to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 28.09.2019

Πολιτική

«Για ποιον λόγο αποφασίστηκε η αλλαγή υπέρ της Τουρκίας στο προσφυγικό;»

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τις πληροφορίες σχετικά με αλλαγές υπέρ της Τουρκικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό


Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, τις πληροφορίες για τις αλλαγές υπέρ της Τουρκικής Κυβέρνησης στη συμφωνία με την Ε.Ε για το προσφυγικό.

Στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας “Handelsblatt”, σύμφωνα με το οποίο περίπου 1,7 δισ. ευρώ από την δεύτερη δόση των 3 δισ. που εκταμιεύει η Ε.Ε για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, θα περάσουν, πλέον, απευθείας στον έλεγχο της Τουρκικής κυβέρνησης και όχι σε αυτόν των ξένων οργανώσεων βοήθειας της Ε.Ε και του ΟΗΕ, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ζητά να μάθει «για ποιο λόγο αποφασίστηκε αυτή η αλλαγή του πλαισίου που ορίζει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στον τρόπο καταβολής της 2ης δόσης» και ρωτά την Κομισιόν «με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη συνέχιση της δραστηριότητας των οργανώσεων της ΕΕ και του ΟΗΕ» αλλά και «πώς σκοπεύει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα που θα έχει η αύξηση της απευθείας χρηματοδότησης στην Τουρκική κυβέρνηση, στις συνθήκες διαβίωσης και διαμονής των προσφύγων και μεταναστών».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Δημοσίευμα της εφημερίδας “Handelsblatt”1 επικαλούμενο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι περίπου 1,7 δισ. ευρώ από την δεύτερη δόση των 3 δισεκατομμυρίων που εκταμιεύει η ΕΕ για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, θα περάσουν, πλέον, απευθείας στον έλεγχο της Τουρκικής κυβέρνησης και όχι σε αυτόν των ξένων οργανώσεων βοήθειας, όπως συνέβαινε ως τώρα.
Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι εκτός από τις οργανώσεις του ΟΗΕ που θα μείνουν χωρίς πόρους -καθώς οι νέες προκηρύξεις της ΕΕ για την ανάληψη έργων θέτουν ως ανώτατο όριο των διοικητικών δαπανών το 4%- εκτός προγραμμάτων θα μείνουν, επίσης, οργανώσεις όπως η Unicef και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, στις οποίες το ανάλογο κόστος διοικητικών δαπανών, σύμφωνα με το καταστατικό τους, ανέρχεται στο 6-7%. 
Ερωτάται η Κομισιόν:
- Αληθεύει το δημοσίευμα και αν ναι, για ποιο λόγο αποφασίστηκε αυτή η αλλαγή του  πλαισίου που ορίζει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στον τρόπο καταβολής της 2ης δόσης ;
- Eξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη συνέχιση δραστηριότητας των οργανώσεων της ΕΕ και του ΟΗΕ κι αν ναι, με ποιον τρόπο;
- Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αξιολογήσει τα αποτελέσματα που θα έχει η αύξηση της απευθείας χρηματοδότησης στην Τουρκική κυβέρνηση, στις συνθήκες διαβίωσης και διαμονής των προσφύγων και μεταναστών;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)