to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 08.03.2018

Κοινωνία

«Για να μη χαθεί καμία ακόμη, για να μην μείνει ούτε μία λιγότερη»

«Η έμφυλη ισότητα δεν είναι ένα στιγμιαίο επίτευγμα, αλλά ένα διαρκές διακύβευμα, που απαιτεί επίμονο αγώνα και αφορά τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις πρόσφυγες, τις ΛΟΑΤΚΙ+, τις Ρομά γυναίκες», τονίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ


 Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων της Γυναίκας:

«Στις 8 Μαρτίου του 1857 εργάτριες στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας πραγματοποιούν στη Νέα Υόρκη μία μεγάλη διαδήλωση, διαμαρτυρόμενες για την καταπάτηση των ελευθεριών τους και διεκδικώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Από τότε, η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται δικαίως ορόσημο για την ισότητα των φύλων και για τα δικαιώματα των γυναικών. Μάλιστα, το 1977 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε επισήμως την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, αφού αυτή είχε ήδη εορταστεί για πρώτη φορά το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και είχε υιοθετηθεί το 1911 από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ενάμιση και πλέον αιώνα αργότερα, από την ιστορική διαδήλωση της Νέας Υόρκης και, ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης ισότιμων δικαιωμάτων, απέχουμε πολύ από την πραγματική ισότητα των φύλων στα πεδία της καθημερινότητας. Γυναίκες σε όλο τον κόσμο πέφτουν καθημερινά θύματα σωματικής και λεκτικής κακοποίησης, εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σεξιστικών επιθέσεων, πολιτικών και κοινωνικών αποκλεισμών. Τα περιστατικά έμφυλης βίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο σε όλες τις κοινωνίες, ενώ σε κάποιες χώρες τίθενται υπό αμφισβήτηση ακόμη και βασικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η έμφυλη ισότητα δεν είναι ένα στιγμιαίο επίτευγμα, αλλά ένα διαρκές διακύβευμα, που απαιτεί επίμονο αγώνα και αφορά τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις πρόσφυγες, τις ΛΟΑΤΚΙ+, τις Ρομά γυναίκες. Χρειάζεται παρεμβάσεις της Πολιτείας, όπως η πολύ θετική πρωτοβουλία για την επικείμενη κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που δημιουργεί ένα πιο αυστηρό πλέγμα αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Χρειάζεται όμως πολύ περισσότερο ένα μαζικό αγωνιστικό κίνημα, το οποίο από τη μία θα αναδεικνύει την ανάγκη της έμφυλης ισότητας και της γυναικείας χειραφέτησης σε συλλογικό αίτημα, από την άλλη θα διεκδικεί συνεχώς τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της γυναίκας, απέναντι σε κάθε καταπίεση, για να μη χαθεί καμία ακόμη, για να μην μείνει ούτε μία λιγότερη.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)