to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 26.07.2014

πηγή: mousikovagoni

Κοινωνία

Για να μην υπάρξει επόμενος

"Τα διόδια είναι θάνατος"


Ίσως για πρώτη φορά από την ένωση των επιμέρους δημοτικών κοινοτήτων ο κόσμος του Δήμου Ρήγα Φεραίου έδειξε πραγματικά ενωμένος με πάνω από χίλια άτομα που είχαν σπεύσει από όλα τα χωριά να κλείνουν συμβολικά για δύο ώρες (6-8) την θανατηφόρα παλιά εθνική οδό σήμερα το απόγευμα, στο σημείο όπου τα ξημερώματα της Τετάρτης τρεις νέοι άνθρωποι από το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα. "Κατάργηση των διοδίων που είναι θάνατος", όπως έγραφε και το πανό.

Κύριο αίτημα από τους κατοίκους και κυρίως τις νεολαίες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου οι οποίες οργάνωσαν την κινητοποίηση αλλά και από την απερχόμενη Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου και τον νεοκλεγέντα Δημήτρη Νασίκα προς την Πολιτεία-Κυβέρνηση (όπως στην ουσία παραδέχτηκε και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αυτή είναι υπεύθυνη. Αραγε, ως πότε θα κωφεύει επιδεικτικά;) είναι η κατάργηση των διοδίων στη νέα εθνική οδό Βόλου - Λάρισας, στο ύψος του Μοσχοχωρίου.

Οι πολύ υψηλές τιμές στα διόδια έχουν ως αποτέλεσμα πολλά βαρέα επαγγελματικά -το μεγάλο πρόβλημα- και συμβατικά οχήματα να χρησιμοποιούν την παλιά εθνική οδό αυξάνοντας το δείκτη επικινδυνότητας στο δρόμο που εξυπηρετούνται καθημερινά μεταξύ άλλων το Ριζόμυλο, το Στεφανοβίκειο. Δεν σηκώνει νταλίκες αυτός ο -γεμάτος ελαττώματα- δρόμος. Ούτε γεωργικά οχήματα που πετάγονται ξαφνικά... Το αποτέλεσμα; τόσοι νεκροί και τα εκκλησάκια που δεν μπορεί να παραβλέψει όποιος τον διαβεί.

Όπως δήλωσαν πάντως οι δύο εκπρόσωποι των χωριών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, Δημήτρης Λουφόπουλος και Αθανάσιος Βλάχος, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσεως αφού δεν πάει άλλο... Μάλιστα σήμερα το βράδυ θα γίνει συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι πολιτών από το Βελεστίνο προκειμένουν να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Είπαμε, είναι θέμα ΟΛΩΝ

Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, Βελεστίνο. Κάθε χωριό είχε καλέσει προσυγκεντρωση πιο νωρίς για να συμμετέχει στη μεγάλη κινητοποίηση.

Η διακοπή της κυκλοφορίας στην παλιά εθνική λίγο πριν τις έξι έκανε τις μαύρες σημαίες που κυμάτιζαν κατά μήκος να φαίνονται πιο βαριές, πως να εκφράσει κανείς συναισθήματα όταν περπατά σε άδειο δρόμο και ξαφνικά βλέπει κόσμο που δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τα δάκρυα, αυτές τις μαύρες κορδέλες, δεμένες στα μπράτσα των περισσότερων, στις κεραίες των αυτοκινήτων, στις καλαμιές που άφησαν την τελευταία τους πνοή η η 18χρονη Ιωάννα Κουτσιαρή και η 21 ενός ετών αδερφή της Κατερίνα καθώς και ο 20χρονος Ριζομυλιώτης -οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου- Φίλιππος Καπανιάρης, όταν το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν και είχε ξεκινήσει από το Ριζόμυλο συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα που ερχότανε από το αντίθετο ρεύμα, λίγο προτού φτάσουν σπίτι τους τα δύο κορίτσια  στο Στεφανοβίκειο;

Οι χαροκαμμένοι γονείς του Φίλιππου που παρακολουθούσαν το τρισάγιο που τελέστηκε, ανήμποροι να διανοηθούν ακόμα τι συνέβη, μας έκαναν να αισθανθούμε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι τα επόμενα θύματα μπορεί να είναι τα παιδιά μας, οι γονείς μας, εμείς. Τα διασκορπισμένα ξύλινα τελάρα με φρούτα που πετάχτηκαν από το φορτηγό κατά την σύγκρουση και πλέον σαπίζουν στον καυτό ήλιο δίπλα στο δρόμο, πιο 'κει ένα τιμόνι, ένα κάθισμα χωρίς οδηγό, αλουμίνιο... Το μικρό παιδί που χαμογελούσε γιατί δεν έπρεπε να καταλάβει...

Όλα αυτές οι τραγικές εικόνες γεμίζουν με ακόμα περισσότερη οργή τους δημότες για να μην χυθεί άλλο αθώο αίμα σε αυτόν το θανατηφόρο δρόμο.

Η μπομπονιέρα με τα παπούτσια για τον καλό δρόμο πάνω στις καλαμιές δεν θα μπορούσε να σχολιαστεί...

Το "παρών" στην κινητοποίηση που οργάνωσαν οι νέοι από το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο έδωσαν κάτοικοι από τα δύο χωριά, το Βελεστίνο καθώς και από άλλα μέρη του Δήμου αλλά και της Μαγνησίας. Μεταξύ αυτών και η απερχόμενη Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Απόστολος Παπαϊωάννου, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βόλου Νίκος Μόσχος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος, φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και άλλοι.

Κατά τις 8 αποχώρησαν άπαντες. Ίσως είναι θέμα ωρών να ξαναγυρίσουν...

Δείτε το μαύρο φωτορεπορτάζ

επιμέλεια: Φοίβος Απ. Παπαγεωργίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)