to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:47 | 26.03.2019

Πολιτισμός

Για πρώτη φορά στο φως: Σήμερα το συνέδριο για τις αρχειακές συλλογές του υπουργείου Εσωτερικών

Στο συνέδριο, σήμερα, Τρίτη 26 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα «Οι αρχειακές συλλογές του υπουργείου Εσωτερικών και η σημασία τους για την έρευνα», καθηγητές, αρχειονόμοι και διοικητικοί διαφορετικών φορέων παρουσιάζουν και αναλύουν πρωτογενές αρχειακό υλικό, που βρισκόταν διάσπαρτο σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου.


Για πρώτη φορά έρχονται στο φως αρχειακές συλλογές που τεκμηριώνουν την ιστορική διαδρομή του υπουργείου Εσωτερικών και αναδεικνύουν ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους. Σε συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, 26 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα «Οι αρχειακές συλλογές του υπουργείου Εσωτερικών και η σημασία τους για την έρευνα», καθηγητές, αρχειονόμοι και διοικητικοί διαφορετικών φορέων παρουσιάζουν και αναλύουν πρωτογενές αρχειακό υλικό, που βρισκόταν διάσπαρτο σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

 
Η προσπάθεια εντοπισμού του και η καταγραφή των δεδομένων ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και υποστηρίχθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Ακολούθησε η θεσμική εξασφάλιση και ένταξή τους στη Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιοποίησή τους, με στόχο να γίνουν προσβάσιμα όχι μόνο στην ερευνητική κοινότητα αλλά και σε όλους τους πολίτες.
 
 
 
Επίσης, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι συλλογές του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και ο τρόπος διαχείρισης και αξιοποίησής τους. Ως παράδειγμα, θα παρουσιαστεί το αρχειακό υλικό από την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974) που έχει το Τμήμα στη μέριμνά του.
 
 
 
Τέλος, από την Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους θα παρουσιαστούν τα αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών της περιόδου 1833-1916 και της Διεύθυνσης Εσωτερικών της Ύπατης Αρμοστείας Σμύρνης (1919-1922). Μέσα από το υλικό των παραπάνω αρχείων αναδεικνύονται οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης από το ελληνικό κράτος, η εισαγωγή διοικητικών θεσμών, τα πρώτα βήματα της κοινοβουλευτικής εμπειρίας της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και η ανταπόκριση στις διοικητικές προκλήσεις που αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος με την εδαφική επέκτασή του στις αρχές του 20ού αιώνα.
 
 
 
Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)