to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 11.06.2013

Οικονομία

Για «πιλοτική» μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εκλιπαρεί την Τρόικα η κυβέρνηση

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η ελληνική πλευρά παρουσίασε χθες στην τρόικα το σχέδιο για την πιλοτική, άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 1ης Ιουλίου, καταρχήν για έξι μήνες, με τους πιστωτές να ζητούν επιπλέον εξειδικευμένα στοιχεία ώστε να αποφασίσουν εάν θα το εγκρίνουν ή όχι.


Αντιγράφουμε το σχετικό απόσπασμα ρεπορτάζ από την Ημερησία:

«Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του μέτρου» σημείωνε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας πως τελικά η Αθήνα έθεσε θέμα πιλοτικής εφαρμογής, στη φάση αυτή, με δεδομένες τις ενστάσεις που διατύπωσαν πρόσφατα, ΔΝΤ και Κομισιόν αμφισβητώντας την ύπαρξη επαρκών δημοσιονομικών περιθωρίων για οριστική μείωση του ΦΠΑ, τώρα. «Έχουμε περίπου ολοκληρώσει την αξιολόγηση μαζί τους, ζήτησαν ακόμη λίγα στοιχεία, που τους δώσαμε σήμερα, για ένα συγκεκριμένο κομμάτι που θέλουν να αποτιμήσουν σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου στο παρελθόν, για τα ξενοδοχεία», είπε το ίδιο στέλεχος. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα, καθώς είχαν προβλεφθεί επιπλέον έσοδα 800 εκατ. ευρώ και στα ταμεία του Δημοσίου, «ήλθαν» τελικά μόλις 160 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» εντείνοντας το ούτως ή άλλως οξύτατο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το σχέδιο για την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ προβλέπει απώλεια εσόδων 80 εκατ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει πως αυτή θα αντισταθμιστεί με την αύξηση της κατανάλωσης, του τζίρου των επιχειρήσεων και τελικά και των φορολογικών εσόδων. Εάν τελικά η μείωση δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μετά το πέρας του εξαμήνου, θα γίνει επαναξιολόγηση και, εάν απαιτηθεί, ο συντελεστής θα επανέλθει στο 23%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)