to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 24.04.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Για να μην προχωρήσει η συμφωνία Χαμάς-Φατάχ: Οι ΗΠΑ εκβιάζουν με διακοπή της οικονομικής βοήθειας

Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη βοήθεια που παρέχουν στους Παλαιστινίους, σε περίπτωση που Χαμάς και Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) σχηματίσουν κυβέρνηση, ανέφερε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.


Μέλη της Χαμάς και της Φατάχ κατά τη συνάντησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ανακοίνωσαν συμφωνία συμφιλίωσης. Η κίνηση αυτή, αποβλέπει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα σε πέντε εβδομάδες και διενέργεια εθνικών εκλογών έξι μήνες αργότερα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο - ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του - «οποιαδήποτε παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί σαφώς και ρητά στη μη βία, την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και την αποδοχή προηγούμενων συμφωνιών και υποχρεώσεων μεταξύ των μερών».

Προσέθεσε ακόμη ότι «αν σχηματισθεί μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, θα την εκτιμήσουμε με βάση την προσήλωσή της στα ανωτέρω, τις πολιτικές και τις δράσεις της, και θα καθορίσουμε τις όποιες επιπτώσεις στην αρωγή μας βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς, που έχει την έδρα της στη Γάζα, και ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της ΟΑΠ ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ένα σύμφωνο ενότητας, βαθαίνοντας την κρίση στις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συνομιλίες με το Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή, η οποία έρχεται έπειτα από μια μακρά σειρά αποτυχημένων προσπαθειών συμφιλίωσης ύστερα από επτά χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων, αποβλέπει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα σε πέντε εβδομάδες και διενέργεια εθνικών εκλογών έξι μήνες αργότερα.

Ωστόσο η παροχή αμερικανικής βοήθειας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα περιλάμβανε τη Χαμάς, θα συνιστούσε αρωγή προς οργάνωση που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ εξέφρασαν απογοήτευση για την ανακοίνωση του συμφώνου ενότητας. Το Ισραήλ ματαίωσε μια σύνοδο συνομιλιών με τους Παλαιστινίους που είχε προγραμματισθεί για χθες, Τετάρτη, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως η κίνηση μπορεί να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)