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 10.10.2012

left.gr

Διεθνή

Για τη διάλεξη του ηγέτη του απαρτχάιντ στον ΟΗΕ

«Στα τέλη Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην οποία βέβαια προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η ομιλία του Iσραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου»: Από τον Σύλλογο Ιντιφάντα.


Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς
Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012


Στα τέλη Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην οποία βέβαια προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η ομιλία του Iσραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.


Όπως πολύ γλαφυρά παρουσιάζει ο Μάζιν Κουμσίγιε, ακτιβιστής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βηθλέεμ: «Ο πρωθυπουργός του απαρτχάιντ Ισραήλ μόλις έκανε διάλεξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ! Την περισσότερη ώρα γκρίνιαζε στους παρευρισκόμενους σαν να ήταν σχολιαρόπαιδα, για το Ιράν. Προσέβαλε την ευφυΐα τους δείχνοντάς τους ένα διάγραμμα της “βόμβας” και ζωγραφίζοντας μια κόκκινη γραμμή πάνω της (ναι, πραγματικά με έναν κόκκινο μαρκαδόρο). Συνέχισε προσβάλλοντας 1,6 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους και έκανε προπαγάνδα ότι το Ισραήλ βοηθάει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο! Δηλαδή, ο Νετανιάχου αγνοεί τη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα γύρω του και συμπεριφέρεται σαν να είναι το Ισραήλ ακόμα ο πρωταγωνιστής που μπορεί να ξεκινά πολέμους που θα τους διεξάγουν άλλοι.



Ο Νετανιάχου περιφρόνησε την ομιλία του Αμπάς με μια πρόταση: «Δεν θα λύσουμε τη διαμάχη μας με λίβελους στον ΟΗΕ ή μονομερή διακήρυξη κράτους» (όχι, θα τη λύσουμε με την επέκταση των εποικισμών). Αγνόησε τους Παλαιστίνιους και τα δικαιώματά τους λέγοντας ότι πρέπει να αναγνωρίσουν το «εβραϊκό κράτος» και μετά θα τους επιτραπεί να κάνουν ένα ασαφές αλλά «αποστρατικοποιημένο κράτος». Ο πολύ μετριοπαθής εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αμπάς, είπε ότι θέλει να κερδίσει τη νομιμότητα για το παλαιστινιακό κράτος στον ΟΗΕ, η οποία ήδη έχει αργήσει πολύ, και όχι να «απονομιμοποιήσει το Ισραήλ».



Το Ισραήλ, όμως, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο να απονομιμοποιήσει τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΟΗΕ, γιατί δεν τηρεί τη δέσμευσή του να εφαρμόσει τις διακηρύξεις του ΟΗΕ και να είναι ένα κράτος που επιδιώκει την ειρήνη. Επίσης, εμπίπτει στον ορισμό του κράτους απαρτχάιντ, σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς Συμβάσεις».



Όπως παρατηρεί, άλλωστε, και ο Βιτζάι Πρασάντ στην ιστοσελίδα Jadaliyya: «Μετά την τελευταία φορά που πήγε κάποιος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και έκανε μια τέτοια ερασιτεχνική παρουσίαση, οι ΗΠΑ έκαναν πόλεμο. Ο καημένος ο Κόλιν Πάουελ έχει δηλώσει μετανιωμένος για την ομιλία του, στις 5 Φεβρουαρίου 2003, όταν ξεστόμιζε τη μια υπερβολή και ψευτιά μετά την άλλη, που οδήγησαν στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ. Όπως είπε ο Πάουελ δύο χρόνια μετά: «Εγώ είμαι αυτός που το παρουσίασε εκ μέρους των ΗΠΑ στον κόσμο και θα καταγράφεται πάντα σε εμένα. Πόνεσε πολύ, πονάει ακόμα». Ο Μπίμπι (όπως είναι γνωστός ο Νετανιάχου) δεν είναι όμως κάποιος που θα απολογηθεί. Είναι αξιωματούχος που κορδώνεται και θέλει να στείλει άλλους στον πόλεμο. Θέλει άλλοι να νιώσουν την απόγνωση του πολέμου».

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα
http://intifadagr.wordpress.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)