to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για ποια Υγεία θα ψηφίσουμε στις 25 Ιουνίου;

Τα κενά και η κατάρρευση του ΕΣΥ δεν είναι αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι σχέδιο. Από τα κενά αυτά θα τρυπώσουν οι ιδιώτες της Υγείας στο σύστημα. Και αυτό θα είναι το τέλος της δημόσιας, δωρεάν, καθολικής περίθαλψης στη χώρα μας.


Φωτογραφία από μεταφορά ασθενούς στην Ικαρία με αγροτικό ελλείψει ασθενοφόρου, το περασμένο καλοκαίρι.

Στην Κω την περασμένη Κυριακή μια γυναίκα πέθανε σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, στα χέρια ενός ορθοδοντικού. Και αυτό γιατί σε ένα νησί που δέχεται ήδη μεγάλο αριθμό τουριστών δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο. Μια μέρα μετά στη Νέα Μάκρη μια έγκυος γυναίκα πέθανε γιατί το ασθενοφόρο καθυστέρησε 5 ώρες.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι τα μόνα που δείχνουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια Υγεία στη χώρα μας. Τα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι υποστελεχωμένα, με βασικές ειδικότητες να απουσιάζουν. Οι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Νέοι γιατροί και νοσηλευτές δεν εμφανίζονται γιατί οι αποδοχές είναι εξαιρετικά χαμηλές και -ειδικά στις τουριστικές περιοχές- το κόστος διαβίωσης δυσβάστακτο. Το υπουργείο προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση μετακινώντας γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και στην ουσία μετατοπίζοντας το πρόβλημα, αντί να το λύνει. Και τα θλιβερά περιστατικά όπου άνθρωποι πέθαναν στον δρόμο προς ένα μακρινό νοσοκομείο επειδή το κοντινό δεν είχε τη δυνατότητα να τους περιθάλψει όλο και πληθαίνουν. Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής τα ράντζα έχουν επανέλθει και οι καταστάσεις στις εφημερίες είναι χαοτικές, παρά τις πρόσφατες διακηρύξεις του Πλεύρη ότι θα έλυνε το θέμα με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. Οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία Παίδων μόνο πανικό και οργή προκαλούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που την περίοδο 2015-2019 κράτησε όρθια τη δημόσια Υγεία, έκανε καθολική την περίθαλψη και επέβαλε τη διαφάνεια στις προμήθειες και στις λίστες αναμονής, έχει τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη και την αναβάθμιση των νοσοκομείων όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη, ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού σε αξιοπρεπές επίπεδο, καθώς και την κάλυψη των κενών θέσεων ώστε να ξαναγίνουν λειτουργικά τα νοσοκομεία της χώρας. Πράγματα αυτονόητα. Τι απαντάει η Νέα Δημοκρατία; Το πρόγραμμά σας κάνει 83 δισ., θα οδηγήσετε τη χώρα στη χρεοκοπία και θα φορολογήσετε τη μεσαία τάξη, φωνάζει. Μέχρι εκεί. Ωστόσο η Ν.Δ. γνωρίζει ότι η άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στα πλευρά της και ένας πολύ καλός λόγος για να την καταψηφίσει ο κόσμος. «Προτεραιότητά μου είναι η αναμόρφωση του ΕΣΥ» δηλώνει ο Μητσοτάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί, από τα καφενεία της Θάσου μέχρι τα πλατό του Λιάγκα. Είναι μια βασική αρχή της δημαγωγίας αυτό: Όταν αναγνωρίζεις ένα πρόβλημα, οι πολίτες το εκτιμούν, γιατί νομίζουν ότι σκοπεύεις και να το λύσεις. Και έτσι τους διαφεύγει το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης σταματάει εκεί και αποφεύγει να αρθρώσει έστω και μισή κουβέντα παραπάνω.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι πολίτες είναι ότι τα κενά και η κατάρρευση του ΕΣΥ δεν είναι αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης. Είναι σχέδιο. Από τα κενά αυτά θα τρυπώσουν οι ιδιώτες της Υγείας στο σύστημα. Το ΕΣΥ θα κληθεί να αγοράσει τις υπηρεσίες τους. Έτσι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι ιδιώτες θα έχουν θησαυρίσει και το ΕΣΥ θα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Όσο ξοδεύει για να αγοράσει ιδιωτικές υπηρεσίες, τόσο θα δυσκολεύεται να παρέχει υπηρεσίες το ίδιο. Και αυτό θα είναι το τέλος της δημόσιας, δωρεάν, καθολικής περίθαλψης. Αυτή είναι η «αναμόρφωση του ΕΣΥ» για την οποία μιλάει ο Μητσοτάκης.

Ας ξέρουν, λοιπόν, οι πολίτες σε ποιο μοντέλο Υγείας δίνουν την ψήφο τους. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)