to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για να μην ξεχνιόμαστε!

To Δημόσιο σύστημα υγείας και το κοινωνικό κράτος όταν είναι ισχυρά και θωρακισμένα, διασφαλίζουν σε όλους τους πολίτες ασφαλή και ποιοτική διαβίωση. Αυτά στην σημερινή πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει την χώρα μας αποδεικνύεται ότι είναι πιο απαραίτητα από ποτέ


Συγχρόνως όμως χρειάζονται από την κυβέρνηση, έγκαιρα προληπτικά  μέτρα για την στήριξη της οικονομίας για να ανταπεξέλθει η χώρα στο επίπεδο της οικονομικής κρίσης που έρχεται.  Το μαξιλάρι των 35 δισ μαξιλαριού που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει  ουσιαστικές και άμεσες παρεμβάσεις. Ανακοινώθηκαν μέτρα όπου έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση κατάλαβε ότι η οικονομική κρίση θα πλήξει πολλούς και πολύ. Χρειάζεται  όμως περαιτέρω πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων και οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Σκόπιμα ξεκινώ με το Δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την υποδομή αλλά και το ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας.  Αυτούς τους ανθρώπους που σε δύσκολες συνθήκες δίνουν πραγματικό αγώνα και από τα δεδομένα βλέπουμε ότι νοσούν από την πανδημία και εργάζονται ακόμα και χωρίς μάσκες και γάντια από την έλλειψη τους. Άλλωστε αυτό ισχύει για όλους μας, επάρκεια στα αναγκαία είδη(αντισηπτικά, μάσκες),δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ,θυμόμαστε όλοι καλά ότι είχε παραλάβει ένα αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο Δημόσιο σύστημα υγείας, αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών  της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εσκεμμένα το οδηγούσαν στην κατάρρευση προς όφελος των ιδιωτών. Θυμόμαστε καλά το κλείσιμο κλινικών και ΜΕΘ, τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων, την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Θυμόμαστε ακόμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μετεκλογικά πάγωσε τις  4.000 προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί για γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτές οι προσλήψεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το Δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να γίνουν άμεσα.
Η Διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θωράκισε το ΕΣΥ με καθαρές προσλήψεις πάνω από 11.000 από το 2015 μέχρι το 2019 και με αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Στην σημερινή συγκυρία το γεγονός ότι στέκεται στα πόδια του το ΕΣΥ οφείλεται στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί σε λίγο από τις κυβιστήσεις των χθεσινών πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων και σημερινών λάτρης της Δημόσιας υγείας θα μπερδευτούμε εντελώς.
Αντιστοίχως στη σημερινή υγειονομική κρίση η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει πρωτίστως στους πολίτες , ασφαλή διαβίωση  και οικονομική  επιβίωση. Οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι άποροι, οι ανάπηροι, οι ρομά, οι μοναχικοί ,οι άστεγοι  χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε   Μπορεί πράγματα που στην πλειοψηφία της κοινωνίας φαίνονται αυτονόητα για πολλούς συμπολίτες μας να είναι απόμακρα και δύσκολα.  Οφείλει η πολιτεία να μην ξεχνά αυτούς τους ανθρώπους και πολύ περισσότερο στην σημερινή κατάσταση. Το «Μένουμε σπίτι», το οποίο είναι καθ όλα σωστό, για κάποιους συμπολίτες μας είναι δύσκολο. Αυτούς οφείλουμε να μην τους ξεχνάμε, όπως η κυβέρνηση η οποία στα μέτρα που εξήγγειλε  δεν κάνει καμία αναφορά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας που η υγειονομική κρίση τους καθιστά πολλαπλάσια ευάλωτους, μόνους και ανίσχυρους,
Κάποια πράγματα που κατά την γνώμη μου είναι  πρωτίστως αναγκαία είναι: Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Στήριξης ηλικιωμένων, Καμία διακοπή παροχών κοινωνικής ωφέλειας,  επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, Αύξηση  των επιδομάτων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), και των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων για 3 μήνες για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας Μια μικρή υπενθύμιση, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι δρόμοι ήταν άδειοι από παιδιά ρομά γιατί πήγαιναν σχολείο, υπήρχε  η ειδική γραμματεία, υπήρχε φροντίδα .Σήμερα πολλά από  αυτά τα παιδιά επέστρεψαν στο δρόμο και ειδικά στην πανδημία του κορονοιου, αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο για τα ίδια αλλά και όλη την κοινότητα. Υπήρχε μέριμνα για τους άπορους, τους άστεγους, απαιτείται η κυβέρνηση με την αυτοδιοίκηση να μεριμνήσουν άμεσα.
Να θυμίσω ακόμη ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τις χαμηλότερες δαπάνες στην Ευρώπη για το κοινωνικό κράτος ,δηλαδή 789 εκατ. ευρώ και έφθασαν στο ποσό των 3,5 δις.
Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τον προϋπολογισμό για την Πρόνοια κατά 400 εκατ. ευρώ.
Χωρίς να έχω διάθεση στείρας κριτικής,  αναγνωρίζοντας τα θετικά που έχουν γίνει, πιστεύω όμως απόλυτα ότι η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή πανδημία είναι καθοριστική και αποδεικνύει την υπευθυνότητα και την συμβολή στην Δημόσια υγεία και πρόνοια. Αποδεικνύεται επίσης περίτρανα ότι μόνο με ισχυρό Δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας μπορεί μια χώρα να ανταπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις, σε αντίθεση με τους λάτρεις του νεοφιλελευθέρου καπιταλισμού που ήταν και είναι έτοιμοι να  παραχωρήσουν τα δημόσια αγαθά στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο κι αν προσπαθούν να μας μπουρδουκλώσουν και να μας αποπροσανατολίσουν η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των ΜΜΕ .
 

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)