to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 10.03.2016

Πολιτική

Για το προσφυγικό: Συνάντηση δημάρχων με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμ. Κυπριανίδου

Η Αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου συγκάλεσε, την Τετάρτη 9 Μάρτη το απόγευμα, σύσκεψη δημοτικών αρχών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών με θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.


Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, Δάφνης-Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι Ζωγράφου Σταύρος Αρμπιλιάς και Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Στην εισηγητική της τοποθέτηση η Αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου ανέφερε:

Η ενεργοποίηση των φορέων της αυτοδιοίκησης είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμε-τώπιση της προσφυγικής κρίσης. Εξάλλου, η κλίμακα και η συνθετότητα των προβλημάτων του προσφυγικού ζητήματος απαιτούν την συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ όλων των επιπέδων του κράτους και της κοινωνίας. Με καλύτερη πληροφόρηση συνεργασίες και συντονισμό, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, όπως επιβάλει το δίκαιο και μας δείχνει η στάση του ελληνικού λαού. 

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

- υπήρξε ανταλλαγή εμπειρίας για τις μέχρι σήμερα δημόσιες πρωτοβουλίες των Δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό ζήτημα

- παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιούνται με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, ιδιαίτερα των δράσεων διακίνησης αγαθών που προορίζονται για κάλυψη βιοτικών αναγκών των προσφύγων καθώς και της ενεργοποίησης δομών αλληλεγγύης και εθελοντισμού

- διερευνήθηκαν τρόποι βελτιστοποίησης των παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στα πλαίσια ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, από δημόσιους και κοινωνικούς φορείς στην περιφερειακή Ενότητα.

Στη σύσκεψη αναλύθηκε επίσης η σημερινή κατάσταση όσον αφορά την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων στη χώρα μας -  ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής και οι ανάγκες υποδοχής, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης  και βασικών υπηρεσιών που παρουσιάζονται. Συζητήθηκαν επίσης οι αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αυτοδιοίκηση και τις διαδικασίες ανάθεσης επειγόντων έργων, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαδικασίες υποδοχής και ένταξης προσφύγων.

Συμφωνήθηκε  ότι η συντονισμένη και συστηματική συνεργασία Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων είναι το κλειδί ώστε να αντιμετωπίζονται συντεταγμένα τα προβλήματα που θα ανακύπτουν.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)