to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 30.07.2015

Κοινωνία

«Για παραδειγματισμό»: Τέσσερις απολύσεις από εργολάβο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε τέσσερις απολύσεις εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης προχώρησε ο εργολάβος, παρά την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου να μην υπογράψει τις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις.


Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «επέμβαση» του εργολάβου στα εργασιακά ζητήματα στο σύνολο των εργαζομένων καθώς ήδη οι εργαζόμενοι στο τεχνικό τμήμα είναι σε διαθεσιμότητα και οι συνάδελφοί τους στο αρχαιολογικό είναι σε εκ νέου πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας.

Σχολιάζοντας την τελευταία αυτή εξέλιξη στο «σήριαλ» μετρό Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων κάνει λόγο για «κατάφορη παραβίαση κάθε νομιμότητας και έννοιας εργατικού δικαίου». Κι αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζει, οι εν λόγω απολύσεις έγιναν για «παραδειγματισμό», διότι οι εργαζόμενοι  «δεν συνεμορφώθην» στις εντολές της κοινοπραξίας στις αναγκαστικές άδειες και επειδή «είχαν το θράσος» να αναζητήσουν με νόμιμα μέσα την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών και του επιδόματος αδείας.

Σύμφωνα με το Σωματείο, όλα αυτά γίνονται από τον «εκνευρισμό» του αναδόχου, εν όψει της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την Αττικό Μετρό και το ΥΠΟΜΕΔΙ. Παράλληλα όμως, όπως προσθέτει το Σωματείο, μαρτυρά την «τόσο αλλοπρόσαλλη» στάση, αναφορικά με τις προθέσεις του εργολάβου ως προς το έργο. Μάλιστα, το Σωματείο των εργαζομένων θέτει μία σειρά ερωτημάτων: «Τελικά, την ευθύνη στη λήψη των αποφάσεων ποιος την έχει; Τα αλλεπάλληλα νομικά λάθη στις αποφάσεις, ποιος τα επιβάλει; Όλα τα παραπάνω δείχνουν την εικόνα μιας κοινοπραξίας, ικανής να εκτελέσει ένα τόσο μεγάλο έργο; Μήπως τελικά έχουν δίκιο όσοι μιλούσαν για επαναδημοπράτηση;».

Πλέον οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης αναμένουν τόσο από την Αττικό Μετρό, κύριο του έργου, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την εκτέλεση του έργου, όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς ΠΟΜΕΔΙ, Εργασίας και Πολιτισμού να παρέμβουν, να επιβάλουν τις αποφάσεις τους  και να ανακληθούν οι απολύσεις, οι οποίες μάλιστα έγιναν μία εβδομάδα αφού ο κ. Κατρούγκαλος απέρριψε το αίτημα του εργολάβου για ομαδικές απολύσεις. «Αν αυτό δεν αποτελεί προσβολή και παράκαμψη μίας υπουργικής απόφασης, τότε τι είναι;», διερωτώνται οι εργαζόμενοι.

Επίσης, δηλώνουν την πρόθεσή τους να καταφύγουν εκ νέου σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να ακυρωθούν τόσο οι απολύσεις όσο και οι «αυθαίρετες» μεταβολές των εργασιακών συνθηκών τους.

Τέλος, ζητούν να επικρατήσει «επιτέλους» η κοινή λογική σε αυτό το έργο και άμεσα να υπάρξει μία καθαρή λύση. Λύση η οποία, όπως επισημαίνουν, θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του έργου, «όποια και αν είναι αυτή», ακόμα και αν προϋποθέτει την αλλαγή αναδόχου, «κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει τις απολύσεις μας, πιθανόν όμως να σώζει την ίδια την πόλη, πολίτες της οποίες είμαστε και εμείς», όπως καταλήγουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Photo Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)