to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 08.11.2021

Πολιτική

Για τα προβλήματα των Ρομά: Οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ζητούν σύγκληση ειδικής επιτροπής της Βουλής

Την άμεση σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ζητούν με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Επιτροπής οι Βουλεύτριες της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλη της Επιτροπής, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Πέραμα στις 22-10-2021 και τον θάνατο του 18χρονου Ρομά, Νίκο Σαμπάνη.


Στην επιστολή τους οι βουλεύτριες θέτουν το αίτημα της συζήτησης επί της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά και της ρατσιστικής αντιμετώπισής τους.

Η πρόσφατη έκθεση του  Παρατηρητηρίου Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά, όπως αναφέρουν, αποτυπώνει εμπεριστατωμένα την αυξανόμενη και διαρκή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της Κοινότητας Ρομά καθώς και τις δυσκολίες πρόσβασης σε κεκτημένα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες της  υγείας, εκπαίδευσης, απασχόλησης, στέγασης. Αναδεικνύει επίσης, τις διακρίσεις και την ρατσιστική συμπεριφορά που υφίσταται η Κοινότητα Ρομά, εκ μέρους μάλιστα της συντεταγμένης Πολιτείας, με αποκορύφωμα την τραγικό θάνατο από αστυνομικά όργανα του 18χρονου Ρομά.


Για τον λόγο αυτό, ζητούν την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας προκειμένου να συζητηθεί η Έκθεση του Παρατηρητηρίου, ως στοιχειώδης υποχρέωση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει με την δέουσα κοινωνική ευαισθησία, ως οφείλει, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, οι οποίοι υφίστανται διαρκείς διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.

Την επιστολή υπογράφουν η Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Αγαθοπούλου και τα μέλη Όλγα Γεροβασίλη, Κατ. Νοτοπούλου, Μερ. Τζούφη, Ραλ. Χρηστίδου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)