to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 11.04.2018

Κοινωνία

Για να παρακολουθεί τη σχολή του με «βραχιολάκι»: Σε απεργία πείνας και δίψας ο κρατούμενος Βασ. Δημάκης

Όπως ανακοίνωσε η Ηλέκτρα -Λήδα Κούτρα, πληρεξούσιος δικηγόρος του Δημάκη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε την προσφυγή του για επίσπευση έκδοσης Βουλεύματος έτσι ώστε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθήνας με "βραχιολάκι" γεωεντοπισμού


Στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται πλέον ο Βασίλης Δημάκης, ο κρατούμενος που ξεκίνησε απεργία πείνας στις 16/3 και απεργία δίψας πριν από περίπου μια εβδομάδα, έχοντας απώλεια σωματικού βάρους 18% ενώ ενδέχεται πλέον να υπάρχει κίνδυνος και για την ίδια του τη ζωή. Το αίτημά του δεν είναι άλλο από το να του επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του με φυσική παρουσία, φορώντας το «βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης»

Σήμερα, Τετάρτη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιάγια, σύμφωνα με ανάρτηση του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων, αλλά και της δικηγόρου του, απέρριψε επί της ουσίας την προσφυγή του Β. Δημάκη:

Ο Βασίλης Δημάκης -γεννηθείς το 1978, και έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στη φυλακή - κατάφερε να περάσει το περασμένο καλοκαίρι, με τεράστια προσπάθεια, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της φυλακής, στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.  

«Όλοι αναγνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για έναν ενήλικα να διατηρεί το κίνητρό του για μάθηση στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κράτηση. Όπως έχει καταγγείλει ο Δημάκης, εκπροσωπώντας τους κατ’ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές των Φυλακών Πατρών, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους κρατούμενους που επιχειρούν να δώσουν Πανελλήνιες, καθώς στις φυλακές δεν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών για όσους βρίσκονται στο Λύκειο. Χωρίς το κίνητρο του ευεργετικού υπολογισμού, χωρίς κατάλληλο χώρο, θέρμανση ή στοιχειώδη υποστήριξη, ο Δημάκης υπερέβαλε εαυτόν και κατάφερε να πετύχει το στόχο του. Αρίστευσε, περνώντας, το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεύτερος κατά σειρά μεταξύ των αποφοίτων όλων των εσπερινών λυκείων της χώρας, στο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο συλλογής υπογραφών για στήριξη του αιτήματος του Β. Δημάκη που έχουν ήδη υπογράψει περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι.

Μετά την επιτυχία του, ο Β. Δημάκης μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, από τις φυλακές Πατρών όπου εξέτιε την ποινή του. Εκεί όμως το Συμβούλιο της Φυλακής απέρριψε το αίτημά του να παρακολουθεί, με αυτοπρόσωπη παρουσία και φορώντας "βραχιολάκι" γεωεντοπισμού , τα μαθήματα της σχολής του, κρίνοντας πως αρκεί η εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Αυτή η απόρριψη ήταν που πυροδότησε την απόφασή του να ξεκινήσει απεργία πείνας και, την τελευταία εβδομάδα, δίψας:

«Θέλω να μοιραστώ την αποφασιστικότητά μου, αντίστοιχη αυτής με την οποίαν οπλίστηκα για να διακόψω κάθε σχέση με την παραβατικότητα και να βελτιωθώ ριζικά, να μην ξαναφάω, ούτε να ξαναπιώ ποτέ, αν η Πολιτεία μού αρνηθεί το επίδικο αυτονόητο δικαίωμά μου, το οποίο ξεπερνά την εκπαίδευση και αγγίζει την ίδια την καρδιά της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς μου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο ThePressProject.

Το αίτημα του Βασ. Δημάκη στηρίζουν, εκτός από τους υπογράφοντες τη δήλωση στήριξης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών/Φοιτητριών στο ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία» του τμ. Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Η απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη θέτει εκ νέου - με δραματικό τρόπο - το ζήτημα της ουσιαστικής άσκησης του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, τονίζει από την πλευρά της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημειώνοντας ότι η ίδια έχει παρέμβει επανειλημμένα με απόψεις και θέσεις για τα ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος.  

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ την ανακοίνωση του Bloco: Είναι πλέον ευθύνη της πολιτείας και όλων των αρμόδιων θεσμών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων

Τι λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε σημερινή του (Τετάρτη 11/4) ανακοίνωση, το υπουργείο υπογραμμίζει:

Οι οιμωγές από συγκεκριμένα πρόσωπα και ΜΜΕ για τον κρατούμενο είναι απολύτως υποκριτικές, καθώς είναι τα ίδια που δεν χάνουν ευκαιρία να ξιφουλκήσουν ενάντια σε κάθε φιλελεύθερο μέτρο στις φυλακές, κραδαίνοντας την ρομφαία του «νόμου» και της «τάξης». Αν δινόταν εκπαιδευτική άδεια αμέσως θα χτυπούσαν πρωτοσέλιδα για τις «18 ένοπλες ληστείες» του καταδίκου.

Η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής, που προεδρεύεται από εισαγγελικό λειτουργό. Σε δεύτερο βαθμό το αίτημα του κρατουμένου κρίνεται από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται τελειωτικά, με όλες τις εγγυήσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κανένα ρόλο στη διαδικασία, η οποία ξεκάθαρα ορίζεται στο Σωφρονιστικό Κώδικα και εφαρμόζεται ομοιόμορφα εδώ και χρόνια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απευθύνει προς όλους έκκληση υπευθυνότητας και δηλώνει την αποφασιστικότητά του να προασπίσει το αγαθό της ζωής, με όλους τους τρόπους. Οι όψιμοι υποστηρικτές «δικαιωμάτων» τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο νόμο ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Η ανακοίνωση της Τρίτης

Το υπ. Δικαιοσύνης, χθες Τρίτη 10/4, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, ανέφερε πώςς «σχετικά με το αίτημα εκπαιδευτικής άδειας του καταδίκου Β.Δ. για ληστείες και άλλα εγκλήματα», «ο κρατούμενος διευκολύνθηκε με κάθε μέσο και με μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να ολοκληρώσει το σχολείο, να δώσει εξετάσεις και να πετύχει την εισαγωγή του σε ΑΕΙ». Και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσθέτει: «Γι' αυτό μετήχθη στη φυλακή Κορυδαλλού ώστε να διευκολυνθεί στις σπουδές του και πράγματι του εξασφαλίστηκε, όπως και σε πολλούς ακόμα κρατουμένους, η δυνατότητα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια απερρίφθη από το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής, καθώς η φοίτησή του είναι δυνατή εξ' αποστάσεως, ενώ οι σπουδές στο συγκεκριμένο Τμήμα δεν απαιτούν φυσική παρουσία». 

Το υπ. Δικαιοσύνης σημείωνε ακόμα πως «απόδειξη αυτού αποτελεί η επιτυχία του στα μαθήματα του 1ου εξαμήνου. Η φοίτησή του, λοιπόν, είναι εξασφαλισμένη. Όμως, η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για προνομιακή μεταχείριση. Κατά τον νόμο, η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων δεν σημαίνει ότι ο κρατούμενος αυτοδικαίως δικαιούται εκπαιδευτική άδεια, καθώς συνεκτιμώνται πολλά επιπλέον στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι και η προσδοκία για καλή χρήση της άδειας». 

Να σημειωθεί πως το αίτημα του Β. Δημάκη έχει απορριφθεί τρεις φορές από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού, ενώ σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται η απάντηση του Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών Πειραιά για το θέμα.

Ο Βασ. Δημάκης, πάντως, απαντώντας στο χθεσινό (Τρίτη 10/4) δελτίο Τύπου του υπ. Δικαιοσύνης, το χαρακτηρίζει «εμφανέστατα εμπαθές», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «το ότι κατάφερα να μπω σε ΑΕΙ το χρωστάω στην προσήλωσή μου και στις ουμανίστριες καθηγήτριες και τους καθηγητές του ΓΕΛ Πατρών που εθελοντικά, ξοδεύοντας κόπο, χρόνο και χρήμα από την τσέπη τους ακόμα και για τις μετακινήσεις τους, κάλυπτοντας έτσι ως πολίτες την ανεπάρκειά σας, έρχονταν και μου παρείχαν γνώση την οποίαν απορροφούσα άπληστα. 

Στην ουσία εμείς οι κρατούμενοι μαζί με τις δασκάλες αυτές, περαιώσαμε την υποχρέωση της πολιτείας να παράσχει τη λεγόμενη και νομοθετικά κατοχυρωμένη "αντισταθμιστική εκπαίδευση" την οποία, λόγω ελλείψεως χρηματοδότησης, δεν είχαμε τη ευχέρεια να απολαύσουμε με μέριμνα του κράτους».

Ο Βασ. Δημάκης, απαντώντας επιπλέον στην αναφορά του υπ. Δικαιοσύνης στις ποινές που τον βαρύνουν, γράφει: «Όλοι οι κρατούμενοι είμαστε στη φυλακή για κάποιο λόγο. Σίγουρα η δική μου περίπτωση δεν είναι από τις βαρύτερες, κι αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εν ριπή οφθαλμού και εκ δικογράφων, ας μην εκτεθείτε περισσότερο επ’ αυτού... Η δε εκτίμηση της βαρύτητας του αδικήματος ουδέποτε αποτέλεσε λόγο απόρριψης εκπαιδευτικής άδειας –μήπως γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο Νόμο;», ενώ επαναλαμβάνει την απόφασή του για μέχρις εσχάτων συνέχιση της απεργίας πείνας και δίψας δηλώνοντας «ότι αρνούμαι πλέον τη μεταφορά μου σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και προκαλώ οποιονδήποτε να προσπαθήσει να με κρατήσει σε μια τέτοια ζωή με τη βία».
 
 

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση στο υπ. Δικαιοσύνης πραγματοποιεί ο Φοιτητικός Σύλλογος του Πολιτικού της Νομικής και αλληλέγγυοι στον Β. Δημάκη. 

Φωτογραφία του χρήστη Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων.

Το σχετικό κάλεσμα:

«Ο Β. Δημάκης, φοιτητής του Τμήματος ΠΕΔΔ και κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, διεκδικεί τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών που δικαιούται, προκειμένου να σπουδάσει στη σχολή που πέρασε. Ωστόσο, το δικαστικό σύστημα, παρότι ο Β.Δ. πληροί κάθε προϋπόθεση για να του χορηγηθούν οι εκπαιδευτικές άδειες, αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει τους νόμους τους οποίους το ίδιο θέσπισε.

»Ο φοιτητής βρίσκεται σε απεργίας πείνας από 14/3 και πλέον βρίσκεται στην 5η ημέρα απεργίας δίψας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για ένα κεκτημένο δικαίωμα, για μια ανάσα ελευθερίας. Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον αγώνα του και ως Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικού καλούμε σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη στις 6:00 μ.μ. 

Χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών τώρα

Ενάντια στην εκδικητική στάση της Δικαιοσύνης».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)