to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:49 | 31.05.2023

Κοινωνία

«Για να γυρίζουμε σώοι στο σπίτι»: Δεύτερη μέρα δυναμικών κινητοποιήσεων σε Πειραιά και Πέραμα (βίντεο-φωτογραφίες)

«Δεν είναι ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή», τονίζουν οι απεργοί με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα στη Ν/Ζώνη Περάματος στις 29 Μάη, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες εργάτες, κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο


[ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI]

Για δεύτερη μέρα συνεχίζουν σήμερα, Τετάρτη 31/5 τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, της σωματικής ακεραιότητάς τους, της ζωής τους, με αφορμή το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο στη Ζώνη Περάματος και οδήγησε στον τραυματισμό ακόμη δύο συναδέλφων του, την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης λαμβάνει χώρα παμπειραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, το οποίο ξεκίνησε με ομιλία από τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Το πρωί, μετά τη συγκέντρωση στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας το προδιαγεγραμμένο έγκλημα: «Δεν είναι ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή», τονίζουν οι απεργοί του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Την ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του λαού στον Πειραιά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και συνολικά στη Ναυπηγοεπισκευή, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, τόνισε ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου. Υπενθύμισε ότι η σημερινή είναι η έκτη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι από τις αρχές του έτους, με βασικό αίτημα τα μέτρα προστασίας.

Κάτω από την πίεση των πετυχημένων απεργιών, όπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, το κυβερνητικό κλιμάκιο με το οποίο έγινε συνάντηση την Τρίτη δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι από τις Πενταμελείς Επιτροπές θα γίνονται καθημερινά και σε δύο βάρδιες (από μια φορά την εβδομάδα και μόνο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι που ισχύει μέχρι σήμερα).

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, τα αιτήματα των εργαζομένων δεν εξαντλούνται σε αυτό. Μεταξύ άλλων, ζητούν να μπει τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς που θέλει οι τεχνικοί Ασφάλειας να είναι υπάλληλοι του εργοδότη τον οποίον υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγξουν. Παράλληλα παλεύουν για να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση που έχουν υπογράψει με πολύμηνους αγώνες οι εργαζόμενοι.

Τη συνέχιση της επίθεσης τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και με τους πλειστηριασμούς, σχολίασε o Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

****

Η μαζική κινητοποίηση το απόγευμα της Τρίτης στο Πέραμα

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα, με τον ένα νεκρό εργάτη και τους δύο τραυματίες, οι εργαζόμενοι της Ν/Ζώνης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης 30 Μάη, μαζική, μαχητική συγκέντρωση στην πύλη της Ζώνης του Περάματος και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» και «δεν είναι ατυχία ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή», εργαζόμενοι στην Ν/Ζώνη Περάματος, έχοντας μαζικά στο πλευρό τους σωματεία εργαζομένων από άλλους κλάδους, γυναικείους, Φοιτητικούς Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, με πορεία διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους του Περάματος, διατρανώνοντας με αποφασιστικότητα ότι: «Θέλουμε να γυρίζουμε ασφαλείς στα σπίτια μας, απαιτούμε την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς».

Το πρωί της Πέμπτης 30/5 είχε προηγηθεί διαμαρτυρία στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στο υπ. Ναυτιλίας (διαβάστε αναλυτικά)

Μετά θάνατον... ασφάλεια υπόσχονται υπουργείο Εργασίας και Επιθεώρηση

Χθες, ημέρα απεργίας στη ζώνη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εργαζομένων με τον διοικητή της ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γ. Τζιλιβάκη. Ο διοικητής υποσχέθηκε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι βασικός αρωγός και θεματοφύλακας της τήρησης των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία και θα ενισχύσει με διπλή καθημερινή παρουσία τον ελεγκτικό μηχανισμό στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες (ΝΕΖ).

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα τη λειτουργία των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες.  Αποφασίστηκε να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις ΝΕΖ ενόψει της θερινής περιόδου, και συγκεκριμένα, για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, η αύξηση των ελάχιστων ωρών υποχρεωτικής απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σε πλοία για το επόμενο διάστημα των τριών μηνών, κατά το οποίο παρατηρείται και ένταση του θερμικού φορτίου.

Να μην ξεχαστεί το τραγικό συμβάν του εργατικού δυστυχήματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και να μην πονέσει άδικα άλλη οικογένεια, ζητά η σύζυγος του αδικοχαμένου 47χρονου εργάτη, μέσω επιστολής που διαβάστηκε στον «αέρα» του Open TV.

Με πληροφορίες από 902.gr, Αυγή

tags: Πέραμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)