to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 09.09.2014

πηγή: Brigada

Διεθνή

Για τα αδέλφια που χαθήκανε νωρίς…

«Οι πιο πολλοί δε θα θυμάστε αυτά που τότε είχα πει και με αναγκάζετε ξανά να σας χαλάσω τη γιορτή το βόλεμά σας και την ατέλειωτη χαρά κι ό,τι είχα αφήσει απ’ την προηγούμενη φορά…»


Σίγουρα κάπου θα «πήρε το μάτι» σας ότι την επόμενη βδομάδα παντρεύεται ο Τζόρζ Κλούνεϊ. Σίγουρα θα είδατε και τα τελευταία φωτορεπορτάζ με τις Καρυάτιδες από την Αμφίπολη. Είναι, όμως, πολύ πιθανό το Σαββατοκύριακο να μην είδατε σχεδόν πουθενά γραμμένο το όνομα Davide Bifolco, γιατί για τα ελληνικά ΜΜΕ η δολοφονία ενός αγοριού από την αστυνομία δεν αποτελεί είδηση. Πόσο τελικά αξίζει η ζωή ενός 17χρονου;

Κάπου λίγο πιο μακριά μας, αλλά όχι και τόσο, στη Νάπολη της Ιταλίας, ένα ακόμη παιδί πριν προλάβει να ζήσει, έπεσε νεκρό από σφαίρα αστυνομικού. Το έγκλημά του; Ήταν παιδί…

Πρόκειται για τον Davide Bifolco, έναν 17χρονο, ο οποίος βγήκε για μια βόλτα με τους φίλους του και δεν γύρισε ποτέ σπίτι. Ο Davide μαζί με άλλους δύο φίλους ήταν πάνω σε ένα σκούτερ, όταν ένα περιπολικό αντιλήφθηκε το τρικάβαλο και θέλησε να τους σταματήσει. Μπρος στο φόβο, εκείνα προτίμησαν να αναπτύξουν ταχύτητα, αλλά τελικά το περιπολικό τους πρόλαβε, τους καταδίωξε, τους κυνήγησαν με τα πόδια και αφού δεν τα έφτασαν τα… πυροβόλησαν.

Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και κρατικής βίας πυκνώνουν επικίνδυνα. Γιατί η απάντηση των από τα πάνω στην κρίση πέρα από την επίθεση σε μισθούς, συντάξεις, δημόσιες παροχές, συνοδεύεται από τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, από μία συνολική επίθεση στα δικαιώματα.

Όπως ο Αλέξης, όπως ο Μπερκίν, τώρα και ο Davide… Οι δρόμοι της Νάπολης γέμισαν από οργή και κόσμο. Όπως κάποτε γέμιζαν αυτοί της Ελλάδας και αυτοί της Τουρκίας. Όσο το κράτος δολοφονεί η εξέγερση θα είναι πάντα επίκαιρη.

«…Για τα αδέρφια που χαθήκανε νωρίς
δεν φτάνει μόνο της λύπης το τραγούδι
τα λάθη σας να ξέρεις πως δε σβήνουνε
μοναχά με ένα δάκρυ ή ένα λουλούδι
Γι’ αυτά αδέρφια που χαθήκανε νωρίς
κοιτάω τον ουρανό και σιγοτραγουδάω
και αφού νιώθω την καρδιά μου να πονάει
δεν ξεχνάω και εκδίκηση ζητάω.»
 

Active Member

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)