to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 27.06.2014

Κοινωνία

Για πέμπτη μέρα σε απεργία πείνας χιλιάδες κρατούμενοι - «Σιγή ιχθύος» από το υπ. Δικαιοσύνης (ενημέρωση)

Ενώ η απεργία πείνας κρατουμένων βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα, με τον αριθμό όσων συμμετέχουν να ανέρχεται πλέον στους 4.500, το υπουργείο βιάζεται να …τελειώνει με το νομοσχέδιο


Παρασκευή 27/6

Ενημέρωση 22:00

Χάρτης των σαββατιάτικων κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στους φυλακισμένους απεργούς πείνας και ενάντια στις φυλακές τύπου Γ' (jodigraphics.net)

Βραδινή στάση στις φυλακές ΚορυδαλλούΑντιδρώντας στην προκλητική απόφαση των δεσμοφυλάκων να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας, τις ώρες των πρωινών και απογευματινών επισκεπτηρίων, στερώντας με αυτό τον τρόπο την επαφή των κρατουμένων με τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή (απεργία πείνας), οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού αποφάσισαν από το βραδινό κλείσιμο στις 9 να κρατήσουν ανοιχτές τις πτέρυγες κατά μια ώρα.

---------------------

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε να συζητηθεί σε μία μόνο συνεδρίαση, την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου (αν χρειαστεί, όπως είπαν, θα βάλουν άλλη μία συνεδρίαση τη μεθεπόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου), το νομοσχέδιο που περιορίζει τα δικαιώματα και καταδικάζει σε απομόνωση μεγάλο αριθμό κρατουμένων στις φυλακές τύπου Γ.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, την Τρίτη θα γραφεί η έκθεση της Επιτροπής και σε δυο ημέρες πηγαίνει στην ολομέλεια του Α' Θερινού Τμήματος για ψήφιση σε μία μόνο συνεδρίαση.


Στο μεταξύ, σήμερα γονείς και φίλοι των κρατουμένων απεργών πείνας έχουν αποφασίσει συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 11:00 π.μ. με στόχο να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου (πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών). 

Σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με τις φυλακές “υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ'), τις οποίες προωθεί με νομοσχέδιό του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καλεί την Τρίτη 1/7 και ώρα 18.30 στο Ξενοδοχείο "Τιτάνια", η ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα Τμήματα Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (αναλυτικά η πρόσκληση).

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη στους κρατούμενους απεργούς πείνας – Όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας 

"Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αλληλέγγυοι/ες στους κρατούμενους απεργούς πείνας. Η αλληλεγγύη μας και ο αγώνας ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό θα τους τσακίσει", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 12.00, στο Μοναστηράκι.

Συλλογή υπογραφών ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας  

---------------------------------------

Κινητοποιήσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων - Καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες των φυλακών

Σε νέα στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 8:00 – 11:00 και 16:00- 19:00 καταγγέλλοντας την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κρατουμένους. Οι κινητοποιήσεις τους είναι επαναλαμβανόμενες και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

-----------------

Το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών

Πέμπτη, 26/6

Πάνω από 4.500 κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας σε 15 φυλακές όλης της χώρας, με τον αριθμό των απεργών κρατούμενων να αυξάνεται στις φυλακές που ήδη συμμετέχουν στην απεργία, καθώς και με την συμμετοχή και άλλων φυλακών. Την ίδια ώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης τηρεί σιγή ιχθύος και προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα. 

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων "σε πολλές φυλακές οι κρατούμενοι καταγγέλουν πως δεν υπάρχουν γιατροί ώστε να εξετάζονται οι απεργοί κρατούμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους. Να επισημάνουμε πως για ένα μεγάλο κομμάτι κρατουμένων οι οποίοι είναι άποροι, δηλαδή σιτίζονται αποκλειστικά από το συσσίτιο της φυλακής, η αποχή συσσιτίου που ξεκίνησε από την προηγούμενη βδομάδα ισοδυναμεί με απεργία πείνας.

Στις φυλακές Ναυπλίου, κρατούμενοι κατήγγειλαν πως, με την έναρξη της απεργίας πείνας, μετήχθησαν στο κλειστό τμήμα των αγροτικών φυλακών Τίρυνθας, χωρίς την δική τους συγκατάθεση".

Περισσότερα προβλήματα για τους απεργούς πείνας από την στάση εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων

"Ενώ ο αγώνας των κρατουμένων συνεχίζεται δυναμικά, έρχεται να προστεθεί η στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από την Παρασκευή 27/06 μέχρι την Πέμπτη 3/07 τις ώρες των επισκεπτηρίων, με αποτέλεσμα οι απεργοί πείνας κρατούμενοι να μην έχουν την δυνατότητα επισκεπτηρίου από συγγενείς, δικηγόρους, αλλά και εθελοντές γιατρούς από έξω", τονίζει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. "Η στάση εργασίας θα εμποδίσει την απρόσκοπτη εθελοντική ιατρική υποστήριξη όλο το 24ωρο που ζητά η Δράση ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο και γονείς κρατουμένων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επερχόμενη κρίση υγείας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις αναμενόμενες συνέπειες όταν ένας τόσο μεγάλος πληθυσμός κάνει απεργία πείνας μέσα στις φυλακές, όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτες ακόμη και την περίοδο μη έκτακτων συνθηκών".

Αδιαφορεί το υπουργείο

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλει την αδιάφορη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και καλεί όλους και όλες να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των κρατουμένων. "Καλούμε το Υπουργείο να συναντηθεί με την Επιτροπή Αγώνα Φυλακών, ώστε να ενημερωθεί από τους κρατούμενους για την άποψή τους για το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τις φυλακές - τάφους, καθώς και για τα αιτήματα των απεργών πείνας. Υπενθυμίζουμε τη στήριξή μας στην πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας που έχει καλέσει η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών/Αντιεξουσιαστών Ενάντια στις Ειδικές Συνθήκες κράτησης αυτό το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι".

Τετάρτη, 25/6

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκε σήμερα τις φυλακές Κορυδαλλού κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών. Ενημερώθηκε από την Διευθύντρια των Φυλακών και είχε συνάντηση με ευρεία αντιπροσωπεία των κρατουμένων που έχουν από ημερών ξεκινήσει απεργία πείνας λόγω του προωθούμενου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοσχεδίου για τη δημιουργία φυλακών «Τύπου Γ». Όπως ενημερώθηκε, ήδη 1.300 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ περίπου 4.000 είναι οι κρατούμενοι-απεργοί πείνας στις φυλακές όλης της χώρας. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι απολύτως ελλιπής έως ανύπαρκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η παρακολούθηση της υγείας των κρατουμένων-απεργών πείνας επαφίεται στους ίδιους, επικουρούμενους από τον εκάστοτε παρόντα σωφρονιστικό υπάλληλο που, όμως, δεν έχει ιατρικές γνώσεις.

 

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης επισημαίνει:

«Από τη Δευτέρα 23 Ιούνη, σε όλες τις φυλακές της χώρας, πάνω από 4.000 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας. Ζητούν να αποσυρθεί αμέσως το φασιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές τύπου Γ΄, αυτή την ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο μόνο την απομόνωση των “επικίνδυνων” κρατουμένων, τη φίμωση των πολιτικών κρατουμένων, τη συστηματική σωματική και πνευματική τους εξόντωση μέσα στα ειδικά κελιά, σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα.

Στόχο έχει επιπλέον, την “επικίνδυνη” για την εξουσία κοινωνική διαμαρτυρία. Σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα φόβητρο για την αγωνιζόμενη κοινωνία, που θα στέλνει ένα καθαρό τρομομήνυμα. Όποιον τολμά να αντιστέκεται τον περιμένει ένα κολαστήριο που όταν μπαίνει “θα αφήνει έξω κάθε ελπίδα”.

Εμείς καλούμε όλους και όλες να ενώσουμε τη φωνή, τον αγώνα, την αλληλεγγύη μας. Να δώσουμε όνομα στην ελπίδα, να ορθώσουμε ανάχωμα σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους εξόντωσης, σε αυτούς που θέλουν να κάνουν την κοινωνία ολόκληρη μια φυλακή.

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Όλοι-ες στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης – Αθήνα, Σάββατο 28 Ιουνίου, 12μ., Μοναστηράκι»

* * *

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου από σκηνής: Να μην τους αφήσουμε να φτιάξουν τέτοιες φυλακές

-------------------------

Διαβάστε σχετικά: Φυλακές τύπου Γ’: Από το σωφρονισμό στην εξουδετέρωση και την εκδίκηση - της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φυλακές τύπου Γ: Εξοντώνοντας τον εσωτερικό εχθρό - Αλέκα Ζορμπαλά, , Φυλακές υψίστης ασφαλείας: το δίκαιο της ωμότητας - της Τασίας Χριστοδουλοπούλου

-------------------------

Ενημέρωση, Τρίτη 24/6:

Τρίτη βράδυ: Διαμαρτυρία κοντά στο σπίτι του Α. Σαμαρά ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας 

3.860 κρατούμενοι σε όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας συμμετέχουν από χθες στην απεργία πείνας με αίτημα, μεταξύ άλλων, να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις «Φυλακές Τύπου Γ'», κλειστά κολαστήρια εγκλεισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων, το μεσημέρι της Τρίτης, στην απεργία πείνας συμμετέχουν: 1.300 κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό, 550 από την Πάτρα, 120 από την Κέρκυρα, 100 από τoν Αυλώνα, 400 από τα Γρεβενά, 240 από Δομοκό, 300 από Λάρισα, 200 από Άμφισσα, 50 από Ναύπλιο, 280 από Χανιά, 120 από Τρίκαλα, 80 από Σέρρες και 120 Μαλανδρίνο. Τις επόμενες ώρες θα κατέβουν σε απεργία πείνας και οι γυναίκες κρατούμενες από τις φυλακές Θήβας και Κορυδαλλού 

Σιγή ιχθύος από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Όπως προσθέτει η Πρωτοβουλία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη συνήθη τακτική του, τηρεί σιγή ιχθύος για τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, όμως η φωνή τους ξεπερνάει τα κάγκελα και τα τείχη των φυλακών. Σε λίγες μέρες το νομοσχέδιο έκτρωμα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, και ουδείς από τους πολιτικούς ιθύνοντες δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των κρατουμένων, αυτών που θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν στις φυλακές-ταφόπλακα. 

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων και για μια ακόμα φορά δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στους απεργούς πείνας με όλες της τις δυνάμεις».

Τα αιτήματα

Τη Δευτέρα, 23 Ιουνίου, ύστερα από τριήμερη αποχή συσσιτίου, χιλιάδες κρατούμενοι ξεκινούν απεργία πείνας διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ, το οποίο καταργεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο το δικαίωμα των κρατουμένων στην υφ’ όρον απόλυση, την άδεια, τον ευεργετικό υπολογισμό της έκτισης ποινής (μεροκάματα, εκπαιδευτικά προγράμματα), ενώ θέτει αυστηρούς περιορισμούς στην επικοινωνία (επισκεπτήρια, τηλεφωνική επικοινωνία, αλληλογραφία).

Οι φυλακές τύπου Γ: Από τον σωφρονισμό στην απόλυτη εξουδετέρωση

Ειδικά κελιά για "ειδικούς" κρατούμενους, πιο αυστηρές συνθήκες κράτησης, ξεχωριστές φυλακές και απαγόρευση αδειών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης που εγκαινιάζει μια νέα περίοδο καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων: Καλώς ήρθατε στις φυλακές τύπου Γ.

Όπως προβλέπεται, στις φυλακές τύπου Γ θα καταλήγουν υπόδικοι και κατάδικοι για σοβαρά εγκλήματα "όπως όσοι διώκονται από τον αντιτρομοκρατικό νόμο (!)". Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι δεν θα παίρνουν άδειες κατά τη διάρκεια της κράτησης, ενώ οι μεταγωγές και όποιες μετακινήσεις θα γίνονται με την ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., με το Σώμα να αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο. Συγκεκριμένα, θα φρουρεί εξωτερικά τις φυλακές, ενώ στα νέα της καθήκοντα είναι και ενέργειες εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Πλέον, οι φυλακές θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην τύπου Α θα  όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια, στην τύπου Β υπόδικοι αλλά και κατάδικοι με «μεσαίας» ποινικής αξιολόγησης παραβατική συμπεριφορά, κακουργήματα που επισύρουν καθείρξεις όχι όμως ισόβια. Και στις φυλακές τύπου Γ θα πηγαίνουν όσοι χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να κάνει τη σχετική αξιολόγηση.

Από το Α έως το Γ αλλάζει, φυσικά, και η διαδικασία χορήγησης αδειών με αποτέλεσμα στην φυλακή τύπου Γ να υπάρχει πιθανότητα οι άδειες να μην χορηγούνται καν. 

 

Τα αιτήματα των κρατουμένων αναλυτικά

Εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι κρατούμενοι διεκδικούν μια σειρά -αυτονόητων- δικαιωμάτων τους, όπως:

·          την εφαρμογή του ευεργετήματος της άδειας και της υφ’ όρον απόλυσης με αντικειμενικά κριτήρια για όλους (στο 1/5 της ποινής για την άδεια και στα 3/5 της ποινής για την αναστολή), και την κατάργηση του επαίσχυντου κριτηρίου της «μαντεψιάς» του Συμβουλίου της Φυλακής, για το αν ο κρατούμενος θα κάνει «καλή χρήση της αδείας».

·          Την επανεκδίκαση των υποθέσεων για ναρκωτικά, σύμφωνα με το νόμο του 2013, ο οποίος έχει ήδη μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους ισοβίτες, αφού σύμφωνα με το νόμο του 2006, ακόμα και οι χρήστες ουσιών καταδικάζονται για μικροποσότητα σε ισόβια.

·          Την εφαρμογή των συζυγικών επισκέψεων

·          Την κατάργηση της κατηγορίας των «φιλοξενούμενων κρατούμενων», που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο. Οι μετανάστες κρατούμενοι, αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους, δεν αφήνονται ελεύθεροι καθώς εκκρεμεί η απέλασή τους, κι έτσι κρατούνται ως «φιλοξενούμενοι», με αποτέλεσμα να στερούνται όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων (άδειες, αναστολή κ.λπ.).

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων, οι οποίοι αναγκάζονται για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιήσουν το μόνο μέσο πάλης που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Έτσι, ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, Πάτρας, Κέρκυρας, Μαλανδρίνου, Δομοκού, Γρεβενών, Λάρισας, Διαβατών, Νιγρίτας Σερρών, Αλικαρνασσού, Τρικάλων και Ναυπλίου, χιλιάδες κρατούμενοι ξεκινούν απεργία πείνας απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

 Το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι θα πραγματοποιηθεί πορεία πορεία αλληλεγγύης που διοργανώνει η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών/Αντιεξουσιαστών Ενάντια στις Ειδικές Συνθήκες Κράτησης.

* * *

Ευρύτερα για το ζήτημα της φυλάκισης, του σωφρονισμού:  Από τον Φίλιπ Ντικ μέχρι τις ανοιχτές φυλακές: Μια νέα δυστοπία για τις κοινωνίες μας;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)