to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 11.11.2015

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

Για συμμορία παραπέμπονται 26 μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά

Για συμμορία και όχι για εγκληματική οργάνωση παραπέμπονται 26 κατηγορούμενοι για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά, την δεύτερη σημαντική δικαστική υπόθεση που αφορά διώξεις μελών του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.


H δίωξη αυτή έχει να κάνει με την  κινητοποίηση  κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στο βουνό στις 12 Μαϊου του 2013 την στιγμή που η εταιρεία πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες στο βουνό. Η διαμαρτυρία αυτή αντιμετωπίστηκε από καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων και υπήρξε και η αφορμή για την δημιουργία της δικογραφίας (4.700 σελίδων), εμβληματικής για το πώς το κράτος έστησε μια επιχείρηση φρονηματικών διώξεων εναντίον μελών του κινήματος το οποίο είχε βαφτίσει «εγκληματική οργάνωση».

Όσον αφορά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος το συμβούλιο πλημμελειοδικών Χαλκιδικής δεν υιοθέτησε το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης για τη  παραπομπή των κατηγορούμενων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει ομάδα που είχε εσωτερική διάρθρωση αλλά μια συμμορία που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 187.

Για τον λόγο αυτό απήλλαξε τρεις κατηγορούμενους από τους 29 (ο ένας ότι διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση και άλλοι δύο ότι είχαν ενταχθεί). Θεωρεί όμως ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στα επεισόδια στις διάφορες αξιόποινες πράξεις που φέρεται να  είχαν τελεστεί στην περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαϊου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού. Στις έκνομες ενέργειες περιλαμβάνεται και ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας κ.α.

Στο βούλευμα οι κατηγορούμενοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: όσα άτομα δεν ήταν στον Λάκκο Καρατζά δεν κατηγορούνται για όσα έγιναν στο βουνό εκείνη την ημέρα. Όσα άτομα δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής δε κατηγορούνται για ό,τι συνέβη στην περιοχή εκτός των γεγονότων που φέρεται ότι τελέστηκαν στην κινητοποίηση της 12 Μαϊου του 2013.

Μεταξύ των κατηγοριών που αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα: σύσταση συμμορίας με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής, προμήθειας και κατασκευής εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος από για άνθρωπο, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος, κατοχή-προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.α.

To θετικό του παραπεμπτικού βουλεύματος είναι ότι δεν δέχεται την εισαγγελική πρόταση για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στην περιοχή. Παρ`όλα αυτά όμως χωρίς να προσωποποιούνται οι κατηγορίες με στοιχεία παραπέμπονται με διαφορετικές ομαδοποιήσεις και βασικό κριτήριο ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται συμμορία

«Παραμένει ο φρονηματικός χαρακτήρας της δίωξης» σημειώνει ο Γ. Κυρίτσης, δικηγόρος των κατοίκων, καθώς όπως εξηγεί, «από το υλικό της δικογραφίας και των αναφορών που γίνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν τεκμηριώνεται με αντικειμενικό τρόπο η συμμετοχή των κατηγορουμένων στις έκνομες ενέργειες και το μόνο στοιχείο που το βούλευμα επικαλείται είναι οι συζητήσεις των κατοίκων της περιοχής για την θέση τους πάνω στο ζήτημα της εξόρυξης μέσα από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών»

«Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν συμμορία», συνεχίζει ο Γ. Κυρίτσης «τα μέλη ενός κινήματος που στέρεη πεποίθηση τους εδώ και χρόνια είναι η αντίθεση στην καταστροφική επένδυση χρυσού. Το μόνο στοιχείο που ενώνει τους κατηγορούμενους είναι η συμμετοχή τους σε μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις»

Να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη μέρα περισσότερα από 700 άτομα διαδήλωσαν στην περιοχή Λάκκος Καρατζά για τις παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός.

Οι δικηγόροι μελετούν το βούλευμα προκειμένου να καταλήγουν στις επόμενες κινήσεις τους.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται ότι μαζί με την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος συμπωματικά έχουμε και τον προσδιορισμό της δίκης για την υπόθεση του εργοταξίου των Σκουριών (εκεί βασική κατηγορία παραμένει η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση) για τις 9 Ιουνίου.

Σταυρούλα Πουλημένη

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)