to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 03.02.2018

Κοινωνία

Για συστηματικές επιθέσεις εναντίον του εγκαλεί ο Δήμος Χαλανδρίου την ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Το τελευταίο διάστημα η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ προσπαθεί απελπισμένα να αποδείξει ότι ανάμεσα στους 325 δήμους της χώρας, ο Δήμος Χαλανδρίου αποτελεί τον πλέον αντεργατικό δήμο, ενώ συστηματικά στρέφεται ενάντια στο πρόσωπο του δημάρχου Σίμου Ρούσσου» όπως καταγγέλλεται σε ανακοίνωση του Δήμου.


Απάντηση στις τελευταίες ανακοινώσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το τελευταίο διάστημα η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ προσπαθεί απελπισμένα να αποδείξει ότι ανάμεσα στους 325 δήμους της χώρας, ο Δήμος Χαλανδρίου αποτελεί τον πλέον αντεργατικό δήμο, ενώ συστηματικά στρέφεται ενάντια στο πρόσωπο του δημάρχου Σίμου Ρούσσου.
Το καταπληκτικό είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια, τα κατά τα άλλα προβεβλημένα και έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, αποδεικνύεται ότι δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους των συστηματικων επιθέσεων.
Στις 19/1/2018 σε ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ (αρ. πρωτ 71) εγκαλείται ο δήμαρχος Χαλανδρίου γιατί δεν καταβάλει το επίδομα των 176 ευρώ σε εργαζόμενους του Δήμου που είχαν προσφύγει δικαστικά επί προηγούμενης διοίκησης του Δήμου. Δεν αναφέρουν (ή δεν γνωρίζουν;) ότι για το συγκεκριμένο υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη καταβολής, αφορά όλους τους Δήμους και μάλιστα σε περιπτώσεις που αυτό είχε καταβληθεί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν χρήματα. 
Ο Δήμος Χαλανδρίου, παρά τις συκοφαντικές επιθέσεις, βρίσκεται στην πρωτοπορία υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων (ποινική δίωξη δημάρχου για μη παράδοση στοιχείων προκειμένου να στοιχειοθετηθούν απολύσεις εργαζομένων, δεύτερο εντέλλεσθε δημάρχου για πληρωμή συμβασιούχων εργαζομένων την ώρα που οι συμβασιούχοι δεκάδων δήμων παραμένουν επι μήνες απλήρωτοι,επαναπροσλήψεις πάνω από 20 πρώην εργαζομένων με ανάκληση ένδικων μέσων, υπερσύγχρονα μέσα ατομικής προστασίας, πληρωμή παλαιών οφειλών από γάλα που δεν ειχε αποδοθεί από το 2013, προκήρυξη 127 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, αύξηση κατά 65% στις αμοιβές για υπερωριακή εργασία, νυκτερινά και Κυριακές, πρόσληψη για πρώτη φορά,ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας κλπ). Όμως η καταβολή αυτών των χρημάτων υπερβαίνει τα εσκαμμένα αφού υπάρχει υποχρεωτική για όλους αποφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Για ποιόν ακριβώς λόγο εκδόθηκε αυτή η ανακοίνωση και μάλιστα επιλεκτικά μόνο για το Δήμο Χαλανδρίου;

Στις 2/2/2018 με νέα ανακοίνωση η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ (αρ.πρωτ 133) εγκαλεί προσωπικά το δήμαρχο Χαλανδρίου για την απόλυση συμβασιούχου που εργάζεται σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα όπου ο δήμος συμμετέχει με άλλες τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την Ελλάδα και άλλους ελληνικούς και ξένους φορείς.
Σε αυτήν, αλλά και προηγούμενες ανακοινώσεις, ο εργαζόμενος αναφέρεται ως «συμβασιούχος» γενικά και όχι όπως είναι η πραγματική σχέση εργασίας ως «συμβασιούχος έργου» που κατά τη νομοθεσία η ολοκλήρωση της σύμβασης συνεπάγεται αυτόματα και τον τερματισμό της εργασιακής σχέσης.
Στην πραγματικά εντυπωσιακή για το ύφος της ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο εργαζόμενος «ξεσπιτώθηκε» από τα Ιωάννινα με την υπόσχεση ότι θα εργαστεί 42 μήνες (όση και η διάρκεια του προγράμματος), ότι η διοίκηση του δήμου του ήπιε το αίμα (χωρίς εισαγωγικά στην ανακοίνωση!!!!!), ότι εργάστηκε κάτω από άθλιες συνθήκες και σε πολλαπλά καθήκοντα που κανονικά θα χρειάζονταν περισσότεροι από δύο (2) εργαζόμενοι για να τα εκτελέσουν, ότι ο πραγματικός λόγος απόλυσης ήταν ότι αυτός αντέδρασε στις άθλιες συνθήκες εργασίας και στα εξαντλητικά ωράρια που του είχαν επιβληθεί, ότι ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος δεν δίστασε να τον πετάξει εκτός εργασίας σαν στημένη λεμονόκουπα και πολλά άλλα απείρου κάλλους. Η δε ανακοίνωση καταλήγει σε πλήρη οίστρο, εγκαλώντας το δήμαρχο να ανανεώσει «τη σύμβαση εργασίας του απολυμένου εργαζόμενου τουλάχιστον μέχρι την λήξη του προγράμματος» υπονοώντας προφανώς ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος ο Δήμος (που κατά τα άλλα είναι απλός εταίρος του προγράμματος) οφείλει να του εξασφαλίσει άλλη απασχόληση.
Αν και εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ παραβρέθηκαν στα δύο δημοτικά συμβούλια όπου συζητήθηκε το θέμα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε δείχνει ότι ελάχιστη σχέση διατηρούσαν και συνεχίζουν να διατηρούν με την πραγματικότητα. 
Αυτό μας αναγκάζει να τους υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα:
1) Και στα δύο δημοτικά συμβούλια ο Δήμαρχος αλλά και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου εξήγησαν ότι η σύμβαση χειριστή μηχανημάτων έργου λήγει γιατί οι ανάγκες του προγράμματος επιβάλλουν νέα προκήρυξη για σύμβαση έργου οδηγού με δίπλωμα τρίτης κατηγορίας. Ο συγκεκριμένος δεν είναι εργαζόμενος του Δήμου αλλά του ευρωπαϊκού προγράμματος, τις δε ανάγκες του προγράμματος δεν τις καθορίζει ο δήμος αλλά το επιστημονικό επιτελείο του έργου. 
2) Και στα δύο δημοτικά συμβούλια, δεσμεύτηκε προσωπικά ο Δήμαρχος ότι, αφού ο συγκεκριμένος εργαζόμενος διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα προσληφθεί κατά προτεραιότητα με τρίμηνη σύμβαση οδηγού και σε περίπτωση που ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του θα ανανεώνονται οι συμβάσεις όπως γινόταν μέχρι τώρα. Η συγκεκριμένη δέσμευση, που ουσιαστικά ακυρώνει οποιαδήποτε απόλυση, εντελώς τυχαία φαίνεται ότι ξεχάστηκε από την ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ.Φαίνεται ότι ούτε αυτήν την κίνηση αποδοχής της δικής τους μάλιστα πρότασης, είναι διατεθειμένοι να αναγνωρίσουν.

Με δεδομένο όμως τα όσα απίθανα γράφονται στην εν λόγω ανακοίνωση καλό είναι να αναφερθούν και κάποια άλλα στοιχεία και ερωτήματα για την αποκατάσταση της απόλυτης αλήθειας:
Στο Δήμο Χαλανδρίου κάθε χρόνο λήγουν δεκάδες συμβάσεις έργου που αφορούν εργαζομένους στο Δήμο (γιατρός εργασίας, τεχνικός ασφαλείας, μουσικοί οργάνων που δεν υπάρχουν στη Φιλαρμονική κλπ). Κάθε φορά προκηρύσσονται νέες συμβάσεις έργου (όπως και σε όλους τους δήμους της χώρας) χωρίς δέσμευση για την επαναπρόσληψη του ίδιου εργαζόμενου. Για τον συγκεκριμένο υπήρξε και δέσμευση. Γιατί για όλους τους άλλους εργαζόμενους σε όλους τους Δήμους της χώρας δεν υπάρχουν παρόμοιες ανακοινώσεις;

Ο «ξεσπιτωμένος» εργαζόμενος προσλήφθηκε με 5μηνη σύμβαση εν γνώσει του (και όχι 42 μηνών) που ανανεώθηκε με δύο συνεχόμενες συμβάσεις. Εάν ο λόγος απόλυσης ήταν οι δήθεν αντιδράσεις του εργαζόμενου (που λογικά θα διατυπώθηκαν από το ξεκίνημα της εργασιακής σχέσης αφού ήταν τόσο άθλιες οι συνθήκες) γιατί ο αντεργατικός και αυταρχικός δήμαρχος δεν έλυσε νωρίτερα τη σύμβαση;

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, αμείβεται με ωριαία αποζημίωση όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα, τηρεί δε ο ίδιος βιβλίο ημερήσιων εργασιών και ωρών απασχόλησης. Από πού τεκμαίρονται τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας; (εντελώς ενδεικτικά αν και προβλέπεται από τη σύμβαση εργασίας ημερήσια αποκομιδή των βιοαποβλήτων, σε έναν ολόκληρο χρόνο εργάστηκε στην αποκομιδή μόλις 26 ημέρες!!).

Όσον αφορά τις δήθεν άθλιες συνθήκες εργασίας, πράγματι, στα καθήκοντα του εν λόγω εργαζομένου συμπεριλαμβανόταν η φόρτωση 100 κιλών βιοαποβλήτων (που βρίσκονται μέσα σε σακούλες) στον ξηραντήρα που λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος. Για την εργασία αυτή ο εργαζόμενος έφερε τα απαραίτητα ήδη προστασίας (μάσκα, φόρμα, γάντια εργασίας κλπ). Τι διαφοροποιεί τον εν λόγω εργαζόμενο, όσον αφορά τις αναφερόμενες άθλιες συνθήκες εργασίας, από τους δεκάδες μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων; Ειδικά όταν για τους τελευταίους ειδικά ο Δήμος Χαλανδρίου έχει προκηρύξει 127 θέσεις μόνιμης εργασίας, εκτιμώντας την προσφορά τους στην καθαριότητα της πόλης;

Για να τελειώνουμε. 
Στη διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, από το 2014, βρίσκεται μία ομάδα ανθρώπων που δεν εντάσσεται, ούτε εξαρτάται από κανένα πολιτικό κόμμα. Που δεν συναλλάσσεται και δεν υποτάσσεται στα πολυποίκιλα συμφέροντα που καθόριζαν την πορεία της πόλης τα προηγούμενα χρόνια. Που αρνείται τη συνδιαλλαγή με τα πολιτικά κόμματα αλλά και με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία οποιασδήποτε προέλευσης. Που πιστεύει στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών αλλά ταυτόχρονα πιστεύει στην αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση όσων την υπηρετούν, στην αναγκαιότητα ο δημόσιος τομέας να είναι πραγματικά υπηρέτης όσων τον πληρώνουν από το υστέρημά τους.
Από αυτές τις αρχές η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να υποχωρήσει . Όσο και αν το επιθυμούν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ και όχι μόνο.

Το γραφείο τύπου του δήμου Χαλανδρίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)